.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Brev till Journalistförbundet och tidningen Journalisten
Irak är ett av världens farligaste länder för journalister och ”den totala avsaknaden av pressfrihet i det ockuperade Irak är särskilt värd att uppmärksamma i samband med Unescos ”World Press Freedom Day”, som USA står värd för den 1-3 maj”.

Irak är ett av världens farligaste länder för journalister och ”den totala avsaknaden av pressfrihet i det ockuperade Irak är särskilt värd att uppmärksamma i samband med Unescos ”World Press Freedom Day”, som USA står värd för den 1-3 maj”.
”Mot denna bakgrund undrar jag på vilket sätt Svenska Journalistförbundet reagerat på situationen för journalister i Irak”, skriver Christer Lundgren, medlem i Svenska Journalistförbundet och föreningen IrakSolidaritet i ett brev till Svenska Journalistförbundet.
 

Stockholm 14 januari 2011

Till Svenska Journalistförbundet

 

I samband med USA:s invasion i Irak den 8 april 2003 besköt amerikanska armén journalister på Al Jazeeras kontor, Abu Dhabis TV-kontor och Palestine Hotel varvid den spanske journalisten José Couso och Reuters kameraman Taras Protsyuk dödades.

Den 12 juli 2007 angrep två Apachehelikoptrar förorten Al-Amin i Irak. Mer än 25 människor dödades, däribland två av Reuters medarbetare, förarassistenten Saeed Chmagh och krigsfotografen Namir Noor-Eldeen. Händelsen videodokumenterades från helikoptrarna, men trots Reuters begäran vägrade USA:s regering att släppa filmen. Det var först i april 2010 som den nådde allmänheten – tack vare Wikileaks – och detaljerna i förloppet blev kända.

Reutersjournalisten Ibrahim Jassam satt 17 månader i amerikanskt fängelse i Irak utan åtal eller dom. Han släpptes i februari 2010 med beskedet att fängslandet av honom var ”ett misstag”.

I maj 2010 mördades den 23-årige kurdiske journalisten Zardasht Osman efter att ha förts bort och torterats i Erbil (Hawler) i irakiska Kurdistan. Hans döda kropp kastades ut på gatan i staden Mosul. Hans familj och vänner liksom ett upprop undertecknat av 75 kurdiska journalister, förläggare och intellektuella anklagar de kurdiska säkerhetsstyrkorna för mordet. Zardasht Osman hade skrivit kritiska artiklar mot de ledande klan- och krigsherrepartierna.

Detta är några exempel på den mycket farliga situationen för journalister i Irak. Enligt en utförlig sammanställning av BRussells Tribunal har 316 irakiska och 30 icke-irakiska namngivna medieyrkesarbetande dödats sedan USA invaderade och ockuperade Irak för snart åtta år sedan.

I Sverige drivs en omfattande kampanj för den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea. Mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja har också fått berättigad uppmärksamhet. Men trots att Irak har betecknats som det farligaste landet i världen för journalister och har största antalet olösta mordfall på journalister ägnas morden på journalister i Irak förvånansvärt lite utrymme.

Den totala avsaknaden av pressfrihet i det ockuperade Irak är särskilt värd att uppmärksamma i samband med Unescos ”World Press Freedom Day”, som USA står värd för den 1-3 maj.

Mot denna bakgrund undrar jag på vilket sätt Svenska Journalistförbundet reagerat på situationen för journalister i Irak. Jag hoppas också att förbundet aktivt ska hjälpa till att uppmärksamma denna situation, till exempel genom ett uttalande inför åttaårsdagen av USA:s invasion.

 Med vänliga hälsningar,

Christer Lundgren

Medlem i Journalistförbundet och i IrakSolidaritet

Länkar:
Unescos World Press Freedom Day 1-3 maj 2011
”Chilling footage of journalists getting shot in Iraq”
Lista på dödade mediayrkesarbetande i Irak sedan 2003

110201

Ingen pressfrihet i Irak
Nya restriktioner för media i Irak. Det finns ingen pressfrihet i ”den nya demokratin i det nya Irak”. Nu måste mediafolk ha tillstånd från parlamentets toppstyrda mediadirektorat för att kunna intervjua parlamentsledamöter eller tjänstemän i statliga organisationer.
Redan tidigare genomgår journalister 4 kroppsvisiteringar innan de släpps in i parlamentet.
110207

Senast ändrad: 2011-02-07
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .