Tidskriften summerar 8 års ockupation av Irak. Åtta år efter att Irak invaderades och ockuperades av USA-alliansen publicerar Föreningen IrakSolidaritet ett välmatat nummer av tidskriften Brännpunkt Irak, som belyser den aktuella situationen i landet och dess bakgrund.
Tidningen är subventionerad och kostar 20:-/ex. plus porto.
Beställ den genom att skriva till: info@iraksolidaritet.se
Det handlar om kunskap om ockupationen, men även om solidaritet. Det kostar att trycka och inkomsterna behövs för ett fortsatt solidaritetsarbete.
Vill du hjälpa till att sprida Brännpunkt Irak?!
Om du tar hem fler ex. för försäljning på din ort, kan föreningen vid behov betala porto för frakt.
Om Brännpunkt Irak 5
Samtidigt som en våg av revolter skakar många länder i Nordafrika och Västasien, fortgår kampen mot ockupationsmakten i Irak. Men medierapporteringen om händelseutvecklingen i landet är extremt torftig.
Brännpunkt Irak uppmärksammar bland annat de omfattande demonstrationer mot korruption, arbetslöshet och social misär som genomförs runt om i landet, bland annat på Tahrirtorget (Befrielsetorget) i huvudstaden Bagdad, och som mötts med brutalt våld. På ”Vredens dag” den 25 februari dödades minst 29 människor då säkerhetsstyrkor sköt mot demonstranterna.
USA:s systematiska och medvetna förstörelse av Irak och USA:s krigsbrott mot Iraks folk uppmärksammas sällan. Det gör vi i detta nummer av Brännpunkt Irak.
Bland innehållet i detta nummer av Brännpunkt Irak kan nämnas:
-
Två decenniers krigföring från USA och dess allierade har raserat välfärdsstaten Irak, av Mathias Cederholm, historiker och Irakkännare.
-
USA förstörde avsiktligt Iraks vattenförsörjning; hela Irak förvandlas till öken, av Arne Hjorth, medlem i IrakSolidaritets styrelse.
-
Raserandet av den irakiska staten, och USA organiserade terrorn i Irak, av Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal.
-
Ett krig mot människors hälsa – intervju med Omar Al Kubaisy, en av Iraks främsta hjärtspecialister.
-
Cancer och missbildningar vetenskapligt dokumenterade, av Malak Hamdan, ordförande för Cancer and Birth Defects Foundation.
-
Kampen för mänskliga rättigheter, intervju med Naji Haraj, före detta diplomat, nu människorättsaktivist vid FN i Genève.
-
Iraks kvinnor i kamp för frigörelse, bland annat en artikel av Nofa Khadduri, irak-kanadensisk Mellanösternkonsult.
-
Journalisten och författaren Pratap Chatterjee om USA:s militärbaser.
-
Intervjuer med företrädare för turkmenerna och med kristna flyktingar i Sverige, två minoriteter som drabbats av ockupationen.
- Irakdikter av Jenny Wrangborg, poet, krönikör och kallskänka.
Det aktuella numret, nummer 5, kan läsas och laddas ner som pdf-fil här.
Tidskriften Brännpunkt Irak har tidigare utkommit med fyra nummer.
Dessa nummer kan läsas och laddas ner från denna sida.
Kontakt: info@iraksolidaritet.se
Hemsida: www.iraksolidaritet.se