.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Inga stora rubriker när Donny George dog

Donny George Youkhanna, erkänd arkeolog och under många år legendarisk chef för Nationalmuséet i Bagdad och Iraks riksantikvarieämbete, dog av en hjärtattack 11 mars.
Vi är många som vill hylla honom för hans långa och heroiska kamp för Iraks storslagna kulturarv och hans kamp för att rädda Nationalmuséet och andra kulturskatter undan plundring och förstörelse efter USA-alliansens angrepp 20 mars 2003.
Iraks kulturarv tillhör mänskligheten. Att medvetet förstöra och plundra detta gemensamma arv, är brott mot mänskligheten. USA:s angrepp på Irak, har även inneburit krig mot Iraks kultur.

Donny George vittnar om plundringen och förstörelsen av Nationalmuséet, men även plundringen av de arkeologiska utgrävningsplatserna.
”Detta är mänsklighetens minne. Vi får inte glömma”, vädjar Donny George till omvärlden medan Iraks skatter bjuds ut på marknaderna. ”Detta är förlorat, borta”. Vi måste göra vad vi kan för att Iraks kulturarv ska räddas och inte glömmas bort”.

Donny George gjorde allt vad som stod i hans makt för att USA, skulle stoppa plundringen och skydda muséet, men den amerikanska militären vägrade. Den amerikanska krigsledningen var väl medveten om farorna för museet och hade av arkeologer försetts med kartor över de kulturskatter som absolute måste skyddas. ”Stuff happens”, var dåvarande försvarsminister Donald Rumsfelds cyniska kommentar.
Mer än 15.000 föremål stals. Många från de forntida rikena Assyrien och Babylon. Genom sin kamp, bidrog Donny George till att en del av dessa föremål kommit till rätta.

Donny George var kristen assyrier och vittnar i detta dokument om den vänskap som rådde mellan alla etniska och religiösa grupper före ockupationen. Det var USA som införde den sekteristiska uppdelningen av människor i Irak och drev denna politik för att ”söndra och härska”.

Donny George talade i Stockholm på Medelhavsmuséet i maj 2006 efter att ha talat på Världsarvsmuséet i Göteborg.
IrakSolidaritet bidrog till att föreläsningen i Stockholm kom till stånd.
När undertecknad hämtade honom på Centralen och följde honom till det hotell han bodde på i Stockholm, berättade Donny George om sin oerhörda ångest vare dag hans barn skulle försöka ta sig till skolan. Förbi amerikanska tanks, checkpoints och stora betongblock.
Han höll mobilkontakt med barnen.
USA: sekteristiska politik, satte religiösa grupper som ansvariga för kulturpolitiken i det sekulära Irak.
Donny George kämpade för att försvara museet, betalade vakter ur egen ficka, som vaktade museet, försökte få insamlade medel att göra det möjligt att med bilar och vakter göra något för att stoppa plundringen av arkeologiska utgrävningsplatser.
I längden gick det inte. Donny George fick liksom andra akademiker och intellektuella motta hot mot familjen och honom själv.
Han flydde och kom via Damaskus till USA där han blev professor i antropologi och sedan Asienstiudier på Stony Brook University, New York.

Världen har ett ansvar att rädda vad som räddas kan och återställa det som går att återställa av Iraks och mänsklighetens kulturarv.
Information och kunskap är den grundläggande förutsättningen för att uppnå detta och kunna ställa krigsbrottslingar inför rätta för de brott mot mänskligheten som ockupationens kulturförstörelse innebär. Tystnad är skamligt!
Sigyn Meder/IrakSolidaritet

Besök Iraks virtuella museum och ta del av storslagna civilisationer och konstskatter

Kulturarvsupprop som fortfarande kan undertecknas och brev från kulturministern.
Om kulturarvsuppropet i Aftonbladet

Läs fler artiklar om förstörelsen och plundringen av Iraks kulturarv

Artiklar
The Telegraph
New York times
110401

Senast ändrad: 2011-04-13
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .