.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Fallujas barn
Lena Kallenberg, författare, talar på IrakSolidaritets protestmöte mot 8 års ockupation och krigsbrott i Irak, 19 mars 2011

Fallujas barn 19/3-11 tal av Lena Kallenberg

Vissa ögonblick i livet är inetsade med skarp nål, en minnets nål, för att de är essentiella och för att vi när som helst, vars som helst ska ha förmågan att återkalla just det magiska ögonblicket. Ett sådant ögonblick var när jag höll mitt första barnbarn i famnen. Han gurglade lätt, irrade med blicken, kräktes lite mot min arm och han var välskapt, jag kände det som om det inte fanns något mer i livet jag behövde önska nu. Cirkeln var sluten, någon skulle när jag inte orkar längre fortsätta att kämpa med livet, förhoppningsvis också pina överheten, utföra solidariska handlingar, och allt det där som vi sedan generationer har upprätthållit i min släkt. Det finns en fortsättning. Jag minns att jag cyklade hem den augustinatten i ett starkt månljus och upplevde att världen var hel och sinnlig. Mitt barnbarns ögon var som månens ljus, vinden hans örons hörsel, luften som luktsinnet och daggen som dröp ur grönskan, var fukten i hans mun…

Allt det här kom till mig igen när jag fick höra om barnen i Falluja. När jag fick de ofattbara fakta som berättar om att fosterskador kan ha orsakats av vapen som använts vid USA:s överfall av staden. En medicinsk studie visar att genetiska skador kan ha orsakats av vapen som använts i amerikanska övergrepp mot staden. ”Vi misstänker att befolkningen kroniskt exponerats för miljögifter säger en miljötoxikolog och en av författarna till en rapport om skadorna. Det finns en stor, oförklarlig ökning av cancer och kroniska hjärt- och skelettdefekter hos nyfödda. Skadorna kan mycket väl höra ihop med utarmat uran som beviserligen använts av USA i slag mot staden. Men också metaller och andra förorenande ämnen plågar särskilt de gravida mödrarna. I den senaste Falluja studien undersökte man 55 familjer med allvarligt deformerade nyfödda barn mellan maj och augusti. Studien genomfördes av doktor Samira Abdul Ghani, barnläkare vid Fallujas allmänna sjukhus. I maj hade 15 % av de nyfödda 547 barnen allvarliga fosterskador. Under samma tid var 11 % av barnen för tidigt födda och 14 % föddes inte alls utan blev missfall. Forskarna tror dessutom att dessa siffror är underskattade då många barn i Falluja föds hemma eftersom föräldrarna är rädda för att söka hjälp från myndigheterna. Ingen annan stad i Irak kommer ens i närheten av samma nivåer av medicinska avvikelser. Tidningen The Guardian berättar om detta och vidare att de barnfamiljer som vågat sig på att lämna in klagomål till myndigheterna inte har fått något svar. Den brittiske BBC-reportern John Simpson vittnar från ett besök där om de många barnen som söker hjälp för hjärtfel. Han har också sett många förlamade barn och barn som fötts med 2 huvuden. I Falluja där i stort sett hela befokningen är sjuk bland annat av vattnet, ja USA bombade el-och vattenverken som inte är lagade, vädjar man om världens uppmärksamhet för detta fruktansvärda folkhälsoproblem. Man vill ha oberoende och opartisk forskning om vad som sker med befolkningens och särskilt barnens hälsa. De förödande konsekvenserna av gifter i krigföringen för lätt tankarna till det vietnamesiska folkets lidande. Jag tror bilden av den napalmskadade vietnamesiska flickan som springer naken och brinnande är en sådan här essentiellt inetsad bild för många i min generation.

Att inte få friska välskapade barn, att gener, själva livsnerven skadats för kanske generationer framåt, är ett sådant oerhört, ofattbart missgrepp mot hela livet. Och det smärtar att tänka på att 70 km väster om Bagdad, i moskeernas stad vid floden Eufrat, i Falluja finns en kvinna i min ålder som står med sitt första barnbarn på armen men hon upplever ingen magi och hon ser ingen livscirkel som sluts utan anar förmodligen ett dödens mörker, ett mörker för generationer framöver.

Det var Ellen Key som myntade uttrycket barnets århundrade, man kan undra när det infaller…Trots barnombudsmän, barnkonventioner och kändisar som reser runt i Afrika i FN-regi väntar vi fortfarande…. Men Låt oss göra vad vi alla kan göra, eftersom USA:s militär säger sig inte känna till födelseskadorna och de stora medierna håller tyst om detta, låt oss bli världsföräldrar, eller världsmorföräldrar för barnen i Falluja genom att sprida kunskapen om vad som sker och låt oss vända smärtan till handling.
110412

Senast ändrad: 2011-04-20
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .