.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Oljan, Iraks svarta guld
Krigsorsak oljan!

Irak är den stora oljemöjligheten”, understryker Foreign Office memorandum 13 november 2002. ”BP är synnerligen angelägen att komma in i Irak och angelägen att politiska överenskommelser inte ska hindra dem att konkurrera om oljan. Möjligheterna på lång sikt är enorma…”
Hemliga memoranda visar att oljebolagen var desperata att få del i plundringen av Iraks olja som tydligen fördelades redan 5 månader innan USA-alliansens angrepp.

Hemliga anteckningar som lämnats ut med hänvisning till U.K:s Freedom of Informationregler bekräftar några av krigsmotståndarnas mest kritiska åsikter. De innehåller detaljerade uppgifter om överenskommelser gjorda mellan den brittiska regeringen och världens största oljebolag som ger tillgång till olja och gas mot stöd för kriget”.

BP, Shell, Bush och här Blair har alla förnekat att olja skulle ha någonting med angreppet på Irak att göra. Så här sade Tony Blair 6 februari 2003: “ Låt mig bara ta upp det här med oljan eftersom….oljekonspirationsteorin ärligt talat är en av de mest absurda när du analyserar den”.

Återigen avslöjas fakta om USA-alliansens oljeintressen som ett avgörande skäl för angreppet på den suveräna staten Irak som nationaliserat sin olja och faktiskt använt inkomsterna för att bygga upp en framstående utbildning och hälsovård.

Den kände irakiske oljeexpertem Issam al-Chalabi som talade I Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet kommenterar:
“Inte undra på att BP var den första oljejätten som fick delta I licensrundan för superjättefältet Rumaila (nord och syd). Shell var också bland de första att få kontrakt på olje- och gasfält. Storbritannien har stor andel i Shell”.

Bolagen som en gång tvingades lämna Irak, är tillbaka.
Demonstranterna runt om I Irak ropar ut att “oljan tillhör folket, inte tjuvarna”.

Ockupanterna lämnar den inte frivilligt. I år går säkerhetspakten USA-Irak ut enligt vilken USA:s trupper då ska ha lämnat landet.
Kreativa omskrivningar av ockupation pågår, Utrikesdepartementet tar över några av Pentagons funktioner och såväl Obama, Gates, Biden och ledande militärer deklarerar att USA gärna behåller trupper I Irak.

Tänker USA lämna Irak?
Läs mer om den fortsatta ockupationen och de former den tar sig i följetongen.

En speciell oljepolis utbildas av den italienska polisen. Denna styrka ska “skydda olje- och gasinstallationer". Träningen sker på ett område inom amerikanska och irakiska baser vid Bagdads flygplats med namnet “Camp Dublin”.
Sabotage har ägt rum mot pipelines och oljeinstallationer. Varenda parti i marionettregimen har miliser som stjäl olja. Korruptionen finns på alla nivåer. Dessutom har dessa sekteristiska partimiliser till stor del integrerats I den irakiska armén och polisen.

läs några tidigare artiklar om Iraks svarta guld
110420

Senast ändrad: 2011-04-21
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .