.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Sagan om "terroristerna" i Tal Afar

* Ingrid Ternert i Göteborg har intervjuat den svenskirakier som vi helt kort fått höra på radion. Två av hans släktingar har dödats under de våldsamma bombningarna av staden.
* Ingrid berättar även vad som hände på bron i Bagdad när 1000 människor dog.
* Ingrid var "levande sköld" i Irak .

Tal Afar har blivit ett andra Falluja - där amerikanska och underställda styrkor i stor skala angriper civilbefolkningen. Informationen pekar på en humanitär katastof för de belägrade invänarna, säger Arabiska Kommittén för Stöd åt Irak Basra Network i ett uttalande från Beirut. Läs det via länken nedan.

Tal Afar är en stad i nordvästra Irak, som USA vill "rensa från terrorister" och därför anfallit efter mönster från Falluja. Några av våra irakiska vänner får dagliga rapporter från släktingar i staden (varav två redan hunnit dödas) om händelseutvecklingen.

Då USA började bomba Tal Afar angrep man först sjukhusen, så att läkarna inte kunde rapportera om antalet dödade civila. Eftersom en släkting till våra vänner är läkare i Mosul längre söderut for han med en ambulans till Tal Afar. Han lyckades emellertid inte komma in i denna numera omringade och belägrade stad. Ambulansen han for i blev beskjuten och föraren träffad. Trots det försökte släktingen ännu en gång med ambulans ta sig in i Tal Afar men hindrades återigen.

Tal Afar utsätts nämligen för samma grymma behandling som Falluja och har också bombats med giftgas. Även där verkar den iranska Badremilisen inom det Irakiska Nationalgardet. Minst tre unga flickor har de våldtagit, varav en begick självmord efteråt. Många andra kvinnor har också våldtagits och döda människor ligger utspridda på gatorna. De som vågar sig ut utsätts för amerikanska militärens krypskyttar och det Irakiska nationalgardets eldgivning.

Tre områden är särskilt utsatta för bombanfall och människorna där saknar fortfarande tillgång till vatten, el och mediciner.

Även kurdiska milisstyrkor Peshmergas är tillsammans med amerikanarna inblandade i anfallet mot staden. De har för avsikt att driva ut den turkmenska befolkningen, för att på så sätt bereda väg för inflyttade kurder och införliva staden med Kurdistan.

Området lite längre upp i nordväst är ur israelisk synvinkel intressant. Israel vill nämligen ansluta sig till oljepipelinen från Mosul och dra den ända upp till den turkiska gränsen. Från Turkiet skall oljan sedan fraktas vidare till Haifa i Israel. Kurdiska bulvaner har för israelisk räkning redan köpt upp stora områden i den nordvästra irakiska enklaven. Samtidigt vill USA upprätta en militärbas i området nära den syriska gränsen.

Sagan om "sunni"-granatattacken mot de 1000 döda shiapilgrimerna i Bagdad
-----------------------------------------------------------------
Redan den 31 aug 2005 gick det svenska utrikesdepartementet ut med ett uttalande i frågan. Sedan dess har det varit tyst från officiellt svenskt och irakiskt regeringshåll. Varifrån fick nu det svenska utrikesdepartementet sina uppgifter?

Uttalande
Utrikesdepartementet 31 augusti 2005
Laila Freivalds, Utrikesminister

Uttalande av Laila Freivalds med anledning av granatattacken i Bagdad

- Jag har med bestörtning tagit emot information om dagens fruktansvärda händelser vid bron i Bagdad. Det är en oerhörd tragedi för alla de familjer som har drabbats.

- Våldet i Irak måste upphöra. Det är en förutsättning för att demokratin ska få fotfäste. Att våldet stoppas är också en förutsättning för att den hårt drabbade irakiska befolkningen ska få leva i den frihet de har all rätt till. Hela världssamfundet måste bidra till demokratiprocessen i Irak.

- Jag uppmanar alla irakier att fortsätta stödja demokratiseringsarbetet och fördömer med kraft dem som fortsätter använda våld och terror som politiskt medel.


Verkligheten ser helt annorlunda ut
------------------------------------
Regeringskretsarna i Bagdad beslöt att sprida ryktet om explosioner och självmordsbombare då pilgrimerna befann sig i sunnistadsdelen i färd med att ta sig över bron till de religiösa högtidligheterna mittemot. Detta för att då kaos utbröt kunna kasta skulden på sunnis. Sagt och gjort. Amerikanarna hade redan innan blockerat bron för att skydda shiastadsdelen mot "sunnistadsdelens terrorister". Pilgrimerna kunde nu bara ta sig igenom brons barriär två och två åt gången.

När så ryktet spreds om att det fanns en självmordsbombare där i "sunnistadsdelen" utbröt panik bland pilgrimerna och människor trängde sig över bron till "shiastadsdelen" och tryckte på vid avspärrningen så att många hamnade i floden Tigris vatten och drunknade.

Ryktesspridningen om granatattacker och självmordsbombningar dog snart ut. Journalister från TV-kanaler i Qatar, Emiraten etc var nämligen på plats och intervjuade överlevande. Alla sade samma sak. De hade inte upplevt några bomber eller någon granatattack, bara detta rykte. Men de nyhetsbyråer och de kanaler som den svenska regeringen och media fick sina uppgifter ifrån basunerade ut budskapet om bomber och splittring mellan folkgrupper, som i regeringens uttalande ovan.

Tvärtom vittnade shiapilgrimerna i stadsdelen Khadamia om det väldiga stöd som människor från sunnistadsdelen Ahdamia visat dem. Hur läkare därifrån ställde upp. Hur människor helhjärtat hjälpte sina shiabröder och systrar. Hur sunniimamen Fadel Obeidi räddade tre kvinnor från att drunkna innan han själv drogs ner i Tigris vatten. Hur en 22-årig ung man med samma släktnamn hann rädda åtta stycken kvinnor innan han själv dukade under. Hur Ahdamia ordnade stora begravningsceremonier för sina shiabröder och -systrar och de egna drunknade hjälparna.

Det är därför det idag är så tyst om "granatattacken" och det religiösa "våldet" mot de tusen pilgrimerna i Bagdad. Samtidigt är det tyst från den svenska regeringen. Ändå uppmanade den "alla irakier att fortsätta stödja demokratiseringsarbetet och fördömer med kraft dem som fortsätter använda våld och terror som politiskt medel." Varför följer då inte regeringen sin egen uppmaning och tar avstånd från Iraks ockupanter?

Utlagd 2005-09-16
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .