.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Avrättningar och massarresteringar i Irak

Avrättningar, massarresteringar, hot, mord, trakasserier och bottenlös korruption i kombination med ständigt sjunkande levnadsnivåer i ett Irak som saknar el och rent vatten efter snart 9 års ockupation, betecknar det rättslösa och fortfarande ockuperade Irak.
Regimen slår ner på folk som anklagas för samröre med det förbjudna Baathpartiet.
15 irakiska män hotas av omedlbar avrättning. Amnesty uppmanar till protest och undestryker att domarna fällts utan någon rättssäkerhet.
IrakSolidaritet skickar protest
15 irakiska män
hotas av omedelbar avrättning anklagade för att tillhöra ”väpnade grupper” (anm., se nedan).

De kan med andra ord vara vanliga civila oppositionella eller motståndsmän, men som brukligt finns ingen bevisföring, inga rättegångar värda namnet. Det råder total rättslöshet. Avrättningar och fängslanden är ett sätt att göra sig av med oppositionella.
Presidentämbetet har godkänt avrättningarna som kan genomföras omedelbart efter 6 november.
Baathpartiet utsätts för en systematisk hets- och arresteringskampanj som också drabbar oppositionella överhuvudtaget.
För att demagogiskt motivera avrättningar och arresteringar, används påhittade historier som den om Dujailbröllopet under vilket 70 personer skulle ha mördats 2006. Barn ska ha slängts i floden och kvinnorna våldtagits.
Alla irakier vi talar med förnekar att denna massaker ägt rum. Den är skapad som förevändning att arrestera folk och anförs nu mot de 15 som ska avrättas. Läs Radio Netherlands intressanta rapport.
En av de anklagade, Firas Hassan Fleih al-Juburi, har deltagit i manifestationer mot Al-Maliki. Bekännelser framtvingade under tortyr visas regelbundet i irakisk TV.  Bekännelserna om bröllopsmassakern publicerades några dagar ínnan en större demonstration och de anklagade framställdes som ”terrorister”.
Det är även ett sätt att komma åt Allawi, Al-Malikis konkurrent, som ju egentligen vann valet 7 mars 2010. Den anklagade Firas Hassan Fleih al-Juburi är medlem av Allawis Iraqiyaparti.

Ännu en av lögnerna
som snurrat runt i internationella media och använts i Irak som svepskäl för att arrestera oppositionella, är påståendet att libyska Ghadaffianhängare tillsammans med Baathpartister i Irak, förberedde en kupp mot Al-Maliki. Hemliga dokument skulle ha hittas i Tripolis.

Högre irakiska tjänstemän erkänner anonymt att den irakiska regimen aldrig fått någon sådan underrättelse eller tips.

1000.tals demonstrerar mot repressionen i Irak, ställer krav på minimal välfärd, kräver regimens avgång och att ockupanterna ger sig iväg.

Demonstrationerna i Bagdad på Tahrirtorget och runt om i landet fortsätter varje fredag. Regimen slår ner på demonstranterna, sänder in väpnade hulliganer att slå och trakassera.
Vid flera tillfällen har aktivister arresterats och torterats. Folk förs ofta bort i ambulanser!
Kvinnor har misshandlats och blivit sexuellt trakasserade.
Avspärrningar, fordonsförbud och utegångsförbud är legio. I det brännheta Irak under sommaren, berövades demonstranter sina vettenflaskor för att inte härda ut under demonstrationer.

140 lärare och annan personal på universitetet i Tikrit har avskedats med åberopande av av Bremers avbaathifieringsorder.
1000-tals människor demonsterade på Fallujas och Ramadis gator mot beslutet och repressionen.
I Mosul infördes utegångsförbud för att underlätta arresteringar och hindra demonstrationer.

Med hjälp av Bremers order om avbaathifiering i ny form, utövas stor repression mot alla som inte stöder Al-Maliki (Paul Bremer, USA:s första ståthållare i Irak, utfärdade 100 order, varav en av de första var avbaathifieringsordern. Iraks statsanställda, arméns anställda, universitets- och annan personal avskedades).
1000-tals fängslas och många torteras.
I dagarna har 45 civilpersoner arresterats i Wasitprovinsen, 10 i Maysanprovinsen, 22 i Saladdin och Babylonprovinsen.
Arresterade förs i många fall till hemliga fångläger.
Enligt obekräftade uppgifter har 55 fångar avrättats.
29 oktober lät Al-Maliki meddela att 615 Baathpartister arresterats anklagade för att utgöra ett hot mot säkerheten.
Men varje dag följer nya arresteringar och irakiska människorättsaktivister uppger att 1000-tals människor fängslats.

I följande artikel redovisas hur Al-Maliki gjorde sig av med en kritisk parlamentsledamot från Fadilapartiet. Försöker den irakiske premiärministern tysta alla sina kritiker"?

USA:s krigföring i Irak, kommer att se annorlunda ut. Från stora truppstyrkor till hemliga specialoperationer, militära rådgivare och drönare. Terrängen förbereds genom att arrestera de som representerar motstånd och opposition.


Den norske Irakspecialisten Reidar Visser skriver i en artikel 26 oktober följande och anger ett antal godtyckliga arresteringar:
"Åtal har ännu inte ägt rum i dessa fall, men oroande språk har använts av de som genomförde arresteringarna: I många fall visar deras ordval att de som arresterats inte eftersökts på grund av något planerat brott eller terrorism eller ens för att berömma Baathpartiet, utan bara för att de en gång i tiden varit Baathpartimedlemmar".

Den s.k. "politiska processen" är död. Den har aldrig funnits, men var ett av Bushadministrationens kriterier för framgång i Irak.
Baathpartiet hade miljoner medlemmar. Många blev medlemmar för att få tjänster inom armé och administration. Dessa utrensades efter ockupationen och politiken fortsätter.
Det betyder att kunniga och utbildade personer helt enkelt utrensats. Många har mördats eller flytt. Vår hemsida har många artiklar om de systematiska morden på akademiker i det ockuperade Irak och den nuvarande regimens korruption och handel med falska betyg och examina.

Under dagens (4 november) fredagsdemonstrationer, har folkets enhet mot splittring varit huvudparollen. "Folk vill ha bort både Al-Maliki och Allawi"! "Sunni och shia tillsammans"!
Manifestationerna riktade sig mot medvetna försök att dela landet i regioner. Det är en gammal kolonial politik att söndra och härska som USA tillämpat och gynnat genom ockupationen.
Obamas vice-president Joe Biden har förespråkat denna politik till och med i förslag om delning av Irak tiill den amerikanska senaten 2007. Den oerhörda repressionen från Al-Maliki och den totala oduglighten bidrar till regionala anspråk på autonomi, men folket vill ha enhet.

IrakSolidaritet stöder det moratorium som EU-delegationen uppmanar den irakiska regimen att införa när det gäller avrättningar.
Föreningen har deltagit i ett antal aktioner för att rädda avrättningshotade män och kvinnor och riktade mot dödsstraffet.

Anmärkning: 11 av de totalt rättslösa irakiska fångarna har nu hängts. En kvinna finns med bland de avrättade.
111123

USA ständigt inblandat i arresteringar och strider

USA skickar tre helikoptrar att arrestera en man i Karbala. Mannen fördes till okänd ort.
Ännu en amerikansk soldat dödad i strid i Irak under militäroperationer i norra Irak.
I en parlamentsrapport från Säkerhets-och Försvars kommissionen anklagas USA för att genomföra militära operationer utan att ens underrätta irakiska myndigheter. Detta strider mot SOFA (säkerhetspakten).
111104

19 november dödade amerikansk trupp 2 civila och skadade flera i Yousifiyaområdet söder om Bagdad. Amerikanerna öppnade slumpmässig eld efter att en vägbomb exploderat på motorvägen söder om Bagdad.
Varje natt slår motståndet till mot Victory Base Complex i Bagdad med raketer och granater.
Några soldater kallar det ”Rocket Hour”
Ännu en amerikansk soldat har dödats i strid.
Irakisk general dödad av bomb placerad i hans bil
.
111122

Några tidigare artiklar
1
2
3
4
5

Om valet mars 2010
protester mot splittring av landet

Senast ändrad: 2011-11-25
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .