.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Falluja manifesterar - en milstolpe i befrielsen av Irak
Falluja efter 9 års ockupation

1000-tals (inte hundratals) Fallujabor firade att USA:s soldater ska dras tillbaka. Amerikanska och israeliska flaggor brändes och motståndet mot ockupationen hyllades.
Falluja är både en symbol för motståndet mot ockupationen och det amerikanska krigsmaskineriets övervåld som ödelade staden. Iraks Guernica, men inte det enda: Glöm inte förstörelsen av Al Qaim, Tal Afar, Haditha, Ramadi, Samarra och många andra städer.

Demonstranterna bar på foton av de många offren för USA:s angrepp.
Om USA:s fortsatta närvaro i Irak, kan du läsa här.

Falluja, en stad förstörd av USA:s kemiska vapen och andra vapensystem
7 år efter USA:s två stora angrepp på staden
Förstörd infrastruktur, ruiner, kulhål och ökande missbildningar hos nyfödda är ockupationens arv till Falluja.
Så ser det ut även idag! Och så ser det ut runt om i Irak efter snart 9 års ockupation.

”Vi har beslutat att vi inte ska ha fler barn”, säger Amir Hussein, pappa till ett barn som föddes 2006 med hjärnskador och dog förra året. Deras andra barn, en flicka född 2007, lider av svåra hudutslag och hennes ena ben är längre än det andra.
Amir Hussain och Awfa Abdullah gifte sig 2004.
Barn innebär missbildningar, sjukdomar och oöverstigliga problem i ett Irak där USA slagit sjukvården i spillror.
Befolkningen skyller på USA:s vapensystem och barnläkaren på allmänna sjukhuset i Falluja, Samira Al-Ani, vittnar om de lavinartat ökande missbildningarna sedan 2005.
USA har erkänt användningen av vit fosfor mot Falluja.
”Vad har vi begått för brott för att för att genomlida denna skärseld”, frågar sig engelskläraren Thar Abdulkhaleq.

USA:s ”modellbygge” i Falluja en korruptionsskandal

Rekonstruktionsprojektet för Fallujas avloppssystem hyllades som en skrytmodell att visa upp.

Mer än 100.000 Fallujabor skulle få vatten och avlopp. I september 2011, efter 7 års bygge, hade bara 6000 hem kopplats till systemet. Den ursprungliga kostnadsberäkningen var 35 miljoner dollar, men hade i oktober 2011 uppgått till 100 miljoner.
Tre amerikanska funktionärer dödades av vägsides bomber.
”Det vore tveksamt att dra slutsatsen att detta projekt bidragit till att stabilisera staden, ökat lokalbefolkningens tro på regeringen, byggt upp kapacitet för bastjänster, vunnit hjärtan och sinnen, eller stimulerat ekonomin”, konstateras i rapporten från SIGIR (Special Inspector General for Reconstruction).

Avloppsvatten
på gatorna

Förra året skrev FN:S nyhetsbyrå IRIN att Falluja ännu inte hade något fungerande avloppsystem. Avloppsvatten rinner på gatorna och förvärrar hälsokatastrofen i staden som fortfarande är en ruinstad omgiven av murar. Ingen har tillträde utan uppvisande av ID och kontroll vid ”checkpoints”
.
”Jag dödade oskyldiga”, säger den ångerfulle marinkorpral som nu ägnar sitt liv åt att berätta sanningen om USA:s övervåld. Han deltog i novemberattacken 2004 mot Falluja. Ett mycket starkt vittnesmål.
Den amerikanska armén skar av staden från yttervärlden och gick till attack. Motståndet var hårt, strider ägde rum kvarter för kvarter. Byggnader bombades, folk kunde inte ta sig ut. På gatan sköt krypskyttar ihjäl dem.


Fallujaveteran
berättar

"Jag betjänade de 1 procenten i Irak".
För dem, hjälpte jag till att belägra Falluja och döda 1000-tals oskyldiga och förstöra en hel stad. För Halliburton, KBR, Blackwater och de andra.
Många av oss har gått med i Occupy-rörelsen.

"Vi fördömer ekonomisk orättvisa hemma, men håller tyst om ockupationerna av Irak och Afghanistan. Vi måste förstå att irakier, afghaner, palestinier, libyer och alla andra som är offer för de 1 procenten och deras krigsmaskin, är del av de 99 procenten".

Missbildningar
och USA:s vapensystem

Om sambandet mellan missbildningarna hos barnen och USA:s vapensystem, läs om det seminarium som ägde rum 111119 om den pågående oberoende forskningen.

Här finns även fler länkar till artiklar och reportage.

Om USA:s angrepp på Falluja

USA anklagade staden att hysa terroristen Al-Zarkawi. De civila organisationerna vädjade till FN:s generalsekreterare att försöka få USA att inte anfalla staden. ”Vi har aldrig sett honom”, skrev de till Kofi Annam och lovade döda honom om han dök upp.

Till saken hörs att Al-Zarkawi samtidigt beskylldes för att vara på flera andra orter samtidigt. Dessa skulle också bombas.
Falluja var en symbol för det irakiska motståndet och skulle krossas. Det andra anfallet handlar även om hämnd för de 4 amerikanska agenter som dödades i Falluja.
Läs en kort historik över angreppen på Falluja här

Brotten mot Falluja är i högsta grad krigsförbrytelser. Befolkningen har utsatts för kollektiv bestraffning av ett slag som borde få världen att kräva att de skyldiga krigsförbrytarna ska ställas inför rätta.
Falluja, brott mot mänskligheten
Vittnesmål om brott mot mänskligheten framlagda vid FN:s Människorättsråds 15e församling Genève 13 september – 1 oktober 2010 av Conservation Centre of Environmental & Reserves in Fallujah (CCERF) och Monitoring Net of Human Rights in Iraq (MHRI).

läs hela rapporten
läs fler artiklar
111216

Senast ändrad: 2012-01-24
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .