.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Mycket glädjande med artikel i Aftonbladet skriven av fem professorer som kräver att ”regeringen utreder uranvapnen”

Mycket glädjande med artikel i Aftonbladet skriven av fem professorer som kräver att ”regeringen måste utreda uranvapnen”. Inte en dag för tidigt kan man nog dock konstatera. Många års arbete med frågan har pågått.
Läs artikeln. Den beskriver på ett begripligt sätt varför projektiler som innehåller uran anses effektiva i krig och hur de verkar på människor vid nedslag.
Artikeln på engelska : "The government must investigate uranium weapons".
Exempel ges från Basra och Falluja.
Svenska soldater kan vara drabbade i Afghanistan. Vapnen måste utredas.

Den oberoende journalisten Dahr Jamail är åter tillbaka i Falluja och beskriver den fortfarande förödda staden och skriver om de missbildade barnen i artikeln ”Fallujas spädbarn: En ny slags belägring” för Aljazeera. Dr Samira Alani på Falluja allmänna sjukhus berättar för Dahr Jamail att hon personligen bokfört 677 fall av missbildade barn sedan oktober 2009. 29 december var antalet 699.

De flesta av dessa barn dör inom en halvtimme. Hon visade 100-tals foton på missbildade barn. Och sade att det inte ens finns medicinska termer för att beskriva de oerhörda missbildningar dessa barn föds med.
Hon frågar sig varför regeringen ingenting gör.
Antalet missbildningar är långt större i Falluja än de områden som drabbades av USA:s atombomber i Hiroshima och Nagasaki.
Irak är ett förgiftat land.

I Babylonprovinsen i södra Irak, säger chefen för Babylons cancercenter Dr Sharif al-Alwachi att cancerfrekevnsen stiger på ett alarmerande sätt sedan 2003 och ger vapen som utarmat uran skulden. Han berättade för Aljazeera att ”luften marken och vattnet är förgiftade av dessa vapen”.
Professor Chris Busby forskning refereras till i artikeln. Han talade på ett seminarium på inbjudan av föreningen 19 november 2011 om de sjuka barnen i Falluja-ett krigsbrott.
I samband med seminariet med professor Chris Busby om hans studier i Falluja, gjordes en intervju med honom av Sigyn Meder från föreningen. Nils Lundgren,journalist, filmade.
Här är frågan om ”cyklopbarnet”. Hur och varför kan ett nyfött barn bli så här?
Hela intervjun finns här på Folket i Bilds hemsida.

Dahr Jamail beskriver i sin första artikel från Falluja hur förstörd staden är. Ingenting praktiskt taget byggs upp igen.
Det beräknas att 70% av staden förstördes eller skadades. Minst 100 moskéer förstördes liksom 6000 affärer och 9 regeringsbyggnader.
Korruptionen är ständigt närvarande. Pengarna till olika rekonstruktionsprojekt har försvunnit.
Sjukhuset verkar vara det enda som verkligen byggts klart.
Vatten, el och avlopp fungerar ej. USA:s modellbygge blev en korruptionsskandal som enbart försåg ett begränsat antal familjer medel och avlopp.

Folk är arbetslösa och livet är mycket svårt. Regeringstrupper gör med jämna mellanrum husräder och arresterar folk.
Motståndsrörelsen finns kvar och beredd att slå till mot de amerikanska trupper som inte lämnat Irak.
Befolkningen fruktar även det iranska inflytandet. USA:s politker i Bagdad med Al-Maliki i spetsen har mycket goda förbindelser med regimen i Iran. När USA införde flygförbudszoner i Irak under hela 90-talet och sedan under krig och ockupation, har Iran och andra grannländer med avsikten att skaffa sig inflytande haft fritt tillträde till Irak. USA samarbetade från första början med extrema shiamuslimska partier och politiker.

I två artiklar beskriver Deutsche Welle den katastrofala hälsosituationen i Basra, södra Irak
Basra har drabbats hårt av Gulfkrig, sanktioner och ockupationen med sitt oljerika strategiska läge.

Laith Shakr al-Sailhi som är chef för Children's Cancer Organization of Iraq, en NGO som försöker hjälpa de 1000-tals drabbade familjerna med cancersjuka barn i Basra, anser att huvudskälen till cancer och missbildningar hos nyfödda är USA:s bruk av uranvapen och vit fosfor.
De förödande sanktionerna drev fram hunger och försvagade barns immunförsvar, förorenat vatten från Tigris och Eufrat som runnit genom Turkiet, Syrien och Irak, utsläpp från intilliggande oljeraffinaderier, dålig och okontrollerad importerad mat är faktorer som bidrar till ohälsan, men huvudorsaken är vapnen.
Det är fruktansvärt för familjerna att klara de sjuka barnen. Cancern upptäcks i 90% av fallen först i sent stadium. Familjerna klarar inte situationen ekonomiskt och sjukvården är underdimensionerad och saknar utrustning. Familjer reser desperata till Jordanien, Syrien och Iran. Familjer sover på gatan för att det inte har råd med hotellrum när barnen behandlas.
Kommentar:
När man betänker att Irak hade Mellanösterns bästa sjukvård före ockupationen, blir katastrofen än mer förfärande. Allt har raserats av ockupationen.
I en serie artiklar beskrivs USA:s systematiska förstörelse av den högre utbildningen och morden på akademiker som drabbat läkarkåren hårt och drivit många i flykt.

I artikeln ”Ockupationen av Irak kan kopplas till hög cancerfrekvens.

”Jag väntade tvillingar, men istället fick jag en flicka med två huvuden”, berättade Khulut för Deutsche Welle. Läkarna gav radioaktiva vapen skulden. Enligt en studie från Bagdads universitet 2005 ökade antalet missbildningar hos nyfödda tiofalt under perioden 1989 och 2001. Cancerfrekvensen hos barn under 15 ökade fyrfaldigt.

USA vägrar att erkänna orsakerna till familjernas förstörda liv. Men Storbritannien som kontrollerade Basraprovinsen mellan 2003 och 2007 börjar nu peka på uran som huvudorsaken till det s.k. Gulfsyndromet som drabbat Irakveteraner.
läs fler artiklar
120118

Senast ändrad: 2012-01-24
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .