.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Amerikansk helikopter landade mitt på Haifa Street i centrala Bagdad 27 januari 2012
Nya förhanslingar om amerikansk truppnärvaro i Irak
Privatiseringen av kriget

En gemensam amerikansk-irakisk styrka avspärrade hela området. Informationskällan vill vara anonym. Irakier undrar vad USA har för sig?
Redan i augusti 2011 deklarerade Iraks Washingtonambassadör Sumir Sumidaye att Irak skulle återuppta förhandlingar med USA om amerikansk militär närvaro i Irak ”in their own sweet time”. Att hitta en mer passande tid för förhandlingar, beror på motståndet i Irak mot amerikansk militär närvaro.
USA:s försvarsminister Leon Panetta (tidigare CIA-chef) säger samma sak.
Drönare över Irak upprör befolkningen.
Vapenförsäljning till Irak för 11 miljarder dollar av bl.a. F-16-bombplan och Abrahamsstridsvagnar.

Vi har kunnat följa hur USA:s UD under förra året anställde allt fler legoknektar för sin armé i Irak.
I maj 2011 skrevs kontrakt med Triple Canopy och Global Strategies Group.
Blackwater som bytte namn till Xe och nu till Academi får sin del av miljarderna till säkerhetsbolagen.

Vad gjorde de fyra amerikanska legoknektarna som greps i en bil full med vapen i Bagdad?
USA: kostnader för privata militära kontraktsanställda uppskattas till över 300 miljarder om året. Ostraffat begår de mängder av övergrepp.

IrakSolidaritet har i tidigare artiklar skrivit om den sammanblandning av civila och militära uppgifter som sker när USA:s utrikesdepartement tar över uppgifter från försvarsdepartementet och blandar korten. Den armé av legoknektar som ska stå i UD:s såld för att som det heter skydda ambassaden och diplomaterna, kommer att bestå av minst 5500 väpnade kontraktsanställda från säkerhetsbolag. Många är tidigare militärer som tjänar mer som legoknektar. Även amerikanska soldater ska finas på plats.
Irakier tror inte heller att alla amerikanska stridande soldater drogs tillbaka före årsskiftet i enlighete med SOFA-pakten.
Den irakiska regimen som trots att man via sin ambassad i Washington och ett antal militära och politiska talesmän, sagt sig behöva amerikansk närvaro i landet och erbjuder förhandlingar, måste upprätthålla ett sken av självständighet. Motståndet mot ockupationen och amerikansk närvaro är så kompakt i Irak. Reaktioner måste till när Irak ständigt övervakas av drönare.
Leon Panetta, USA:s försvarsminister och tidigare CIA-chef, uttalar även han att långsiktiga förhandlingar om ländernas försvarsrelationer med den irakiska regimen ska återupptas inom några månader.
Den stora vapenförsälnjningen till Irak på 11 miljarder dollar gör Irak militärt beroende av amerikanska militära instruktörer och ger USA en indirekt möjlighet till inflytande på den irakiska regimen i åratal om inte årtionden som erfarenheterna med Egypten, Kuweit, Saudiarabien och UAE med fler länder visar.
Irakier frågar sig vad USA sysslar med när en amerikansk helikopter landar mitt i Bagdad.
Haifa Street skrev motståndshistoria när USA 2007 med brutalt våld och räder från hus till hus, försökte göra slut på motståndet.
Amerikanska och irakiska soldater avspärrade gemensamt området runt helikoptern på Haifa Street. Uppgiftslämnaren vill vara anonym av säkerhetsskäl.
De toppbeväpnade säkerhetsanställda, 2 kvinnor och 2 män, som arresterades i Bagdad i slutet av januari, var anställda av USA:s ambassad, men deras bil hade inga diplomatskyltar.
Peter van Buren som tjänstgjorde i Irak 2009-2010 som shef för 2 PRT-team (Provincial Reconstruction Teams) och med ironi beskriver sina uppdrag, har arbetat 23 år på ”Foreign Service och hotas av avsked, skriver att ”det verkar som om dessa bad boys (och tjejer) inte begränsar sig till att bevaka diplomater eller gör sociala visiter på ministerier”. Man kan bara spekulera i deras anonyma uppdrag.

Blackwater fortsätter att få uppdrag i Irak och har trots den vrede som Nisourskjutningen väckte i Irak, aldrig lämnat landet. Firman har bytt namn två gånger för att förbättra sitt rykte.
Till Xe och numer Academi. Blackwateranställda har tjänstgjort via andra säkerhetsbolag.

I maj 2011, skrev kongressens Research Service (CRS) att i mars 2011 hade DoD (försvarsdepartementet) ”fler kontraktspersonal i Irak och Afghanistan än uniformerad personal”.
2010 uppskattades DoD, UD och USAID ha 260.000 anställda globalt.
Några analytiker anser att DoD:s siffror är i underkant. Kostnaderna överstiger 300 miljarder dollar/år.
Det är ändå omöjligt att fullständigt uppskatta kostnaderna för privatiserinegn av kriget och det exakta antalet privat kontraktsantällda från olika säkerhetsbolag.
”Det finns svarta budgetar, enorma mängder, slöseri, bedrägeri och siffror är svåra att verifiera. En nyligen presenterad kongressundersökning uppskattade detta till runt 60 miljarder dollar”, i Irak och Afghanistan.

Kongresskvinnan Jan Schakowski (Dem) ställde frågan i kongressen om antalet säkerhetsanställda. Hon uppger att den amerikanska regeringen inte vet hur många legoknektar man har och kritiserar USA:s beroende av privata militärer. Hon mottar hotelser från Blackwater/Xe/Academi på grund av sin kritik av bolaget som dessutom har mage att fabricera reklamvideospel.
läs fler artiklar om privatiseringen av kriget här, här och här
läs fler artiklar om USA:s armé
120204

Det fruktade CIA ska stanna i Irak och Afghanistan långt efter att trupperna har lämnat dessa länder, skriver Washington Post.
läs mer
120213

Senast ändrad: 2012-02-13
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .