.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Ständig kris och blodig cirkus fortsätter i Irak
Människorättsorganisationer påtalar ”diktatur” och ”polisstat”

Attackerna på all folklig opposition fortsätter liksom de inbördes striderna inom den korrupta politiska klassen. Massavrättningar, explosioner, bomber och arresteringar är fortsatt vardag i Irak.
Journalister mördas, torteras och trakasseras (filmreportage).
”Demokrati är en amerikansk lögn”. Irak är en polisstat.
CNN filmar repression av demonstranter.

I december 2011 besökte Al-Maliki president Obama i Washington och fick fortsatt stöd för det Obama, kallade en ”stabil regering, demokratisk och folkvald”. Han är fortfarande Obamas man i Bagdad.

”Idag bekräftar vi åter, premiärministern (Al-Maliki) och jag, sade Obama, vår gemensamma vision: ett långsiktigt partnerskap mellan våra nationer som det innebär att följa vårt ”Ramavtal om strategiskt samarbete”. Al-Malki svarade att ”Irak kommer att behöva USA:s hjälp med säkerhetsfrågor, bekämpa terrorism, träna och utrusta irakiska armén, men även områden som utbildning och utveckling av Iraks välstånd”.
USA fortsätter sin stora vapenaffär med Bagdad och säljer F16, Abrahamstanks, kanoner med mera för närmare 11 miljarder. Naturligtvis kräver denna vapenaffär att USA skickar militära instruktörer.
I en tidigare artikel finns fakta om USA:s fortsatta diplomatisk-militära närvaro i Irak.
Och USA och Irak kommer att återuppta förhandlingar om amerikansk militär närvaro i Irak.

Den ”nya demokratin i det ”nya Irak”
Några axplock
Human Rights Watchs
rapport beskriver svåra förhållanden i Irak med repression av journalister, fångar och aktivister under 2011. Demonstranter har mötts av regimens beväpnade gäng som slagit folk och sexuellt trakasserat kvinnor.
Rapporten redovisar fortsatt tortyr och 100-tals har dödats. Fångar som suttit rättslösa utan dom eller rättegång i amerikanska fängelser har lämnats över till Irak. Fångarna får en skenrättegång eller ingenting. Fångarna riskerar tortyr och avrättning.
läs om avrättningarna
Minst 12 människor (troligtvis 29) sköts ner under demonstrationerna på ”Vredens dag” 25 februari 2011 och mängder av attacker på demonstranter ägde rum även i norra Irak.
Rapporten tar upp att Irak är ett av världens farligaste länder för journalister och kvinnornas katastrofalt försämrade situation. Förutom misär och arbetslöshet är de utsatta för trafficking och ökat våld i hemmen framför allt i den kurdiska delen där även kvinnlig könsstympning ökar
De fundamentalistiska religiösa ledare USA förde till makten i Irak, påbjuder kvinnor att beslöja sig och upprättar olika klädkoder i det tidigare sekulära Irak.
CNN beskriver i detta filmade reportage en polisstat på gång, övergrepp mot ett antal demonstranter. ”Demokrati är en amerikansk lögn”, säger en av de nedslagna demonstranterna. Övergreppen är legio.
Färre vågar demonstrera på grund av repressionen. Al-Malikis väpnade banditgäng, slår och trakasserar folk. Anhållna, även journalister, har torterats efter arrestering.
Journalister mördas, torteras och trakasseras i Irak av regimens säkerhetsstyrkor (filmreportage)
De vågar inte rapportera från demonstrationer. Alla metoder används för att tysta journalisterna.
I artikelnIngen fri press beskriver den oberoende journalisten Dahr Jamail på återbesök i Irak, den katastrofala situationen för journalister i Irak. Ingen som helst kritik av regimen tillåts och inga lagar skyddar dem.

I norra Irak (irakiska kurdistan) registrerades 359 övergrepp mot journalister under 2011.
Korruptionen är bottenlös och fängelserna är en del av detta. Um Hussein fick betala stora mutor för att få träffa sin fängslade son. Hon kände inte igen honom efter tortyren.
Han hölls kvar i fängelset för att pressa fram mutor trots att en domare beordrat frigivning.
Detta är en hel industri där politiker och officerare deltar.
IrakSolidaritet har i tidigare artiklar skildrar hur repressionen riktar sig mot oppositionella som anklagas för samröre med det förbjudna Baathpartiet.

Inbördes strider inom den korrupta politiska klassen
Iraks sunnitiske vicepresident Tariq al-Hashemi som Al-Maliki anklagar för terroraktioner mot shiamuslimska regeringsledamöter och låtit utfärda en arresteringsorder mot, har tagit sin tillflykt till norra Irak (irakiska kurdistan). I slutet av december stormades Al-Hashemis Bagdadkontor på order av Al-Maliki.

Al-Hashemi säger att han återvänder till Bagdad och en rättegång om Al-Maliki först avgår.

Al-Maliki har också försökt göra sig av med vice premiärminister Saleh Al-Mutlaq som också anklagat Al-Maliki för diktatorsfasoner och sagt att han ”är värre än Saddam”...
Ett tusental medlemmar i Iraqiya (Iraklistan) har arresterats. Iraklistan har i protest bojkottat parlamentet.och ministrar har avgått i protest.
31 januari lät Al-Maliki arrestera 16 av Al-Hashemis säkerhetsvakter som påstås ha erkänt att de med ljuddämpade vapen mördat officerare och domare på inrikesministeriet.
Två kvinnliga medarbetare till Al-Hashemi har gripits, förts bort till okänd ort och Amnesty fruktar för deras säkerhet.

Efter ingripande från USA:s vicepresident Joe Biden gick Allawi med på att Iraquiya (Iraklistan) avslutar parlamentsbojkotten (Al Rafidayn).
Al-Maliki har hållit sig kvar vid makten inte bara genom repression. Han har även uppmuntrat söndring bland sina allierade i Al-Malikis Nationella Allians där hans partiblock Rättsstaten ingår).
Han slog in en kil mellan 2 rörelser i södra Irak, Iraks högsta Islamiska råd (ISCI, tidigare SCIRI) och dess väpnade milis, Badrmilisen, ökänd som dödsskvadron i etniska rensningar i Bagdad 2006-2007, men även tidigare och efteråt.
Samma sak med al Sadr-rörelsen där han under sken av ”nationell försoning” uppmuntrat en splittergrupp från Al-Sadr, The Ligue of the Rightous” att delta i den ”politiska processen”. Gruppens ledare Kais al-Khazali samordnar sin politik direkt med

Iraklistan leds av Ayad Allawi, sekulär shiit med sunnitiskt stöd. Iraklistan vann parlamentsvalet i mars 2011, men al-Maliki vägrade att avgå och tråcklade ihop en regering med stöd av de kurdiska klanpartierna och Moqtada Al-Sadr efter nästan ett års kohandel. Al-Maliki besatte försvars, inrikes och säkerhetsministerposterna och dessa har ännu inte utsetts på det sätt som var överenskommet. Försvars och säkerhetsministerposterna har delegerats till Al-Malikitrogna utan parlamentets godkännande.

I Erbil för ett år sedan hölls en konferens till stöd för en nationell enhetsregering där vissa utfästelser gavs till Iraklistan som gick med på att delta i regeringen. I kohandeln för att bilda regering erbjöds Allawi att bli chef för ett nationellt säkerhersråd. Därav blev som väntat ingenting. Nu ska åter en ”enhetskonferens” hållas i Erbil. Innan den ens ägt rum, har Iraks kurdiske president utropat den till en framgång.

Uppgörelser mellan skurkar
Låt oss inte glömma att detta handlar om uppgörelser mellan politiker som kom med ockupationen och att ockupationen införde val enligt kvotsystem. Dessa partier är uppbyggda och anpassade efter detta sekteristiska mönster.
De samarbetar fortfarande med USA. I en artikel i NYT skriver Ayad Allawi som var Iraks premiärminister 2004-2005 och den likaledes hotade finansministern Rafe Al-AEssawi och parlamentets talesman Osama Al- Nujaifi att ”Amerikas ledare måste förstå att villkorslöst stöd för Al-Maliki, driver Irak på väg mot inbördeskrig” och uppmanar USA att se till att en enhetsregering kommer till stånd enligt Erbilkonferensens uttalande.
USA:s två stora attacker på staden Falluja ägde rum när Allawi var premiärminister och med hans goda minne.
Såväl Al-Hashemi som Rafe Al-AEssawi anklagas av irakier för mord på fängslade motståndsmän.
Al-Hashemi anklagar Al-Maliki för att gå Irans ärenden, vilket stämmer bra. Al-Malikis Dawaparti står Iran mycket nära. Iran uppmanade Al-Maliki och Moqtada Al-Sadr att samarbeta vid regeringsbildandet. Vi kan ju påminna oss hur Al-Maliki slog till mot Al-Sadr och hans milis i Basra för att krossa Al-Sadrs inflytande där så ”vänskapen är påbjuden”.
Al-Hashemi har tillhört Irakiska islamska partiet som han nu lämnat.
Han och övriga politiker rör sig mellan främmande makter, men byter efter egen vinning. Al-Hashemi uppges nu ha extra goda kontakter med Turkiet som alltmer uppträder som regional stormakt.

USA:s angrepp på Irak bortom krigspropagandan och lögnerna, handlade om " regimbyte”. Bort med Saddam, se till att den nationaliserade oljan åter såldes ut och att Irak inlemmades i USA-bolagens kontroll. Och gynna Israels intresse att försvaga och splittra ett Irak som försvarade palestiniernas rätt.
Det handlar om regimbyte i hela Mellanöstern, i varje land där USA inte har en klientregim på plats, alla länder som stått eller står för motstånd mot USA och Israel.

Iran kan tacka USA och USA:s stöd till proiranska, islamistiska partier och USA:s flygförbudszoner under 90-talet till 2003 och ockupationen, för sitt inflytande i Irak. Flygförbudszonerna, öppnade gränserna i södra och norra Irak för främmande makter.

Dubbelheten i USA:s politik kan vara svår att greppa när ”fienden” Iran gynnats på detta sätt i Irak. Men såväl USA som Iran vill ha ett svagt, osjälvständigt Irak. Den nationella motståndsrörelsen är gemensam fiende.

Idag sker en oerhörd amerikansk militär uppladdning i Kuweit och Gulfstaterna mot Iran och Syrien.
Läget är oroande farligt och synnerligen farligt för Irak som blivit tummelplats och spelplan för kampen om inflytande i Mellanöstern. Saudiarabien, Iran, Jordanien, Turkiet. Israel med flera driver sitt spel i Irak.

Det irakiska folket som manifesterar mot sektersism och för landets enhet, har slagits ner brutalt av regimen.
USA och Israel som medvetet drivit splittring efter etnisk och religiös tillhörighet i Irak och hela Mellanöstern, har skapat den farliga situation vi nu ser där Saudiarabien och Gulfstater med sunnitisk starkt religiösa regeringar beväpnade av USA slåss om inflytande med Iran, dominerat av en shiitisk islamistisk regim.
Olika partier och politiker samarbetar nära med Saudiarabien, Iran, Turkiet och eller andra länder.
Alla dessa motsättningar återspeglas nu i Irak. Vid eventuell attack mot Syrien och/eller Iran, riskerar Irak att bli bas för angrepp mot dessa länder med allt vad det skulle innebära för Irak.

I Le Feytförklaringen antagen 25-27 augusti 2008 i Le Feyt, Frankrike sägs många viktiga saker som fortfarande är lika eller än mer giltiga: Ett självständigt och enat Irak kan inte existera om amerikanska intressen finns kvar i landet. Irak måste kontrollera sina egna naturresurser och Iraks grannar måste respektera Iraks gränser. Det irakiska folket behöver och vill ha goda relationer med sina grannar som bör inse att ett stabilt Irak också gynnar dem själva.
120207

Senast ändrad: 2012-02-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .