.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Cindy Sheehan, ”fredsmamma” och antikrigsaktivist på Irakseminariet 13 mars 2012 på ABF Stockholm
läs mer om hela seminariet

Cindy Sheehan berättade att hon var i Stockholm också för att väcka opinion till stöd för de fem kubaner som sedan 1998 sitter fängslade i USA de sk Cuban 5. Sheehan menar att frågan om de fem kubanerna hänger ihop med hennes engagemang mot USAs krig mot Irak och Afghanistan som förs under beteckning krig mot terrorismen. De fem kubanerna sökte infiltrera organisationer i USA som legat bakom terroristattentat på Kuba som lett till att 3500 kubaner dödats sedan början av 1960-talet. De fem gjorde misstaget att informera FBI om vad de kommit på om terrorismen mot Kuba med följd att de själva fängslades och sedan dömdes till långa fängelsestraff.

Sheehan pekade på det absurda i att den amerikanska regeringen för ett sk krig mot terrorismen i andra länder men fängslar de som söker avslöja terroríster i USA.

Cindy Sheehan berättade om hur hennes son dödades under kriget i Irak: ” Min son Casey tog värvning år 2000 för att senare få möjlighet att studera på college. Vi kommer från arbetarklass och hade inte själva råd att ge honom den utbildningen. Casey var mekaniker i armén och ville inte åka till Irak men tvingades. Han stationerades i Sadr City 2004 och blev ganska omedelbart beordrad ut på en styrkedemonstration i staden. Han ville inte delta utan hänvisade till att han var mekaniker men hans befäl tvingade honom med på operationen. De amerikanska trupperna skulle visa musklerna och provocerade fram en attack. Casey dödades då truppen attackerades. Det skedde bara fyra dagar efter att han kommit till Irak.” Sheehan berättade att hon fått frågan om hon inte tar avstånd från det irakiska motståndet som dödat hennes son. ”Jag säger att jag aldrig anklagat motståndsrörelsen i Irak för detta. Det är deras rätt att kämpa mot en ockupant.” Hon understryker att alla har ett ansvar att vara på sin vakt mot krigspropagandan och sa att om hon vetat mer om krigen skulle hon aldrig låtit sin son ta värvning. I USA är det 16% arbetslöshet och bland fattiga och svarta ungdomar ännu högre. De lockas med pengar för collegestudier om de går in i armén. En man hade berättat för henne att han deltagit i kriget men efter avslutad period åter tagit värvning för att kunna finansiera cancerbehandling för sin sjuka hustru. ”Vi gick in i Irak för att som man sa ge dem hälsovård och här hemma finns inte någon allmän hälsovård för den egna befolkningen!” Hon berättar om sin egen dotter som tvingats ta ett stort lån för att finansiera collegestudier och måste betala av under resten av sitt liv. ”Fattiga unga i ÙSA som vill ha utbildning står inför valet att antingen värvas till försvaret och riskera att tvingas med i krig eller att ta stora lån och fastna i livslång skuld. Vår regering säger att vi går i krig för att ge andra rätt till utbildning men här hemma har ungdomarna inte råd att utbilda sig!”

Sheehan är starkt kritisk till hur diskussionen om krigen förts i USA. ”Nederlaget i Vietnam skylldes på hemmaopinionen, veteranernas motstånd mm. Aldrig tar någon upp att det var folket i Vietnam som segrade på grund av sin kamp mot de utländska trupperna.” Sheehan har fängslats flera gånger för att hon protesterat mot kriget på George Bush farm i Texas och utanför Vita Huset i Washington. Hon underströk dock att hon aldrig begått något brottsligt som att låsa fast sig vid Vita Husets grindar eller gjort motstånd mot polis. Hon blir fängslad för att hon uttryckte sina åsikter. Därför tycker hon att det är hyckleri när man i USA frågar henne om det inte är tacksam för att Bush/Obama nu fått demokrati och yttrandefrihet i Irak. ”Tacksam! Miljoner människor har dött till följde av kriget i Irak och här hemma i USA fängslas jag för att jag vill säga min mening!” Media i USA är oftast bara förmedlare av information från makthavarna säger hon och tar som exempel dödandet av Osama bin Laden. ” Media återgav bara vad administrationen sa om händelsen. De ställde inga besvärande frågor om det fanns bevis på att det var bin Laden, hur han sköts och vad som gjordes med kroppen. Då media kritiserades för detta hänvisade de till att de fått uppgiften om händelsen av Navy Seals (USAs marinkårs specialstyrka)! Medierna skall inte bara rapportera. De skall undersöka och gräva fram fakta. Jag sa till media: Ni har inte gjort ert jobb!” Hon menar att vi aldrig får förlita oss på de etablerade medierna. ”Vi måste hitta egna källor för information på nätet, bloggar och annat.”

Under Obamas presidentperiod har hon fängslats och av en domstol fått förbud att vistas inom en viss radie från Vita Huset bakgrunden var hennes högljudda protester mot krigen: ” Jag ropade med en megafon så att hördes in i Ovala rummet, ’ Ta hem trupperna’ och ’ Ni skulle ställas inför krigsrätt’ ”. Av säkerhetstjänsten som bevakar henne då hon reser runt och protesterar har hon fått kodnamnet ”Tornadon”.

Cindy Sheehan menar att flera av USAs presidenter under efterkrigstiden begått krigsbrott som de skulle kunnat dömas för enligt Nürnberg. ”Bush I och Clinton startade krig och Bush II och Cheney är ansvariga för aggressionskrigen mot Afghanistan och Irak. Truman gav order om atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och startade Koreakriget men Nurnberg och Tokyorättegångarna visar att det är bara för förlorarna som ställs inför rätta.

Även om presidenterna är krigsförbrytare så handlar det ytterst inte om personer menar Sheenan: ”Det är imperiet och dess makt som driver fram krigen. Tag till exempel de senaste händelserna i Afghanistan med de 16 civila, de flesta barn, som sköts ihjäl av en amerikansk sergeant. Han hade varit tre gånger i Irak och man kan undra vad han gjort där? Men det är ändå inte sådana som han som är de största förbrytarna. Det är de som beslutar om krigen och de går alltid fria”. Krigen motiveras alltid med vackra ord men gäller det egna imperiet och ytterst pengar. I Libyen och Irak var det oljan och i Afghanistan sa regeringen att det var för terroristerna. ”Regeringen säger att vi är i Afghanistan för att hjälpa kvinnorna. Men kvinnorna är de som drabbas mest av kriget. Det är pengar, pengar, pengar som styr krigen. Washington bryr sig inte ett smack om folk i Afghanistan, Irak , Libyen och inte heller om folk i USA. Det är vinstintressen och pengar som styr. När regeringen säger att det är några rötägg som massakrerar folk i Afghanistan, urinerar på döda talibaner, torterar människor i Abu Ghraib-fängelset så har man fel. Det är de styrande i USA som är rötäggen!”

Cindy Sheehan avslutar med att en uppmaning till opinionsbildning mot krigen. ”Man har frågat mig om inte jag blivit rik på ersättningen från staten för att min son dödades. Det är sant att jag fått ersättning men varenda penny har jag använt i kampen mot krigen. Vi är de 99% och det är vi som kan ta makten och det vet de 1% som har makten.”

Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande för Afghanistansolidaritet sammanfattar för IrakSolidaritet och Afghanistansolidaritet
120314

Senast ändrad: 2012-03-19
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .