.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

”KRIGETS FÖRSTA OFFER ÄR SANNINGEN”

Bokrekommendation
Författare är den australiensiske reportern Phillip Knightley. Boken kom ut för några år sedan, men är tyvärr lika aktuell som någonsin. Makthavarna har blivit allt skickligare på att hantera medier i krigstider och det berättas på ett alldeles lysande och klargörande sätt med bl.a. lögnerna inför Irakkriget som exempel.

”KRIGETS FÖRSTA OFFER ÄR SANNINGEN”

Det är titeln på en bok som gavs ut av Ordfront 2004 och den är nu tyvärr slut på förlaget. Författare är den australiensiske reportern Phillip Knightley. Jag kom över ett exemplar på Stadsmissionens avdelning för begagnade böcker. Kanske får man vända sig till biblioteket om man vill läsa den på svenska. Det är helt klart värt besväret. Hans Granqvist och Hans O Sjöström har gjort översättningen, förord av John Pilger. Orginalet på engelska publicerades redan 1975. Innehållet i den senare utgåvan är kompletterat med fyra kapitel om hur media skildrat krigen i Jugoslavien, Afghanistan och Irak.

Skildringen börjar med pressens mörkläggning av de hemska omständigheterna under Krimkriget på 1850-talet. Sedan dess har makthavarna blivit allt skickligare på att hantera medier i krigstider och det berättas på ett alldeles lysande och klargörande sätt med gott om konkreta exempel. Vem minns inte alla USA:s lögner före invasionen av Irak 2003? Att de sedan avslöjades är en helt annan historia. Lögnerna hade redan fyllt sin funktion med att skapa opinion för anfallet.

Goebbels brukar ju ofta framhållas som demagogen par excellence. Sanningen är att han noggrant studerade och lärde sig av britternas krigspropaganda under första världskriget. Tyskarna, eller ”hunnerna” som det hette då i den brittiska propagandan, utmålades som bestar som massakrerade spädbarn. De fasansfulla händelserna på slagfälten och i skyttegravarna under det första världskriget höll man allmänheten okunnig om. Om sanningen kom fram kunde det ju ha skadliga effekter på stridsviljan och förorsaka upplopp och folkliga protester. Pressen bevakades strängt. Och detta med militär censur och inbäddade journalister är ingen nyskapelse i nutid. Författaren beskriver hur krigsreportern alltmer har förvandlats till redskap och propagandist, som baserar sina artiklar på den censurerade och tillrättalagda versionen som presenteras i form av militärkommunikéer. Den journalist som inte inrättar sig i ledet skickas hem och får inte sina artiklar publicerade, eller också blir det sparken. Visst finns det ett fåtal undantag när en motbild till det allmänna ljuget slunkit igenom censuren, men de är lätt räknade och drunknar oftast i det omgivande krigslarmet.

Nu är det Syrien. I går var det Libyen. Var blir sanningen offer nästa gång? Införskaffa den här boken! För den som läser engelska finns den under titeln ”The First Casualty” i den nya versionen från 2004. Gå in på www.amazon.co.uk. Författare Phillip Knightley.

Arne Hjorth
120701

läs fler bokrecensioner

Senast ändrad: 2012-07-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .