.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Massgrav funnen i Sadr City
Kidnappade från utbildningsdepartementet 061114 funna mördade

Offren kidnappades från utbildningsministeriet 14 november 2006. Nu återfinns några av de kidnappade i en massgrav, torterade och mördade.
Närmare 150 personer kidnappades av paramilitära grupper i nationella polisens uniformer.

De små pickup-truckarna som användes är typiska för inrikesministeriet. Kidnappningen ägde rum i ett mycket väl bevakat område intill gröna zonen med många checkpoints. Det går inte att ta sig förbi denna bevakning utan hjälp inifrån. Denna skandal, detta oerhörda brott, den laglöshet och den rättslöshet den innebär, borde väcka många frågor.

Minst 50-100 paramilitärer deltog och de medförde 20-30 små truckar (pick-up trucks). Det skedde i fullt dagsljus under tidig förmiddag.

Enligt listor utfärdade av utbildningsministern, kidnappades ett 100-tal anställda och ett 50-tal besökare. Bland bortförda anställda fanns forskningsinstitutets chefer och anställda akademiker. Förövarna har upprättat listor och grep folk i enlighet med listorna och kollade deras ID. De gripna fick handfängsel och slängdes upp på truckarna. Enligt utsago från förövarna, gällde det ett korruptionsmål.
Enligt ögonvittnen körde kidnapparna mot Sadr City genom tung trafik utan att stoppas.
Den irakiske regeringens talesman, Ali al-Dabbagh, bekräftade att räden utförts av styrkor från inrikesministeriet. Kommandos från den nationella polisen utpekades. Oberoende undersökningar är ju inte tänkbara. Istället förklarade inrikesministeriet fallet för avslutat.

Enligt Shafaq News avslöjade en officiell säkerhetskälla, (som vill förbli anonym) 22 oktober att en massgrav med 16 kroppar grävts upp i Sadaområdet utanför Sadr City, och källan tillägger att ”enligt tillgängligt underrättelsearbete, tillhör kropparna anställda som kidnappades från sitt departement” på Andalus Square, Bagdads Karradadistrikt, novemer 2006.
Regeringen var snabb att meddela att det ”bara rörde sig om några 10-tal kidnappade och att alla hade släppts och misstänkta polischefer arresterats.
Premiärminister al-Maliki meddelade att det inte handlade om ”terrorism” utan var en uppgörelse mellan miliser.
Enligt Utbildningsministeriet hade på torsdagen 70-150 släppts och meddelade att flera hade torterats, några hade fått ben och armar brutna av slag och enligt uppgift hade en del mördats.
På fredagen meddelade den nationelle säkerhetsrådgivaren, Mowaffak Rubiae, att alla hade frigivits.
På lördagen hävdade Utbildningsministeriet att 66 personer fortfarande saknades. Ytterligare fyra släpptes fria på söndagen.
Utbildningsministeriet hävdade att både sunni och shiamuslimer befann sig bland de illegalt arresterade.
Enligt ett ögonvittne som fick sin arm bruten och vill vara anonym, såg han hur 3 säkerhetsvakter kvävdes till döds och han hörde från ett angränsande rum departementsanställda skrika som i dödskamp. Deras skrik tystnade mycket plötsligt.
Detta vittne dumpades på en gata och släpptes. Samma sak, hände med några andra kidnappade och de vittnar om tortyr.

De motstridiga uppgifterna från irakiskt håll, tyder på en dysfunktionell regering som inte drar sig för någonting och total rättslöshet.
Inrikesministeriet blev ökänt för bl.a. tortyr av fångar i fängelserum inom departementets egna väggar och med USA:s kontor på våningen under och för sin inblandning i dödsskvadroner.
Tortyrfängelser och fall av tortyr avslöjas fortlöpande under al-Malikis nuvarande premiärministerskap. Han har anklagats för att vara chef för ett hemligt tortyrfängelse och chef för specialstyrkor som anklagas för mord.
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=560
Han har i strid med konstitutionen undlåtit att lägga fram förslag till posterna som försvars, inrikes och säkerhetsminister till parlamentet, utan har själv lagt beslag på dessa poster. Parlamentsvalet ägde rum mars 2010.
En rättssäker undersökning av denna masskidnappning med åtföljande tortyr och mord, är utesluten i Irak och har heller inte skett.
Det går inte att bortse från ockupationsmaktens ansvar. De nationella polisstyrkorna hade tränats och utbildats av amerikansk militär och vittnen utpekar dem som förövare och regeringens talesman erkänner att inrikesministeriet ligger bakom kidnappningen.
Det är knappast möjligt att genomföra aktioner som denna utan regeringens och ockupationsmaktens vetskap. USA hade total kontroll över det irakiska luftrummet och hade kunnat övervaka vart truckarna tog vägen. Ändå kunde de försvinna i den täta trafiken.
Gemensamma amerikansk-irakiska räder i Sadr City och runt Bagdad, gav inget resultat.

Att kidnappningen drabbar just utbildningsdepartementet, är naturligtvis inte en slump.
Förövarna hade noggranna listor med sig. Vi vet att ockupationen drabbat utbildningssektorn, akademiker, intellektuella, journalister och kulturpersoner mycket hårt. Många har mördats och andra flytt. I Brännpunkt Irak finns en längre artikel i denna fråga. Se sid. 13-16
http://iraksolidaritet.se/customers/iraksolidaritet/uploadfiles/Brannpunkt_Irak_6_2012.pdf

Så många frågor väcks:
Oberoende, internationella undersökningar måste komma till stånd för att få fram sanningen om detta och andra krigsbrott i Irak. FN:s specielle rapportör om tortyr, Manfred Novak meddelar att han är villig att delta i en sådan undersökning. Se Dirk Adriaensens artikel längre ner på sidan.
Sverige måste stödja detta krav i olika internationella sammanhang.

Vår utrikesminister Carl Bildt var en av tillskyndarna till angreppet på Irak
Vi förväntar oss ändå ett försvar för folkrätten och stöd för oberoende undersökningar om begångna brott som innebär gravamot mänskliga rättigheter.
IrakSolidaritet har brevväxlat med Carl Bildt angående tillsättandet av en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak. Ett mycket viktigt krav som stöds av irakiska människorättsorganisationer. Posten togs bort i inledningsskedet av ockupationen.
Carl Bildt sade sig först vara positiv till detta krav, men ändrade sig sedan.
Vi hoppas på en ändring och ett starkt stöd för kravet på en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!
Och vi efterlyser grävande journalister!
121024

Ta del av artiklar. Många med ett stort referensmaterial:

Mass Grave found in Sadr City
http://www.shafaaq.com/en/news/3871-mass-grave-found-in-sadr-city-.html

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=702&artikel=1035944
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kidnappade-torterades_371182.svd
Hemligt tortyrfängelse
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=560

Action needed over Detention of Iraqi Education Ministry Officials
http://www.brussellstribunal.org/PressRelease221106.htm
Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal ställer ett stort antal frågor som fortfarande är obesvarade.
Crimes against Humanity: Iraq´s Mass Graves
http://www.globalresearch.ca/crimes-against-humanity-iraqs-mass-gravesvoting-the-stolen-election-of-2004-2/5309313
121111

Senast ändrad: 2012-11-11
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .