.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Övergreppen fortsätter mot journalister i Irak

Journalister i Basra genomförde 8 december en protest utanför den lokala journalistunionens kontor. Journalisterna protesterar mot att myndigheterna hindrar dem från tillgång till information och usel behandling av journalister.
Det är livsfarligt att inneha en kamera. Fotografer är mycket utsatta.

Protesterna i Basra riktar sig bl.a. mot det lokala regeringsrådets beslut att åtala media eller journalister som publicerar information utan att hänvisa till lokala regeringsrådet eller myndigheterna för säkerhet även om journalisten var åsyna vittne till händelsen.

Fotografer lever farligt i Irak. Innehav av kamerautrustning kan ha allvarliga konsekvenser, vittnar irakiska fotografer dagligen om.
Många har fått sin utrustning förstörd, fängslats och torterats. Att fotografera, kan innebära ”fara för den nationella säkerheten” och ”medborgarnas och landets ledares säkerhet” är i fara.
Omar al Jaffa, artikelförfattaren, beskriver hur två vänner till honom, Safaa Khalaf och Safaa Thiab, båda journalister och poeter, och han själv arresterades anklagade för att fotografera gamla moskéer i al-Midankvarteret i centrala Bagdad sent i augusti 2012.
Att äga en kamera var en allvarlig anklagelse som förde oss inför försvarsministeriets 11e divisions underrättelseenhet. En av officerarna som inte ville nämna sitt namn ” av fruktan för sin säkerhet”- tvekade inte att anklaga oss för att störa demokratin i landet genom att ”inte rätta oss efter lagen”. Artikelföefattaren anklades för att vara ett psykfall med hänvisning till långt hår och moderna kläder.
Efter att ha stått 7 timmar framför en vägg under förhör, förstördes vår kameras minneskort fullständigt och vi släpptes efter att ha undertecknat ett löfte att inte utföra terroristaktioner.
Att vi visade officeren våra ID-kort som journalister och att vi filmade kulturarvsplatser, var inget som stoppade deras förolämpningar eller hårda behandling av oss.

Denna godtyckliga händelse fick mig att närmare undersöka de stora svårigheter som Iraks fotografer får leva med. ”Regeringen behöver inte utfärda beslut för att hindra fotografer från att fotografera”, säger journalisten Hatef Farhan. ”Det är redan förbjudet”. Fotografen Ahmed Mahmoud tror att de beslut som regeringen påtvingat om fotograferingsförbud är ”godtyckliga och återspeglar fruktan att negativa aspekter på landet ska framföras”.
Mahmoud påpekade att ”det är mycket enklare att bära vaepn än kamera. Folk är vana vid vapen och godtar att se dem på gatorna.”
Chefen för Centrum för Pressfrihet i Bagdad, Ziad Ajili, bekräftar att det är lättare att bära vapen än en kamera. Han tillägger att ”säkerhetsmyndigheterna begränsar fotografers och journalisters rörelsefrihet i hela Irak”.
Och han påpekar att detta sker samtidigt som myndigheterna ”låtsas demokrati och säger sig respektera press-och yttrandefrihet, men ingen fotograf kan bära kamera utan att ha fått (militärt) godkännade”.
Alla fotografer har utsatts för trakasserier eller godtyckliga arresteringar.
"Att förbjuda fotografi är detsamma som att dölja fakta och förfalska historien" säger Mahmoud som också berättar om när han godtyckligt arresterades. "Regeringen vill kontrollera allt", säger han och understryker vikten av ett foto.

Den våldsamma repressionen av media finns beskriven i många artiklar på hemsidan.
Chefen för Pressfrihetscentret avslutar: "pressfrihet är bara ett falskt påstående och regeringen har tagit kontroll över media med hjälp av ekonomiska incentiv som distribution av ett stycke jord till några journalister. Han sade också att regeringen har lyckats ta kontroll över den Irakiska Journalistunionen". Detta i kombination med ren repression.
121211

Svårt torterad kvinnlig journalist

Den kvinnliga journalisten Sabah Hassan arresterades 20 februari 2012. Det har gått nästan 10 månader sedan dess. Hon har utsatts för fruktansvärd tortyr. Se fotot.
18 november 2012 mördades ännu en journalist i Irak.
läs mer om tortyren och morden
121130

Senast ändrad: 2012-12-11
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .