.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev 130114
IrakSolidaritet

Massdemonstrationer fortsätter
Tortyr i Iraks fängelser
Attacker på media
Sex journalister dödades under 2012
Utomrättsliga avrättningar
Korruption
"Oljekontrakt, omstridda områden"
3000 amerikanska soldater till Irak?
Militärt samarbete USA-Irak
Bagdads, sämsta staden i världen, att leva i

Massdemonstrationer sprider sig över Irak
Det började redan i december och har nu pågått i 3 veckor. Folk har fått nog och kräver Al-Malikiregeringens avgång.
Det är märkvärdigt tyst i media precis som förra året när stora manifestationer utbröt och kulminerade i Vredens dag 25 februari. Förra årets stora protestvåg slogs ner med brutal repression. Minst 29 personer dödades av militär och polis i samband med Vredens dag. Journalister greps, torterades och mördades som i fallet med den populäre journalisten Hadi al-Mahdi.
Gemensamt med förra årets demonstrationer mot korruption, elände, brist på allt från el till vatten, mat och arbete, är det stora missnöjet med den repressiva, korrupta och totalt dysfunktionella Al-Malikiregimen som är på plats med USA:s goda minne.

”Vi är irakier”, ropar demonstranterna och höjer paroller mot sekterism. Fler och fler shiamuslimer och kurder sluter upp i demonstrationerna. Hela befolkningen lider av fattigdom och misär medan landets korrupta politikerklass berikar sig.
Ett av de starkaste kraven är frigivning av alla oskyldiga kvinnor som systematiskt torteras och våldtas i irakiska fängelser. Ett antal rapporter har kommit under hösten 2012 och väckt stor vrede.
läs artikel med foton om denna massrörelse

IrakSolidaritet ingår i ett internationellt nätverk mot ockupationen som har tagit följande uttalande.

Efter engelskan följer texten på svenska.

Tortyr och våldtäkter av kvinnor är inget nytt. Det har pågått under hela ockupationen i så väl amerikanska som irakiska, brittiska eller gemensamma fängelser, men under hösten har brutaliteten och vidrigheterna i behandlingen av kvinnor upprört Irak i sådan omfattning att det återspeglats i parlamentet och media trots Al-Malikis hot att fängsla parlamentariker som insisterar.

Ledamoten Ali Shubbar, medlem av parlamentets Människorättskommitté, anklagar kvinnorna för ”sexuell lust”. ”Några fångar har sådan sexuell aptit att de erbjuder sig till till polisen för sex och anklagar dem sedan för våldtäkt”.

Det kommer allt fler rapporter om tortyr till döds i fängelser och ett antal utomrättsliga avrättningar har ägt rum.

Här redovisas ett antal fall.
Det har även avslöjats att offer för den masskidnappning som ägde rum från irakiska utbildningsdepartementet 14 november 2006, återfunnits mördade i en massgrav i utkanten av Sadr City, en masskidnappning omöjlig att genomföra utan regimens och ockupationsmaktens vetskap.

De systematiska övergreppen på irakiska media har fortsatt med oförminskad styrka. Det är livsfarligt att inneha en kamera.
Irakisk kvinnlig journalist svårt torterad

Sabah Hassan arresterades i februari i år. Hon har utsatts för mycket svår tortyr
.

Hon är chefredaktör för tidningen Free Opinion Newspaper. Hon lyckades få kontakt med JFO (Journalistic Freedoms Observatory). Hon kan namnge alla officerare som deltagit i tortyren.

Saifi Qaisi, redaktör för tidningen Safir , centrala Bagdad, har försvunnit.
Han var på väg hem i taxi, när all kontakt med honom bröts. Han är 3-barnspappa och journalist sedan 80-talet.
Irakiska säkerhetsstyrkor stängde 14 december 2 radio-och TV-stationer.
Den Kairobaserade TV-stationen Al-Baghdadiyas kontor i Bagdad omringades av
säkerhetsstyrkor, personalen tvingades bort och kanalen stängdes.
Byråkratisk a skäl anges. Enligt journalister på Baghdadiya beror det på deras kritik av korruptionen och att en kvinnlig reporter kritiserat kvinnornas situation i Irak.

I Irak dödades 5 journalister under 2012

CPJ (Committee tp Protect Journalists) har inte med Irak på årets lista på de 20 farligaste länderna för journalister.
Det stämmer inte med fakta.
Enligt BRussells Tribunals partiella lista dödades 6 journalister under 2012, varav en kvinnlig journalist.

Repressionen fortsätter. Al-Maliki slår till mot media, folklig opposition, politiska konkurrenter inom maktsfären och konflikterna om s.k. ”omstridda områden” ökar mellan framförallt centralregimen och KRG (irakiska kurdistans regionala regering). Det oljerika Kirkuk hör till dessa områden. Enligt uppgift har 3000 amerikanska soldater återvänt till Irak och enligt uppgifter ska ytterligare 17.000 följa.

13.000 finns i Kuweit vid irakiska gränsen.
Vi kan ju bara spekulera om dessa truppförstärkningar ska användas mot Syrien?

Säkerhetsmässigt råder katastrof i Irak. Många, många civila dödas varje dag.

7 dödades och 11 skadades i byn al-Mouafaqiyah, nära Mosul, en by där många Shabak bor.
Minoriteter, sunni, shiamuslimer, alla drabbas av den sekteristiska kvotpolitik USA påtvingade det sekulära Irak. Miliser knutna till regimen och till andra länders intressen härjar. Irans inflytande ökar och Irak står öppet för utländsk infiltration, en ”failed stat” som inte upprätthåller civilbefolkningens säkerhet.
Oljan och gasen är naturligtvis oerhört viktig för kampen om makten och de ”omstridda områdena”. Kirkuk har en mycket blandad befolkning och KRG vill införliva Kirkuk i sin norra region. Peshmergas (kurdisk milis) omringar Kirkuk och bidrar till svåra spänningar med centralmakten.
KRG har skrivit ett 30-tal kontrakt direkt med oljebolag. Numer även med ”big oil” som Exxon, Shell, Chevron och Total i strid med gällande oljelag. Trots USA:s och bolagens försök, har det inte gått att få parlamentet att skriva på en ny oljelag. Den har endast antagits av al-Malikis kabinett. Det folkliga motståndet är för stort.
Exxons kontrakt gäller olja som finns långt utanför KRG:s gränser och ökar uppenbart alla motsättningar. Oljan följer inte provinsgränser. Lokala kontrakt riskerar leda till strider och mer etnisk rensning. KRG gynnar bolagen med otidsenliga PSA-kontrakt. Al-Malikiregimen har skrivit kontrakt som löper 25-30 år och har hemliga klausuler. Reaktioner kommer från bolagen i Irak mot byråkrati, totalt bristfällig infrastruktur, elbrist med mera. Bolagen gynnar splittring och motsättningar genom att strunta i gällande lag och skriva dessa kontrakt direkt med KRG. Exxon har meddelat att man kanske vill sälja sitt stora Al Qurna-fält i södra Irak, men amerikanska oljeservicebolag som Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton,Weatherford har fått uppdraget att drilla tusentals oljebrunnar per år, bygga pipelines med stora långsiktiga profiter i sikte.
Det är många frågor och artiklar kommer i dessa ämnen på hemsidan. Dessutom skriver oljeexperten Issam al-Chalabi i nästa nummer av tidskriften. En sak är klar. Alla kontrakten är olagliga. De har inte godkänts av parlamentet.

Förhandlingar pågår mellan USA och Irak om att placera amerikansk trupp i landet
IrakSolidaritet har tidigare redovisat läget.
Det finns ett gällande strategiskt ramavtal för samarbete mellan USA och Irak som även innebär militärt och säkerhetssamarbete.
USA och Irak har uttalat att man ”ska stärka sitt säkerhetssamarbete, förbätttra Iraks försvarsmöjligheter, modernisera Iraks militära styrkor och underlätta de båda ländernas bidrag till regional säkerhet”.
De båda länderna diskuterade även den ökande amerikanska vapenförsäljningen till Irak, symbol för det långsiktiga säkerhetspartnerskapet som de båda länderna avser”.
Se Memorandum of Understanding for Defence Cooperation

Den sanslösa korruptionen

800 miljoner dollar förs varje vecka olagligt ut ur Irak.
Samtidigt sjunker Iraks folk allt djupare ner i fattigdom och sjukdomar. Det sista skyddet, ”mat mot oljakorgen”, som tillkom under sanktionerna, har regeringen beslutat avskaffa med hjälp av IMF.
95% av 12 stora utbetalningar för bränsle mm, kan USA inte redovisa.
Pengarna har utbetalts från Iraks utvecklingsfond, men några kvitton eller bevis för mottagande finns inte.

Röda Halvmånen utsätts för attacker

Det har pågått sedan ockupationsstarten 2003
Röda Halvmånen är Röda Korsets systerorganisation i Irak. Nyligen torterades en av Röda Halvmånens medarbetare, Mohammed al-Qaysee till döds i fängelset.
Först vägrade fängelseledningen att lämna kroppen till familjen, men gav till sist med sig.
Familjen har filmat den torteradekroppen. Det sker svåra övergrepp och artikeln på vår hemsida redovisar en del av vad som sker och länk finns till filmen.

Iraks vice inrikesminister Adnan Hadi al-Asadi lät avrätta fångar

Ett 100-tal fångar flydde 28 september från Tasferaatfängelset i Tikrit. Några fångades in och några överlämnade sig själva till fängelset.
Dessa fångar lät vice inrikesministern hämta vid ett besök på fängelset. Han tog dem med sig och beordrade deras avrättning i utkanten av Samarra där kropparna grävdes ner.
läs om denna och andra utomrättsliga avrättningar

Massgrav funnen i Sadr City

DNA visade att offren härrörde från den masskidnappning som ägde rum på utbildningsdepartementet 061114.
150 personer kidnappades varav 100 från personalen och 50 besökare.
De skedde i fullt dagsljus i ett område späckat av ”checkpoints”. Mängder av paramilitära trupper och truckar hade inga svårigheter att ta sig fram. Det är naturligtvis inte möjligt utan ockupationsmaktens och den lokala regimens vetskap.
Enligt irakiska uppgifter finns anstiftaren i det irakiska parlamentet.
läs den fruktansvärda historien

Ytterligare 28 dödsdomar i rättslöshetens Irak
Minst 129 fångar har avrättats under 2012.

Den irakiska flyktingkatastrofen
Massavvisningarna till Irak fortsätter
5 december ägde en hearing rum i riksdagen med namnet ”Välgrundad fruktan”
Arrangörer var MP, riksdagen och Etikkommissionen.
Artikel kommer på hemsidan

Skammens konferens i Bagdad
Arabförbundet har hållit en konferens i Bagdad med Irak som värdland om palestinska och arabiska fångar i israeliska fängelser.
Det är skamligt att hålla en konferens i denna fråga i Irak som sedan ockupationen förföljer, mördar och fängslar palestinier, palestinier som fick en fristad i Irak efter att ha fördrivits från Palestina 1948.
Al-Maliki utnyttjar palestinierna för att bättra på sin image och Arabförbundet lånar sig till detta.
Human Rights Watch tar upp palestiniernas mycket svåra situation i Irak.

Fyra nya rapporter har kommit om den omfattande ökningen av missbildade nyfödda och cancersjukdomar i Irak.

Vi kommer att skriva om detta.
läs artiklar på engelska: Art.1 och art. 2

Bagdad, sämst levnadsvillkor i världen

Bagdad är sämst att leva i enligt Mercer Quality Rankings årliga redovisning.

Mathias Cederholms tal på seminarium, ABF Stockholm

Mathias är historiker vid Lunds universitet och du kan läsa sammanfattningar av hans tal.

Stöd föreningens arbete inför 10-årsdagen

Bidrag sänds till pg 409692-1

Stöd Fallujainsamlingen
Bidrag sänds till pg 11673-1

Kontakt: info@iraksolidaritet.se
Hemsida:www.iraksolidaritet.se
130122

Senast ändrad: 2013-04-02
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .