.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Massrörelsen fortsätter
Det är åttonde veckan med fredliga demonstrationer och sit-ins
"Fallujah Revisited"
Fredag 8 februari är ”fredagen mot tyranner”
Amnesty kräver utredning om dödsskjutningarna

Fredagen 1 februari tillägnades martyrerna, de 7 demonstranter som sköts ihjäl 25 januari, fredagen ”utan återvändo”, av

"Fredag mot tyranner", 130208

irakisk militär i Falluja. Med stora foton av de dödade hölls fredagsbön och stora manifestationer i många irakiska städer. Se lista. Begravningen som ägde rum 26 januari blev till mäktiga och värdiga massmanifestationer liksom frdagen tillägnad martyrerna.
Människorättsaktivisten Asma Al-Haidari summerar manifestationerna. Hon beskriver avspärrningar, stora truppkoncentrationer, attacker på demonstranter som blivit slagna, checkpoints som sätts upp för att hindra demonstranterna att komma fram och arresteringar.

"Fallujah Revisited"
Falluja som redan för 9 år sedan gick i främsta ledet för motståndet mot ockupationen, skriver Haifa Zangana, författare och journalist, bosatt i London, och påpekar att det tog 5 veckor innan den brittiska regeringen ens noterade massrörelsen i Irak. Lika tyst är det i Sverige.

Martyren Omar Ani Al Ani, ihjälskjuten av militär i Falluja 130125

Unge Omar Ali Al Ani, pappa till en 3-årig flicka, var en av de ihjälskjutna som var på väg till manifestationen på Sahet al Karama (Dignity Square) för att ta del i de gemensamma fredagsbönerna som inleddes 25 januari 2012. Gemensam bön där både shia-och sunnimuslimer deltar är en gammal tradition som får extra styrka i tider av kris, koloniala hot.
Berömda är de gemensamma bönerna under 1920 års revolution mot den brittiska ockupationen. Det var vanligt under det första året av USA/UK- ockupationen 2003.
Nu har traditionen återupptagits i städer i provinserna Bagdad, Nineve, Saladdin, Diyala, Kirkuk och Anbar för att bekräfta det irakiska folkets enhet mot Al-Malikiregimens sekteristiska partipolitik.
Protesterna som började med några hundra som demonstrerade sin vrede över våldtäkter och tortyr av irakiska kvinnor i händerna på Iraks säkerhetsstyrkor vars öb är Al-Maliki, växte inom några dagar till en genuin massrörelse och i en resolution beslöt demonstranterna i Anbar att ingen minister eller parlamentsledamot skulle få tala från något demonstrationspodium.
Al-Malikis partner och rivaler i regeringen och i den parlamentariska s.k. ”politiska processen”(se fotnot) som USA påbjöds av den amerikanska ockupationsmakten som föraktas av den folkliga opinionen, försökte använda denna fråga för att undvika att ständigt marginaliseras av Al-Maliki som arresterat ett antal av deras säkerhetsvakter anklagade för ”terrorism”. Och politikerna sneglar på lokalvalen som ska äga rum i april.
Kravet på att kvinnliga fångar ska släppas, har vunnit mycket stort stöd. Kvinnor har blivit torterade, våldtagna, hotade enligt rapporter från parlamentets människorättskommitté.
Flera talesmän för regimen har gett motsägelsefulla svar: från att förneka att det finns kvinnliga fångar som tagits som gisslan för manliga släktingar till att erkänna att några kvinnliga ”terrorister”, lova att de ska släppas fria, förneka våldtäkt för att till sist tillsätta en grupp med religiösa personligheter och tjänstemän för att undersöka frågan.

Andra krav fokuserade på frigivning av fångar och upphävande av antiterrorlagens §4 som tillåter arresteringar av vem som helst utan arresteringsorder och utan att ställa henne/honom inför rätta: Den irakiska versionen av Guantánamo.
Liknande krav har kommit upp i de olika provinserna och samordnas alltmer.

Det handlar om grundläggande krav och även sådana som stått Al-Maliki nära, erkänner det.
Det handlar om respekt för mänskliga rättigheter, regeringsreformer, rättvisa i enlighet med folkrätten, ett slut på den inneboende sekterism och korruptionen.
Beskrivningarna på tortyr och tortyrmetoder är fruktansvärda och används i syfte att tvinga fram bekännelser.
Ett annat viktigt krav är att avskaffa Lagen om ”Rättvisa och Ansvar” som används för att förfölja politiska dissidenter genom att kalla dem för Baatpartister, tillhöriga Saddam Husseins regering före ockupationen 2003.
De som protesterar hävdar att lagen används för sekteristiska syften. De Baathpartister som bytt sida och stöder de härskande shiitiska grupperna, drabbas inte, medan vanliga statsanställda på lägre nivåer som statsanställda vars jobb var beroende av att de tillhörde regeringspartiet, drabbas och förlorar frihet, eller arbete, pension, men huvudsakligen för att de inte stöder Al-Maliki.
Al-Maliki kallade manifestationerna”bubblor” vars krav är ”stinkande sekteristiska”, hotade dem att de ”måste sluta eller skulle få uppleva sitt eget slut”.

Amnesty International kräver att dödsskjutningarna utreds

"Nej till tyranner"var temat för fredagsmanifestationen 8 februari 2003.


Här finns Iraqi Springs genomgång av angrepp på demonstranter och genomförda demonstrationer under 8 februari.


Demonstrationen i Mosul


Anbarprovinsen

Samarra

Ramadi

Vi vägrar att ha en konstitution skriven under ockupation
130209

Senast ändrad: 2013-02-19
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .