.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

2 år efter Vredens dag 25 februari 2011
Manifestationena ökar i styrka

Idag 25 februari 2013 är tvåårsdagen av ”Vredens dag” då Iraks folk demonstrerade från norr till söder i mäktiga protester som slogs ner i en fruktansvärd repression. Minst 9 personer dödades av militär och polis 25 februari 2011.
Den stora omfattande rörelsen gick nästan spårlöst förbi i svenska media. Idag har åter en massrörelse vuxit i omfång sedan 25 december 2012. I 10 veckor har demonstrationer och sit-ins pågått. Tältstäder har byggts upp där människor övernattar, men i Sverige råder tystnad om vad som händer i Irak.

”Vår, våra barns och kommande generationers räddning, kan inte genomföras om inte USA:s ockupation och det nuvarande politiska systemet som ockupationen införde och som antogs av gröna zonenpolitikerna avskaffas. Det är baserat på sekterism och kvoter för etniska och religiösa grupper”.
Så skrev Folkrörelsen för att rädda Irak i februari 2011.

Detta politiska system är i fokus för den massiva proteströrelsen i Irak idag. Man har fått nog av sekteristiska kvotsystem, nog av en inexistent ”politisk process” instiftad av USA. ”Folket vill störta regeringen” ropar folk i Irak liksom runt om i den ”arabiska våren”. Man har fått nog av repression mot oliktänkande och oppositionella, nog av massaresteringar och lönnmord, nog av en dysfunktionell, korrupt regim, vars premiärminister lagt beslag på posterna som försvars, inrikes och säkerhetsminister. Som landets överbefälhavare är han direkt ansvarig för repressionen, nattliga räder mot oppositionella och har egna miliser som härjar i landet. Partierna i den s.k. ”politiska processen” och olika ministerier har egna miliser, egna fängelser. Al-Maliki har avslöjats som direkt ansvarig för tortyrfängelser. Undan för undan har olika sekteristiska miliser inlemmats i armén och verkar för olika partier och intressen.

Al-Maliki har i TV-tal uttalat att demonstranterna är terrorister och tillhör det förbjudna Baathpartiet.
”Irak eller Al-Maliki” var namnet på fredagsdemonstrationen 22 februari som väl uttrycker demonstranternas vilja att försvara ett enat och självständigt Irak.
Demonstranterna vänder sig mot ”avbaathifieringen”. USA förbjöd Baathpartiet, upplöste armén, avskedade statsanställda. De ersattes ofta av outbildade milismän, folk med köpta examina, en del av korruptionens Irak, de sekteristiska, extremt religiösa shiamuslimska partier USA gynnade i det sekulära Irak. Oppositionella förföljs, fängslas och mördas med anklagelser att de tillhör det förbjudna partiet.

75% av Iraks vårdpersonal har lämnat sina arbeten. Många har flytt landet och många har mördats.

Folket vill att oskyldiga fångar friges, få ett slut på tortyr och rättslöshet.
Tortyren och våldtäkterna av irakiska kvinnor var en starkt bidragande orsak till den nuvarande proteströrelsen.

Och korruptionen, fattigdomen, misären, bristen på allt i det oljerika Irak, har lett till återkommande protester.

Bagdad är idag en belägrad stad. Ingen från demonstrerande provinser tillåts resa till Bagdad.

Al-Maliki har gett order till säkerhets-och arméstyrkor att stoppa invånare från områdena runt Mosul, Anbarprovinsen, Tikrit, Falluja, Beji, Kirkuk och Diyala från att resa till Bagdad.
Tungt beväpnade soldater blockerar vägar och infarter, ID-kontroller sker i hela Bagdadkvarter. Detsamma sker i i många andra städer i Irak.
Armén hindrar humanitär hjälp till Anbarprovinsen, hjälp från utländska hjälporganisationer, avsedd för  arbetslösa och internflyktingar.
Specialstyrkor arresterar folk i Mosul i helikopterräder. Studenter arresteas på Mosuls universitet. På liknande sätt arresteras aktivister, klanledare och organisatörer som uttalat stöd för demonstranternas krav
Specialstyrkorna är tränade av USA och lyder direkt under Al-Maliki. USA har i Irak tränat fler specialstyrkor än i något annat land i världen och länderna är som bekant många. Det handlar om veritabla dödsskvadroner.

Styrkan och envisheten i protesterna skrämmer Al-Malikiregimen. Demonstranternas vilja till enhet mot sekterism , deras återknytande till den gemensamma fredsgsbönen då sunni-och shiamuslimer förenas i bön i samma moské, skrämmer. Därför har militär gått in i moskéer, hindrat gemensam bön och Al-Maliki anklagar demonstranterna för ”sekterism”.
Allt för att skrämma till tystnad i rädsla för att fattiga shiiter från norr till söder ska förena sig mot al-Malikiregimen. De lider svårt av fattigdomen. Basra, den rika, en gång vackra oljestaden, har förvandlats till en sliten skräphög där folk letar mat i soporna.
Trots svårigheterna, trots repressionen och de många arresteringarna, tas många initiativ att ena folket som USA, deras olika klientregimer, Iran, Israel och andra intressenter, gör allt för att splittra.
Exempelvis reser en delegation från Falluja och Samarra till Sadr City under ledning av Uday al-Zaidy, ledaren för Folkrörelsen för Iraks räddning och bror till ”skokastaren” och folkhjälten Munthadar al-Zaidy. De ska besöka familjer som drabbats av terrorattentat för att understryka folkets enhet. Förvisso ökar antalet ”terrordåd” när den folkliga rörelsen växer och hundratusentals människor är i rörelse i fredliga, välorganiserade demonstrationer.
Man kan nog gissa att avsikten är att förhindra denna enhet som skulle skada USA:s, Irans, Israels, Al-Malikis och andras ekonomiska och geostrategiska intressen.
Protesterna tycks även skrämma oljebolagen som ser Al-Maliki som garant för fortsatt utförsäljning av olja och gas och att de olagliga kontrakten inte rivs upp.
"Irak eller Al-Maliki", 22 februari 2013
Beskrivning från Iraqi Spring
Foton från 22 februari 2013
Demonstrationen i staden Al Qaim
läs fler artiklar
Massrörelsen fortsätter. Åttonde veckan med fredliga demonstrationer
130225

Senast ändrad: 2013-03-02
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .