.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Mer om tortyr och total rättslöshet i Irak

Brutalitet mot fångar

I den pågående massrörelsen, är frigivning av oskyldiga fångar ett självklart krav.
IrakSolidaritet har talat med en irakisk kvinna i Sverige. Hennes bror sitter fängslad och torteras dagligen sedan 7 månader i Bagdad. 2004 arresterades han av amerikanska styrkor i ett svep där män i vapenför ålder greps i hans Bagdadkvarter och har suttit fängslad både i Abu Ghraib och Camp Bucca.

Det är ett typiskt fall genom hela ockupationen. Massarresteringar, svep över ett område där alla män i vapenför ålder arresteras. Nattliga helikopterräder, specialstyrkor utbildade av amerikansk militär som stormar in i husen. USA införde medvetet ett angivarsystem. Den som anger någon får betalt. Ett system som naturligtvis ger upphov till falska anklagelser.
Under hela ockupationen och under nuvarande klientregim, ockupationens andra ansikte, som irakier kallar den nuvarande perioden, arresteras kvinnor istället för manliga släktingar och kvarhålls, även om männen ger sig till känna. De torteras och våldtas.
Se det skakande reportaget från Khadimiya kvinnofängelse

Fängslade kvinnor


Kvinnorna berättar om våldtäkter och hur de gripits istället för sina män. Reportaget är från 2007

läs om kvinnorna i fängelse idag


se Aljazeeras reportage från kvinnofängelset 2007


”Jag är bara 9 år”, ropar den lille pojken bakom det amerikanska fånglägrets stängsel till besökarna

Nyligen avslöjades att 34 fångar torterats ihjäl i irakiska fängelser under en tremånadersperiod 2012 Journalister erhöll en namnlista upprättad av justitiedepartementet på begäran av parlamentets människorättskommitté.

Justitiedepartementets talesman, Haider al-Saadi förnekade sanningshalten i denna information och anklagade utländska intressenter för hemliga konspirationer och lögn.
Han hade inget att säga när reportern visade honom det officiella dokumentet från justitiedepartementet, men lovade svar till nästa dag. När BBC ringde, lade han på luren.
USA och Storbritannien och Al-Maliki måste hållas direkt ansvariga för rättslösheten i Irak, de många oskyldiga fångar somi åratal förtvinar i landets fängelser och det våld som utövas mot dem. USA har dessutom medvetet överlämnat irakiska fångar till en säker tortyr t.ex. till den ökända Wolf Brigade.

Den svensk-irakiska systerns historia. Hon har visat dokument från ICRC som bekräftar hennes historia.

Tortyr och total rättslöshet

Irakisk syster i Sverige försöker rädda sin bror i Irak
Familjen hade samlats till gemensam middag när Al-Malikis säkerhetsstyrkor gjorde en räd och grep vår systers bror, dennes svåger och 15-årige son. Det skedde under hösten 2012. Vår irakiska syster och hennes familj i Bagdad är livrädda för repressalier. De är därför anonyma och inga exakta datum anges.
Under fruktansvärd tortyr har vår bror skrivit på alla anklagelser han förelagts, men har inte en aning om vad han skrivit på.
Han har fått ett besök från familjen på senare tid och kunnat berätta om elchocker som ges med fötterna doppade i vatten, han har hängts upp i en arm under lång tid. Känseln är borta i den drabbade handleden. Maten är gammal och fångarna är ständigt magsjuka.
Familjen i Bagdad skaffade advokat. När denne hotades till livet liksom hans familj, vågade han inte ta sig an fallet.
Nästa advokat tog ett arvode motsvarande 5000:- men gjorde ingenting.
Han berättade för familjen att han snart skulle möta en domare, men hotats: "Om du säger till domaren att du erkänt under tortyr, tar vi hit din fru. Hon blir våldtagen inför dig och dina barn."
Detta är inte första gången vår irakiske bror hamnar i fängelse. 2004, ett år efter USA-alliansens angrepp på Irak, svepte soldater genom Safaraniyakvarteret i södra Bagdad där familjen bodde. Vår bror greps i massarresteringar av av kvarterets män. Han hamnade på ökända Abu Ghraib.
Han torterades, men ingen visste var han fanns. Familjen kontaktade Internationella Röda Korset (ICRC) som till sist lyckades spåra honom till Camp Bucca dit han överförts. De fick honom fri och såg till att han kom till Jordanien och försågs med papper från ICRC. Det innebär att Jordanien inte ska kunna återlämna honom till Irak. Så skedde i alla fall.

Vår svensk-irakiska syster har förtvivlad över sin brors öde, vänt sig till politiker och organisationer.
Så här skriver hon i ett brev
”Jag är besviken på högt uppsatta ledare och medier i Sverige, USA och andra länder, att allt det här händer i Irak och de bara tittar på, SKÄMS!”
”Oskyldiga fångar, inklusive min bror som sitter i irakiska fängelser misshandlas och torteras grymt med elstötar, slag och hett vatten samt kvävning med plast påse och att de sätts i mörk isolerings fängelse som inte större än 1M2, i månader, och det är jättevanligt att fångarna blir hängda med en fot eller en hand i jättelång tid och annat och att de tvingas skriva under på saker som de har aldrig vet något om”.
Hon berättar om 2 fall hon känner till av tortyr

"I två fall som jag känner till där killen blev misshandlad, torterad och bränd levande och dödad, och efter det fortsätter de med att ringa hans mamma och fråga henne om hon kunde fixa pengarna som de bad om för då kunde hon få begrava honom själv.

Och om två bröder där den ena blev dödad och den andra blev skjuten i axlarna och i knäna och i halsen fast polisen hade fått de stora summor pengarna som de bad om, och sedan stoppade honom i en sopsäck och slängde han på gatan blödande, det är bara tur att han lever idag så att han kan berätta om vad som hände honom och hans bror”.

Släktingar som tvingas betala fängelsepersonalen för att få hem oskyldiga fångar är legio. De är som regel kvinnorna som förhandlar med fängelserna när en frikänd släkting, inte kommer hem. Manliga släktingar fängslas. Det är med andra ord en mycket profitabel bisyssla när fångpersonal tar betalt för frigivning av oskyldiga.

Irakiska fängelser: Nya tortyrmetoder. Oskyldig, men dömd till döden
Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal 130302
http://www.brussellstribunal.org/article_view.asp?id=806
Journalisten och författaren Eman Ahmed Khammas (har talat 2 gånger i Sverige på vår inbjudan) fick ett SOS-brev från en fånge om nya förfärliga tortyrmetoder som irakiska justitiedepartementet installerat i fängelser och se de helst inte ser att världen får reda på.
”Detta är ett SOS till varje hedervärd person i världen”.
Vi dödas idag i Iraks fängelser på ett sätt som världen inte skådat. Vi är vana vid mord, tortyr, förtryck och våld mot oss och våra familjer, men nu har regeringen installerat elektroniska system som sänder höga frekvenser och ultraljudsvågor som direkt påverkar centrala nervsystemet och påverkar fångarna på kort och lång sikt. Många svimmar, får svår huvudvärk, synpåverkan, hysteri och andra nervösa besvär.
En fånge och en fångvakt har dött av stroke.
Dessa nya system har installerats på Tajifängelset, flygplatsfängelset och Centrala fängelset i Bagdad. Med Al-Malikis sekteristiska politik, används dess system enbart mot sunnifångar som anklagas för terrorism enligt antiterrorlagens kontroversiella §4.
Justitieminister påstår att dessa nya system ska förhindra mobiltelefoner att fungera i fängelserna, men anhöriga håller ministern ansvarig för tortyr och beskriver dessa metoder som folkmord.
I ett annat brev beskriver Zuha Zangana den fruktansvärda tortyr hennes man fått utstå och han ska avrättas.
Det är ännu ett exempel på den totala rättslösheten i Irak.
läs hela artikeln

”Vi har förlorat vår moraliska indignation över tortyr”
Vi påminner gärna om de orden uttalade av Juan Méndez, FN:s specielle rapportör om tortyr 11 september 2011 i ett tal i London där han tar upp den kultur som under 10 år skapat ett intryck att tortyr kanske är oundviklig eller kanske t.o.m. nödvändig”.
Han tar upp Bushs tortyrmemon och kritiserar Obama som inte ställt Bush inför rätta.
Både USA och UK har undertecknat FN:s konvention mot tortyr.

Vi kan alla göra någonting mot denna rättslöshet.

Du kan genom din organisation, ditt parti eller annan organisation eller som individ kräva internationella, oberoende undersökningar om fängelser, fångar och tortyr i Irak med speciell undersökning av kvinnornas och barnens situation. Du kan kräva att internationella humanitära organisationer ska få besöka alla fängelser, även de många hemliga.

Du kan arbeta för kravet på en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!

läs fler artiklar
Detention and Rule of Law
Uttalande till FN:s människorättsråds ordinarie session 27 februari-23 mars 2012
http://iraksolidaritet.se/customers/iraksolidaritet/uploadfiles/G1210953.pdf
Obama och straffriheten. Tortyr till döds
”Se framåt och inte bakåt”
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=640
Fångar och fångprotester
http://iraksolidaritet.se/?nr=633
Fångar misshandlade av regeringsmilis på Tajifängelset i Bagdad
http://iraksolidaritet.se/?nr=625
De irakiska vittnena vid krigsförbrytartribunalen i Kuala Lumpur 7-11 maj beskriver fruktansvärd tortyr. Domen från den symboliska rättegången beskriver rättslösheten i Irak.
http://iraksolidaritet.se/?nr=620
Elitenheter som lyder under Al-Maliki driver ett hemligt tortyrfängelse i gröna zonen
http://iraksolidaritet.se/?nr=560
Ännu ett hemligt tortyrfängelse
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=521
Tortyr och fängelser i Irak
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=373
OBS. flytta upp texten
Human Rights Watch (HRW) rapporterar om massarresteringar och fångar som hålls isolerade utan att få träffa anhöriga eller advokat.
https://www.hrw.org/news/2012/05/15/iraq-mass-arrests-incommunicado-detentions
Irakisk fånge lyckas skrika ut i TV att han och hans medfångar torteras
http://iraksolidaritet.se/?nr=622
Våldtäkter i Irakiska fängelser
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=256
130303

Senast ändrad: 2013-03-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .