.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev från IrakSolidaritet 130304

Rättvisa för Irak - De skyldiga måste ställas till ansvar!
Årets internationell paroll för solidaritetsarbetet med Iraks folk.
10 år efter invasionen

Solidaritetsmöte med Iraks folk
9 mars kl 13:00
Professor Hashim Al-Tawil talar om kulturförstörelsen och illustrerar med bild och foto
Han intervjuas av radions Kulturnytt

Skådespelaren Tomas Bolme läser irakisk poesi nyöversatt av Ingvar Rydberg
Om brott mot mänskliga rättigheter och den nuvarande massrörelsen i landet.
ABF Stockholm, Sveavägen 41
Arr. IrakSolidaritet och ABF

Irak ett förlorat kulturarv?
6 mars kl. 18:00
Arr. Medelhavsmuséet

Iraq: A Culture for ever lost?
7 mars kl.19:15
Uppsala, Universitetshuset, sal 9
Arr. Utrikespolitiska föreningen

10 april
Ljusvaka på 10-årsdagen av plundringen av Iraks Nationalmuseum

Irakkonferens i Genève 14-15 mars
Rättvisa för Irak
Många kunniga talare

Ny skrift, nr 7

Irak10 år efter ockupationen
Kommer att finnas på vårt bokbord.
Många irakiska bidrag, men även Dirk Adriaensens (BRussells Tribuanl, skriver, Hans von Sponeck och Niccolas J. S. Davies, författare till utmärkta boken Blood on our Hands. Som vanligt lång inledande artikel av historikern Mathias Cederholm. Den irakiska massrörelsen och vad som händer nu. Den stora fredsdemonstrationen 15 februari 2003. Vår talare 9 mars skriver också. Foton och bilder. Och tidigare oljeministern Issam-Al Chalabi med flera.

Du kan beställa skriften nu. Den kommer att kosta 40:- plus porto.
Skriv till info@iraksolidaritet.se
Bästa tillfället är vårt bokbord 9 mars. Då slipper du portot och kan ta med några ex. för försäljning.

De massiva demonstrationerna fortsätter i Irak sedan 10 veckor. De växer i styrka. Under fortsatt tystnad.
Militär behärskar Bagdad och manifesterande provinser. Besökare från dessa släpps inte in i Bagdad. De konkreta höga murarna med checkpoints finns fortfarande kvar. Generalstrejk förbereds i Samarra med fler städer. Massarresteringar pågår. Parallellt med den växande folkrörelsen, ökar attentaten mot civila. Som vanligt har attentatsmän inga problem vid kontroller.
Problemen har civilbefolkningen. Attentatens syfte är att öka söndringen, splittringen och desintegrationen inte bara i Irak utan i hela området. Repressionen är även uttryck för rädsla inför den växande rörelsens vilja till enhet, mot sekterism och splittring. USA:s och Israels fragmentiseringspolitik, Iran med regionala ambitioner, vill ha ett svagt Irak under iransk kontroll, Saudiarabien, Turkiet, de agerar alla utifrån sina egenintressen.
läs mer om den pågående massrörelsen

Förutom mot den konstitution ockupanterna skrivit och den ”politiska process” med kvotsystem där val sker enligt religiös och etnisk tillhörighet, demonstrerar folket mot korruptionen och den miserabla fattigdom man lever i där inget byggs upp trots oljemiljarderna.
Iraq´s Dumpster Children
Du måste se detta skakande reportage om irakiska barn som lever i och av sopor i oljelandet Irak. Ungefär 45 sekunder in i programmet. Tar några minuter.

Enligt officiella siffror finns det mellan 4 och 5 miljoner föräldralösa barn. De flesta efter angreppet 2003. 1.2 miljoner kvinnor är änkor enligt regeringen (300.000 före 2003). Ett ytterst litet antal får någon som helst hjälp. De flesta är ansvariga för familjens försörjning och bland Iraks 2 miljoner internflyktingar, finns många av dessa änkor. 43% av befolkningen lever i yttersta armod. Basra, den vackra oljestaden, Iraks Venedig, är förfallen, sopor och avloppsvatten rinner överallt i den rika oljestaden. Små pojkar och flickor sköter tunga jobb.
Titta på flickan här. Hon är 9 år och jobbar med flinka fingrar. Hon har tvingats att lämna skolan för att sköta en generator.
Hon gråter på slutet för att hon tvingats sluta skolan.
92% av barnen har inlärningssvårigheter efter vad de upplevt om de ens går i skolan. Och de som går, har ofta inga böcker i skolsalar med upp till 140 elever.

Utbildningen, Iraks stolthet, krossades av ockupationen.

80% av oljan har sålts ut. Oljebolagen är mycket missnöjda med al-Malikis dysfunktionella regim. Transporter, infrastruktur fungerar inte, men de vill ändå ha honom kvar! Han är garant för alla olagliga oljekontrakt.
Och oljespelet pågår som också innehåller starka element av splittringspolitik. Exxon har, följt av Chevron och Total, skrivit olagliga kontrakt med KRG (irakiska kurdistan) som skriver egna för bolagen extremt gynnsamma kontrakt. Exxon har hotat att lämna det stora oljefältet West Qurna i södra Irak om Exxon inte får bättre villkor.
Alla kontrakt är olagliga enligt Iraks oljelag som inte ersatts, men regimen framhåller enbart det olagliga i KRG:s kontrakt. Oljan kan inte decentraliseras. Exxons oljefält i KRG-området, stoppar inte vid provinsgränserna.
Exxon och övriga bolag, numer även Gazprom, spelar ett högt spel med det kurdiska kortet och Exxon har nyligen anställt den tidigare USA-ambassadören James Jeffrey. Dessutom har Exxon anställt Condolezza Rice, tidigare ockupationsambassadörerna Ryan Crocker och Zalmay Khalilzad och tidigare säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley.
De står alla nära den härskande klassen i USA. Det är ett ordentligt handtag till de krafter som vill splittra landet. Inte Israel att förglömma. Obamas vicepresident Joe Biden hör till dem som framlagt delningsförslag beträffande Irak.
Oljearbetarna protesterar

Tortyr och rättslöshet

Intervju med irakisk kvinna vars bror torteras sedan 7 månader i irakiskt fängelse i Bagdad. Brodern satt fängslad i Abu Ghraib och senare Camp Bucca 2004. Han arresterades med de andra männen i vapenför ålder i sitt kvarter. Nu torteras han i Al-Malikis fängelse.
En av anledningarna till den nuvarande revolten, är tortyren och massarresteringar av oskyldiga, ofta på rent sekteristisk grund.
Missa inte reportaget från kvinnofängelset Khadimiya 2007. Samma berättelse då som nu. Jag har tortertas och våldtagits, Jag arresterades istället för min man.
Jag är bara 9 år”, ropar den lille pojken till besökarna, bakom stängslet i det amerikanska fånglägret 2008.

Författarinnan och journalisten Haifa Zangana skriver om vad ockupationen inneburit för Iraks kvinnor

Human Rights Watch beskriver de ”drakoniska åtgärder mot politiker i oppositionen, fångar, demonstranter och journalister”. HRW kräver speciell undersökning av situationen för kvinnliga fångar.

Återinsätt en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!
Ny brevväxling med Carl Bildt och kommentar om Carl Bildts svar till Hans Linde (V) på hans skriftliga fråga om speciell rapportör för Irak.

”Irak och sveket mot ett folk-evig straffrihet”?
Hans von Sponeck
Artikeln publiceras gemensamt på BRussells Tribunals hemsida på engelska och svenska.

Bradley Manning har suttit fängslad i mer än 1000 dagar för sitt mod att bli ”whistle blower”
”Jag ville visa de verkliga kostnaderna för kriget”, säger han.

Stöduttalande för den irakiska massproteströrelsen
Tillsammans med Irakiska föreningen för Fred och Social Solidaritet
Svensk-irakier har demonstrerat sitt stöd i Stockholm som i många andra städer världen runt.

Ännu en folkhjälte har kastat sina skor
Mot ambassadör Paul Bremer, Iraks tidigare amerikanske ståthållare. Han med de 100 besluten som fortsätter att styra Irak.

Du kan göra skillnad, du kan bidra till att skapa rättvisa för Irak. Du kan genom din fackliga, kulturella organisation, ditt parti eller som individ kräva av Sveriges regering och riksdag stödjer


oberoende, internationella undersökningar av tortyren, fängelserna, avrättningarna, rättslösheten och kvinnornas situation under hela ockupationen och nu!


oberoende internationella undersökningar om sambanden mellan de ökande missbildningarna hos nyfödda, cancer och andra sjukdomar och vapensystemen (uranvapen och andra) USA använt. Vapen som långsiktigt skadar folkhälsan!

Stöd för tillsättandet av en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!

Kontakt: info@iraksolidaritet.se
Hemsida: www.iraksolidaritet.se

Senast ändrad: 2013-04-02
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .