.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Inför 10-årsdagen av det USA-ledda angreppet på Irak
Ställ de skyldiga inför rätta!
Debattartiklar

2013 är ett internationellt år för Rättvisa för Irak – de skyldiga ska ställas inför rätta. De ska inte slippa undan, vilka de än är!
Debattartikel av Sigyn Meder publicerad i Fria tidningen 130313
Debattartikel av Ulf Bjerén publicerad i Sydöstran 130320

Ställ de skyldiga inför rätta!
Debatt
Tio år efter USA:s invasion frodas korruptionen, fattigdomen och misären i Irak. Låt inte de ansvariga slippa undan, skriver debattören.

Publicerad: Onsdag 13 mars 2013 | 14:04
”Irak eller Al-Maliki” var rubriken för de massiva demonstrationerna den 22 februari tidigare i år då 10 procent av Iraks befolkning deltog. Välorganiserade, fredliga demonstrationer och sit-ins har avlöst varandra och vuxit i styrka sedan 25 december förra året under medial tystnad. Åtta fredliga demonstranter sköts till döds av irakisk militär i Falluja den 25 januari.

Kraven riktar sig mot ockupationens hjärta, dess påbjudna ”politiska process” och konstitution. De riktar sig mot den bottenlösa korruptionen, mot den fattigdom och misär människor lever under i det oljerika Irak där Al-Maliki, Talabani och Barzani blivit miljardärer på ockupationen och 800 miljoner dollar olagligt förs ut ur landet varje vecka. De riktar sig mot massarresteringar och repression, mord, tortyr och avrättningar som drabbar den folkliga rörelsen, men även sunnitiska politiker. De riktar sig mot antiterrorlagen och konstitutionen som möjliggör arrestering av släktingar. Oppositionella kallas för terrorister och anklagas för att tillhöra det förbjudna Baathpartiet.


Ockupationsguvernören Paul Bremers ”avbaathifiering” tvingade bort välutbildad medelklass från vård, utbildning, stat och kommun. 40 procent av medelklassen har flytt och många har mördats. Rapporter om systematisk tortyr och våldtäkter av kvinnor som anhållits istället för sina manliga släktingar i ett fullständigt rättslöst Irak, har upprört befolkningen, liksom de många fångar som torterats till döds. Folket kräver att oskyldiga fångar friges.

USA påtvingade det sekulära Irak ett sekteristiskt kvotsystem enligt religiös och etnisk tillhörighet vid alla val, en gammal kolonial metod för att söndra och härska. USA gynnade extremt shiamuslimska och proiranska partier som utövare av denna politik. De kom med ockupationen till ett Irak där det var ofint att fråga om någon var sunni eller shia.

Gamla amerikansk-israeliska delnings- och destabiliseringsplaner för att härska och söndra, föreligger för Irak. Obamas vicepresident Joe Biden hör till dem som öppet förespråkat delning. Han lade fram ett sådant förslag för senaten 2008. Samma planer drabbar nu Syrien och drabbade Libyen. Ett splittrat och destabiliserat mellanöstern är lättare att behärska.

Demonstranterna i Irak säger nej till denna sekteristiska politik och ropar paroller om ett enat Irak, mot splittring och delning: ”Vi är alla irakier”. De får stöd av shiitiska religiösa ledare och shiitiska delegationer som lyckas ta sig till Anbarprovinsen. Bagdad är en belägrad stad och folk hindras att ta sig till de demonstrerande provinserna och Bagdad har stängts för resande från dessa städer. Den traditionella gemensamma fredagsbönen sunni-shia förhindras av militär.

Irak har sitt svarta guld, eller sin ”förbannelse” som det också uttrycks. 80 procent av Iraks med stolthet nationaliserade olja har sålts ut. Inte bara Al-Maliki fruktar den folkliga rörelsen. Det gör även oljebolagen som vill ha kvar Al-Maliki som garant för alla de olagliga kontrakt som undertecknats med de tidigare utslängda oljejättarna och andra bolag och det trots den dysfunktionella regeringen som på inget sätt lever upp till att skapa en infrastruktur som passar bolagen. Tvärtom.

Exxon följt av Total och Chevron har dessutom i strid med Iraks gällande oljelag skrivit kontrakt direkt med KRG (irakiska Kurdistan). Det kan nog uppfattas som en del i splittrings- och fragmentiseringspolitiken som hotar hela regionen. Att Exxon nyligen låtit hyra in USA:s tidigare ambassadör James Franklin Jeffrey som rådgivare, förstärker den tolkningen.

Dessutom har Exxon anställt Condoleezza Rice och tidigare Bagdadambassadörerna Zalmay Khalilzad och Ryan Crocker som experter på Irak. Exxons oljefält i norra Irak sträcker sig över provinsgränsen till så kallade ”omstridda områden” och kan bara ge upphov till konflikter.

USA har medvetet förstört den irakiska staten och dess institutioner, bombat skolor, sjukhus, städer, ministerier med undantag för oljeministeriet, en ofattbar förstörelse. Ockupationen har fullständigt slagit utbildning och sjukvård i spillror. En generation med stor andel analfabeter växer upp.

USA:s användande av uranvapen, vit fosfor och andra kemiska vapen är krigsbrott. Det växande antalet nyfödda med fruktansvärda missbildningar, ökande cancer och andra sjukdomar är en katastrof i dag och för framtiden. Och sjukvården är ödelagd.

84 procent av Iraks institutioner för högre utbildning har förstörts eller plundrats. Ockupationen har kostat 1,5 miljoner irakier livet och tvingat 5 miljoner på flykt i och utanför landet. Varför tillämpas inte folkrätten i Irak? Varför råder sådan tystnad? Är våra ekonomiska intressen helt överordnade brotten mot mänskliga rättigheter i Irak?
2013 är ett internationellt år för Rättvisa för Irak – de skyldiga ska ställas inför rätta. De ska inte slippa undan, vilka de än är!
Sigyn Meder • föreningen IrakSolidaritet
130320

Senast ändrad: 2015-08-09
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .