.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Ljusvaka till minne av 10-årsdagen av plundringen av Iraks Nationalmuseum10 april 2003

Vi får inte glömma!

IrakSolidaritet påminde om plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad 10 april 2003 medan den amerikanska armén tittade på. 10 medlemmar och vänner till föreningen spred flygblad och sålde den nya Irakskriften. Ljusen var mer symboliska eftersom det är ljust ute i april. Donny George, Nationalmuseets berömde chef under många år, tog initiativet till ljusvakor 2007, då flykting i USA, för att världen " inte ska glömma vad som hände".

Flygbaldsutdelning under ljusvaka - 130410

 

Flygbladsutdelning under ljusvaka - 130410

Irak – tio år av kulturförstörelse
Den 10-12 april 2003 plundrades Iraks Nationalmuseum mitt framför ögonen på ockupationstrupperna från USA. Även Bagdads Nationalbibliotek attackerades och brändes ner i det kaos invasionen orsakade. Minst 15 000 ovärderliga kulturföremål från Iraks museer och mångtusenåriga arkeologiska utgrävningsplatser har stulits eller smugglats ut ur landet. Endast 5000 har kommit till rätta.

En ockupationsmakt är skyldig att skydda arkeologiska platser. Istället genomfördes medveten förstörelse. Amerikanska soldater skar loss delar av antika murar och tog med sig för att tjäna en hacka. Delar av kända platser som Babylon, Nineve och Ur, där en högkultur med det första skriftspråket uppstod, jämnades med marken för att utnyttjas som helikopterlandningsplattor. Fornruiner användes som militära posteringar. Skadorna blev omfattande och i många fall oreparabla. Ett tusental monument och historiska minnesmärken och många kyrkor och moskéer har förstörts under konflikten.
Nu dras en oljeledning för export strax under marken i Babylon! UNESCO har krävt att handeln med stulna föremål stoppas. Sverige måste verka för att deras resolutioner följs och protestera mot alla ingrepp i Irak som hotar världskulturarvet! USA som ockupationsmakt har skyldighet att restaurera historiska platser och återlämna stulna kulturskatter – de är en del av mänsklighetens historia.
Vi kräver rättvisa för Irak – de skyldiga för dessa brott måste ställas till ansvar!


Den 9 mars 2013 talade professor Hashim al-Tawil på ABF Stockholm.
Han är konsthistoriker, bosatt i USA och talade gripande om USA:s omfattande kulturförstörelse och den plundring ockupationen medförde. Professor al-Tawil visade även ett omfattande bildmaterial.
Han talade även på Medelhavsmueet och på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala under sin vistelse här på inbjudan av ABF, Medelhavsmuséet och IrakSolidaritet.
Du kan ta del av rapport från 9 mars, foton, tal med mera.

Kriget mot Iraks kultur
Denna utmärkta bok kan du beställa från IrakSolidaritet.
Den kostar bara 130:- plus porto.
Boken är utgiven av Alhambra förlag
Så här skriver Bibliotekstjänst:
Om "Kriget mot Iraks kultur i BTJ-häftet (Bibliotekstjänst)
"Författarna är alla etablerade nordamerikanska forskare och professorer och ställer obehagliga frågor kring USA:s motiv och agerande. Det är en väldokumenterad och välskriven bok där bevis och material kommer från både amerikanska och irakiska källor och dokument." Tord Rönnholm, BTJ.

Några artiklar om kulturförstörelsen
130417

Senast ändrad: 2013-04-18
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .