.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Dödsskvadroner i Irak
Det smutsiga kriget - USA:s medvetna politik

Bortsett från SVT som visade dokumentären ”General Tortyr”, har det varit tyst i media och ingen debatt trots de avslöjanden om USA:s ansvar för dödsskvadroner , tortyrcentra och hemliga fängelser i Irak som gjordes i en artikelserie och dokumentären ”James Steele: America`s Mystery Man in Iraq” (General Tortyr) i The Guardian och BBC i mars 2013. Sanningen är om möjligt ännu värre och fakta har funnits länge, men tystnad har varit förhärskande.

Artikelserien och dokumentären publicerades i samband med 10-årsdagen av ockupationen och borde väckt debatt och krav på att de skyldiga ska ställas till ansvar.
Det handlar om the ”Salvador Option” i Irak. Samme överste, James Steele, som i El Salvador på 80-talet, hade Ronald Reagans och CIA:s uppdrag att utbilda och finansiera dödsskvadroner för att slå ner landets guerillarörelse, sändes till Irak 2003. Han uppträdde officiellt som rådgivare i energifrågor. Hans verkliga uppgift var organiserandet av dödsskvadroner i Irak. Även John Negroponte, ambassadör i Honduras på 80-talet, utsågs till ambassadör i Bagdad (2004-2005) att tillsammans med Steele och överste James Coffman under ledning av general Davis Petraeus ansvara för organiserandet av dödsskvadroner. I oktober 2003 dök även Steven Casteel upp och blev rådgivare till irakiska inrikesministeriet. Han var djupt involverad med CIA, DEA, Delta Force och topphemliga underrättelseenheten känd under namnet Centa Spike.
Rapporteringen skedde direkt till dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld. Det handlar inte om några skumma figurer som agerar på egen hand. Det handlar om en medveten och av den politiska ledningen sanktionerad politik att söndra landet för att härska och använda en medveten sekteristisk politik för att bryta sönder landets komplicerade sociala sammanhang och bryta upp det i sina olika etniska och religiösa beståndsdelar.

I Irak har såväl shia som sunni, kristna och andra etniska och religiösa grupper levt fredligt med varandra. Inga klaner består av bara sunni eller shia. De är blandade. Äktenskapen är till stor del blandade. USA har genomfört ren etnisk rensning för att främja motsättningar och med avsikt att undergräva motståndskampen, Amerikanska armén lät bygga den första höga muren runt det historiska Adimiyakvarteret där majoriteten var sunniter, men varje helg strömmade shiamuslimer och andra till Adimiyas kända marknad.

Riverbend skriver i sin blogg Baghdad Burning.
Bagdads kvarter murades in och försågs med checkpoints. Sunniter fördrevs från kvarter med övervägande shiitisk befolkning och tvärtom. Bagdad rensades etniskt och många, framför allt sunnimuslimer flydde Bagdad och Irak. Miliser tillhöriga regeringspartier vaktade respektive kvarter. Detta är en del av det ”kreativa kaos” USA ansåg gynna deras fortsatta dominans i området, ett led i den destabilisering som nu drabbar Mellanöstern. Låt oss inte glömma att Obamas vicepresident Joe Biden är en ivrig förespråkare för delning av Irak på etnisk-religiös grund.
USA:s upplösning av Iraks nationella armé, ”avbaathifieringen” med avskedande av utbildade människor inom den offentliga sektorn och gynnande av de mest fundamentalistiska och konservativa shiamuslimska partierna med nära band till Iran, bidrog till att slå sönder samhället. Dessa partiers miliser fick ansvar för olika ministerier. Examina är till salu och Iraks utbildning och stolthet har krossats

De värsta åren av ”sekteristiskt våld” 2005-2007 när 3000 svårt torterade kroppar dök upp per vecka i Bagdad, slängda på gator och sophögar, är inte så planlöst som det kan verka när man läser i media om mord och bomber som drabbar civila. Det ligger medvetet planerande att uppmuntra till sekteristiskt våld och samma miliser från gröna zonen, sågs ena dagen attackera en shiamuslimsk moské och nästa en sunnimuslimsk för att väcka de olika gruppernas vrede mot varandra.
Det irakiska motståndet mot ockupationen startade omedelbart och var framgångsrikt och USA följde mönstret från Vietnam och El Salvador att genom dödsskvadroner terrorisera befolkningen och genom fängslanden och tortyr tvinga fram ”information” om motståndet, metoder som brukar framtvinga de bekännelser man vill ha.

Det finns många rapporter från den här tiden om härjande Badrbrigaden, Wolfbrigaden och andra paramilitära miliser, alla tränade av USA. Dokumentären koncentrerar sig på uppbygget av Iraks poliskommandos att användas för mord och tortyr. 9 april 2005 fanns över 5000 tränade poliskommandos bara i Bagdad. Shiamuslimska milismän tränades av amerikanska befäl i dessa poliskommandos.
Över hela Irak upprättades hemliga fängelser och tortyrcentra. I Samarra upprättades ett tortyrcentrum i stadens bibliotek. Reportern för NYT Magazine,Peter Maas, lyckades få en inbjudan av överste Steel till Samarra tortyrcenter. Han berättar om fruktansvärda skrik i vånda från hela byggnaden och den sal han besökte hade blod överallt på väggarna. Gilles Peress fotograferade. Här finns 23 av hans foton.
Detta rapporterades i NYT i maj 2005.
Överste Steele har inte kommenterat detta.
29 november 2005 ställde en journalist en mycket timid fråga till Rumsfeld om dödandet.
”det har jag inga rapporter om”, svarade denne.

Den totala förstörelsen av den irakiska staten, har förstört irakiernas liv. Kvinnorna som hade Mellanösterns bästa familjelagstiftning och kunde arbeta, studera och klä sig som de ville, har förlorat allt. Barnen som tidigare utbildade sig gratis på alla nivåer, är nu fattiga, tvingas arbeta och kan ofta inte gå i skolan.
Fattigdomen och sjukdomarna sprids i detta oljeland som inte ens fixar elektricitet eller rent vatten. Korruptionen är bottenlös. Uppbyggnad av landet är ren bolagsprofit. Feta kontrakt, men mycket lite återuppbyggnad. Sjukvård och utbildning har raserats. Professorer, läkare, advokater, jurister hör till de akademiker som systematiskt mördats eller tvingats i flykt.
Dessa mord har sådan omfattning att de av Hans von Sponeck kallats ”educide”.

Att göra normalt liv omöjligt, tycks vara den ”kreativa” möjlighet, kaoset erbjuder för den ockupationsmakt som tror att människor som måste använda all sin tid för att få lite mat och vatten till familjen, inte gör motstånd.

James Steele beskrivs i dokumentären som en dold figur som enbart fotograferats ett fåtal gånger. Idag håller han som pensionär föredrag runt om i USA om upprorsbekämpning, men vägrade låta sig intervjuas för BBC:s och Guardians reportage.

Det tog Guardian Films och arabiskspråkiga BBC:s undersökningsgrupp 15 månader att undersöka alla rapporter om dödsskvadroner och tortyrkammare där fruktansvärd tortyr utfördes och irakiska torterare tränades. De tusentals militära fältrapporterna från WikiLeaks har gett underlag till rapporterna. Och medan Bradley Manning står anklagad, går krigsförbrytarna fria trots de uppenbara krigsbrotten. Det är en politik CIA genomförde i Centralamerika, men även i Vietnam och i Iran 1953: att rekrytera, träna, leda och kontrollera dödsskvadroner med uppgift att döda, tortera och terrorisera befolkningen. Vem som helst kan gripas och torteras tills han eller hon erkänner kontakt med ”terrorister” och vilka ”brott” som helst.
USA bär ansvaret för dödsskvadroner och sekteristiskt våld i Irak.
Fakta finns och går inte att förneka, men var finns viljan?

Rättvisa för Irak-De skyldiga måste ställas till ansvar!
Sigyn Meder

Artikel och dokumentären!

Det är ett skakande dokument.
Bara videon

Fler artiklar
:

America's Hired Death Squads and Torture Teams Are Still Operating in Iraq
CRYING WOLF - Who is behind the Death Squads in Iraq - videoreport 2005
by Max Fuller on 09-03-2013
The CIA’s “Mystery Man” in Baghdad: Salvador-Style Death Squads in Iraq

Robert Fisk besöker Bagdads bårhus
130523

Senast ändrad: 2013-06-26
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .