.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev130524
IrakSolidaritets årsmöte 130514
Artiklar om USA:s "smutsiga krig" i Irak
Mer om Hawija
Korruption
Chefen för  Centcom till Irak
Exutive Order 13303 förlängs

Årsmötet 14 maj diskuterade den allvarliga situationen i Irak och Mellanöstern. Innevarande år har präglats av 10-årsdagen av ockupationen och den internationella appellen:
Rättvisa för Irak – de skyldiga måste ställas till ansvar!
Positiva omdömen framfördes om föreningens satsning att bjuda in konsthistorikern dr. Hashim al-Tawil att tala om förstörelsen och plundringen av Iraks kulturarv under ockupation. I samarbete med Medelhavsmuseet och ABF.
I tidigare medlemsbrev sändes länk till det uttalande och verksamhetsplan årsmötet antog.
Årsmötet redovisas med val av styrelse, verksamhetsberättelse, uttalande med mera.

Information
”2003-2013: Det irakiska motståndet, Amerikas 'smutsiga krig' och omskapandet av Mellanöstern”
Arne Hjorth sammanfattar och kommenterar 2 av 4 artiklar skrivna av Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal. Länk finns till alla 4 artiklarna på engelska Arne kommer att sammanfatta även de 2 sista artiklarna på svenska för hemsidan.
Dessa artiklar är en bra utgångspunkt för en sammanfattning av det som diplomaten Sverker Åström kallade för ”det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget”.

Dödsskvadroner i Irak
Det ”smutsiga kriget” – USA:s medvetna politik
Bortsett från SVT som visade dokumentären ”General Tortyr” har det varit tyst i media och ingen debatt trots de avslöjanden om USA:s ansvar för dödsskvadroner tortyrcentra och hemliga fängelser i Irak som gjordes i en artikelserie och dokumentären ”James Steele: America`s Mystery Man in Iraq” (General Tortyr) i The Guardian och BBC Arabic i mars 2013. Detta är inget nytt. Fakta har funnits länge, men tystnad har varit förhärskande.

Mer om Hawija
Vi skrev i tidigare medlemsbrev om regimens massaker på fredliga demonstranteri Hawija (Kirkuk).
HRW (Human Rights Watch) beskriver massakern i en rapport och framhåller att den parlamentariska rapporten anklagar ansvariga politiker för att ha beordrat attacken.
Bland de dödade finns enligt UNICEF 12 barn, pojkar mellan 14 och 17 år.

Enligt UNAMI, (FN:s Assistance Mission i Irak), dödades 712 personer under april månad på grund av våld.
Våldet riktas både mot shiiter och sunniter, våldet riktas mot bedjande som lämnar moskéer, mot civila på marknader och runt om i landet.
Ett stort antal demonstrationsledare och organisatörer har mördats.
Föreningen har haft möjlighet att intervjua vittnen som 2006-2007 bevittnade samma miliser från gröna zonen ena dagen attackera en sunnimoské och nästa en shiamoské i det uppenbara syftet att främja sekteristiskt våld, ett våld som faller tillbaka på USA:s ockupationspolitik. (Se artiklar ovan).

I tider av spänning och kris, när alla intressenter i splittring och delning av Irak, vill avleda uppmärksamheten från repression och massakrer, ökar våldet markant.
Uday al Zeidi (skokastarens bror) har för Folkrörelsen för att rädda Irak och andra rörelser från hela Irak, skrivit under ett uttalande på arabiska till försvar för Iraks enhet mot de inhemska och utländska krafter som vill splittra landet och dela upp det i etniska och religiösa regioner.
Liksom i Hawija har al-Malikis SWAT-styrkor (tränade av USA) deltagit i repressionen på fler ställen.Tjogtals med människor dödades i Baquba efter moskébesök när bomber detonerade, men enligt många irakiska vittnesmål besköts de även av SWAT-styrkorna som även omringade allmänna sjukhuset i Baquba och hindrade folk från att ge blod.
läs mer om Hawija. Se  film.

90 % av den lokala privata industrisektorn har förstörts i Diyalaprovinsen, 60 km nordväst om Bagdad. Sektorn försåg den lokala marknaden med nödvändiga varor.
Bristen på infrastruktur, bristen på regeringsstöd, har bidragit till sektorns kollaps. Det mesta importeras.

”10 år efter ockupationen fortsätter Irak att importera oljeprodukter”
Oljeexperten Issam al-Chalabi skriver i artikeln att Iraks import av oljeprodukter uppgår till 30 miljarder dollar efter ockupationen. Dessa pengar kunde ha bekostat 5-6 jätteraffinaderier. Inga raffinaderier har byggts eller planeras. Istället skriver regeringen kontrakt för mer import av oljeprodukter. Korruption är orsaken.
Inga större oljeledningar har byggts och inte förrän i slutet av förra året hade oljeproduktionen nått samma nivå som före ockupationen då Irak var utsatt för blockad, sanktioner och 1991 års Gulfkrig.
2008 talade Issam al-Chalabi i Sverige på inbjudan av IrakSolidaritet.

Korrruption
Politisk och ekonomisk korruption är sammanflätade och genomsyrar allt.
Den politiska korrupta klassen slåss om kontrakt och kommissioner och håller sig nära Bagdads flygplats. De har alla stora hus och egendomar utomlands. London är mycketpopulärt.

Högsta lönen i världen
av alla kungar, presidenter och premiärministrar har Nuri al-Maliki, den av USA i gröna zonen tillsatte premiärministern som måste hållas ansvarig för massakern av 50 fredliga demonstranter i Hawija och mängder av sårade 23 april. Avslöjad som chef för tortyrfängelser och miljardär på ockupationen.
Löneundersökningen har gjorts av universitetet i Bryssel.

I en appell kräver irakiska och professorer av annan nationalitet att WHO ska publicera resultaten av sin undersökning av ökningen av missbildade nyfödda i Irak.
När WHO tog sig an denna undersökning, sade man uttryckligt att man inte skulle utreda kopplingen till uranvapen.

Vad gör general Lloyd J. Austin III i Irak?
General Lloyd J. Austin III är chef för US Central Command (Centcom) och tidigare näst högste amerikanske befälhavaren över de multinationella styrkorna i Irak 2008 och från september 2010 öb för de amerikanska trupperna i Irak. Han tog över efter general Odierno.
Han har förstås även tjänstgjort i Afghanistan. Trafiken USA-Irak har varit stor på sistone.

Obama förlänger "Executive Order 13303" från 22 maj 2003
Denna order hänvisar till det ovanliga och extraordinära hot Irak utgör för USA!

Continuation of the National Emergency with Respect to the Stabilization of Iraq.

Kontakt: info@iraksolidaritet.se
Hemsida: www.iraksolidaritet.se
130525

Senast ändrad: 2013-06-26
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .