.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Alla människors lika värde
Manifestation mot USA:s krigspolitik på nationaldagen 4 juli 2013

Fin sång och musik, korta tal och appeller mot krig i Syrien, om krigsbrott och läget i Irak och Afghanistan, om hoten mot Latinamerika och den inspiration i kampen för frihet och rättvisa Latinamerika utgör. För det nationella oberoendet och rätten till de egna naturtillgångarna. Tal mot NATO:s deltagande i USA:s krig och appeller till försvar för de modiga visselblåsarna; nu senast Edgar Snowden: visselblåsare som avslöjar krigsbrott, sanslös övervakning och kontroll, men själva hotas av livstids fängelse.
Jarl Hammarlund, Pepe och Mari med fler spelade och sjöng, Talare från Syriensolidaritet, Afghanistansolidaritet, IrakSolidaritet och Eva Björklund från 4-julikommittén.

Sigyn Meders tal

Rättvisa för Irak – ställ de skyldiga till ansvar!

I denna lögnens och desinformationens tid, går krigsförbrytarna fria och har tolkningsföreträde i media och bland politiker. Antikrigsrörelsen är svag.
Irak har drabbats av den stora tystnaden och enstaka tillfällen av desinformerande påståenden som lägger ansvaret för kaos och förstörelse på irakierna själva.

Det har gått 10 år sedan det folkrättsvidriga angreppet ägde rum och ockupationen inleddes.
Det har gått 23 år sedan de förödande, dödande sanktionerna inleddes. Vi kommer alla ihåg Madeleine Albrights svar på CNN:s fråga om den halva miljonen döda barn? ”Det var värt priset”.

En och halv miljon döda, USA:s systematiska förstörelse av den irakiska staten, infrastrukturen, kulturförstörelsen, förstörelsen av hälsovård och utbildning i en omfattning svår att fatta, har drabbats av tystnaden.
Och det är tyst om de fruktansvärda missbildningar som ökar dramatiskt hos nyfödda i Falluja, Basra, Bagdad och på fler orter. Tyst om uranvapnen som förorsakat dem.
WHO som undersökt förekomsten av missbildningar, har hittills vägrat publicera rapporten trots internationella påtryckningar. WHO vägrade även att undersöka kopplingen till ockupanternas vapensystem som uranvapen.
Befolkningen som sjunker allt djupare i fattigdom och arbetslöshet och är sjuka av bristen på rent vatten, har berövats sin sjukvård som var framgångsrik och helt gratis.

70 % av läkare och vårdpersonal har flytt från sjukhusen, många utomlands efter ockupationen. 2000 läkare har mördats. I förrgår mördades den kände kardiologen Dr. Ahmed Shakir Al-Zaidi på Baghdad Medical College.
Barn går inte i skolan i det land som hade Mellanösterns bästa utbildning och de som har råd, tar sig utomlands för vård.

Med stor propagandaemfas, läste vi hur USA: siste stridande soldat lämnade Irak i slutet av 2011: onekligen en seger för det irakiska folket och dess motstånd. USA kan inte visa sig så avskydd är ockupationen.
Det betyder inte att USA har lämnat Irak.
Det gällande strategiska samarbetsavtalet ”glöms” bort i media och det nya ”Memorandum for Understanding” tigs ihjäl: USA ska träna den irakiska militären, delta i kontraterroraktioner och olika militärövningar i Irak och i regionen.

USA:s megaambassad är en militärbas för hela regionen. Såväl CIA, specialtrupper, säkerhetsvakter, militärer och privata legoknektar finns kvar. Oljebolagen har egna vakter, ofta f.d. militärer. I Basra kräver folk att amerikanska och brittiska vakter ska bort!
Bortsett från SVT:s visning av Guardian-BBC-reportaget ”Överste Tortyr”, har det varit totalt tyst och ingen debatt om USA:s ansvar för dödsskvadroner och uppbygge av tortyrcentra i Irak med samma generaler som i Centralamerika på 80-talet, dödsskvadroner knutna till de fundamentalistiska partier USA placerade vid köttgrytorna i gröna zonen, dödsskvadroner som ena natten attackerade en sunnimuslimsk moské och nästa en shiitisk med det uppenbara syftet att skapa religiösa konflikter och etnisk rensning.

På Al-Malikis begäran anlände amerikanska specialtrupper till Irak i våras och general Dempsay, USA:s försvarschef, vill skicka militär hjälp till Irak.

USA har även tränat de SWAT- styrkor som nu slår till i landet.
Den proteströrelse som vuxit fram och agerat sedan 25 december 2012 har drabbats av stor repression. Den 23 april dödades 53 obeväpnade demonstranter i Hawija utanför Kirkuk, 8 var enligt UNESCO barn. 4 demonstranter med bakbundna händer sköts ihjäl: en av dem var dekanus för universitet i Kirkuk.
Demonstrationerna började i vrede över den rådande rättslösheten. Kvinnor fängslas istället för manliga släktingar, våldtas och torteras i skrämmande omfattning. Journalister mördas och hindras att skriva om den pågående protesten.
Rörelsen vänder sig mot det som irakierna kallar ”ockupationens andra ansikte”: konstitutionen, den politiska processen: allt bestämt av USA. Det innebär en sekteristisk uppdelning vid val och i olika sammanhang efter etnisk och religiös tillhörighet som demonstranterna bekämpar liksom den uppdelning av landet som vicepresident Joe Biden öppet förespråkar och som stora oljebolag som Exxon, Total, Chevron, Gazprom med fler öppet agerar efter genom att underteckna oljeavtal direkt med den regionala kurdiska regeringen.

Med en svag nykolonial regim som redan sålt ut 80% av Iraks olja och vars premiärminister tillsattes med USA:s hjälp, underlättas närvaron av ett stort antal främmande makter i landet.
"Turkiet, Israel, Saudiarabien, Qatar, och inte minst Iran med starka kopplingar till regimen , söker stärka sitt inflytandet i Irak. Precis som i Syrien utnyttjas etniska och religiösa skillnader för att desintegrera, balkanisera och splittra landet.
De har ett gemensamt intresse: ett svagt Irak.
Men det finns ett brett folkligt motstånd som kämpar för ett enat, fritt och självständigt Irak. Det förtjänar vårt stöd."

Hjälp till att bryta tystnaden om Irak!

En speciell rapportör för mänskliga rättigheter måste återinsättas!

Utred missbildningarna hos nyfödda barn och kopplingen till vapensystem som uranvapen!

Stöd Fallujainsamlingen!


Försvara visselblåsarna!

Rättvisa för Irak – ställ de skyldiga till ansvar!


Kallelse till manifestationen
130708

Senast ändrad: 2013-07-09
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .