.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nobels fredspris 2013 gick till OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, vars tidigare chef, José Bustani, som idag är Frankrikes ambassadör i Brasilien, tvingades bort av USA inför Irakkriget. En USA-följsam chef har tillsatts.

José Bustani, OPCW:s tidigare chef, tog bladet från munnen i en intervju i NYT 131015.
Bustani stod i vägen för Irakkriget. Påståendet att Irak hade massförstörelsevapen var nödvändigt för Bushs krigspropaganda. ”Alla visste att det inte fanns några” säger Bustani i intervjun. En inspektion skulle tydliggöra att det inte fanns några vapen att förstöra. Detta skulle fullständigt ogiltigförklara beslutet att angripa Irak”. Detta tålde inte USA som behövde ett krigsargument som kunde påverka den amerikanska opinionen till förmån för krig.

Redan 2001 började USA:s försök att avsätta Bustani. Då hade Irak visat intresse för att skriva på konventionen mot kemiska vapen. Deltagande länder förbinder sig att tillåta OPCW att göra vapeninspektioner och se till att eventuella kemiska vapen förstörs. Inspektioner förbereddes att äga rum 2002.
Washington gick i taket och Bustani utsattes för hot och provokationer för att avgå. Det skedde efter att såväl Irak som Libyen uttryckt sitt intresse för konventionen mot kemiska vapen. Iraks kemiska vapen hade förstörts under 90-talet. Efter Gulfkreiget 1991.
Bustani hade enhälligt valts till posten och rönt stor uppskattning för sitt envetna avrustningsarbete och fördubblat antalet anslutningar till konventionen.
I början av 2002 steg Bushs vice statssekreterare John Bolton in på hans kontor och sade att han hade 24 timmar på sig att begära avsked.
Bolton hade låtit sprida dokument som påstod att Bustani var ”inkompetent”, hade ett motsträvigt uppträdande, tog” illa grundade initiativ” och undlät att konsultera USA.
Diplomater i Haag vittnade om att Bolton i en skrivelse hade sagt att Bustani i sitt arbete sökte en ”opassande roll för OPCW i Irak.
Många diplomater bekräftar Bustanis uppgifter i intervjun. Bolton berättar själv att han uppsökte Bustani en andra gång för att få honom att avgå. När detta misslyckades inkallades en extraordinär session till vilken USA mobiliserade och röstade bort Bustani med 48 röster mot 7 och 43 nedlagda.
Diplomater vittnar om hur USA pressat dem och hotat med att USA som då stod för 22 % av kostnaderna för kommittén, skulle dra tillbaka sina anslag och Japan skulle göra detsamma. Kommittén riskerade att kollapsa ekonomiskt.
Celso Lafer, tidigare brasiliansk utrikesminister, sade 2002 att han ombetts att privat möta utrikesminister Colin Powell som sade: ”Jag har folk i administrationen som inte vill ha kvar Bustani och det är min uppgift att informera er”.

Sedan 2010 har OPCW en USA-följsam turkisk karriärdiplomat, Ahmet Uzumcu, på chefsposten. Han har varit konsul i Aleppo, en stad med starkt rebellinflytande, i Syrien, han har varit Turkiets ambassadör i Israel och är Turkiets permanenta NATO-representant.

OPCW är bara en i raden av FN-organisationer som systematiskt bearbetas för att kontrolleras av USA:
Exempelvis tvingades FN:s tidigare högkommissionär för mänskliga rättigheter, Mary C. Robinson, bort efter att ha kritiserat Israel och Bushs krig mot terrorn för brott mot mänskliga rättigheter.
Det är synnerligen angeläget att världens länder stöder konventionen mot kemiska vapen, accepterar kontroll och förstörelse av sina eventuella innehav. Men det ska gälla lika för alla.
Det ska även gälla USA, Israel och alla länder med kemiska vapen. Det finns anledning att undra över OPCW:s objektivitet.

Här
kan du läsa om USA:s agerande för att kontrollera fler FN-organisationer.


Kissinger, Obama, EU: Norska Nobelkommittén har gång på gång belönat personer och institutioner som bedriver krig, inte nedrustning som Nobel uttrycker som sin vilja i sitt testamente. OPCW har i alla fall nedrustning på sin dagordning om än objektiviteten kan ifrågasättas.
Den norske journalisten, författaren och fredsaktivisten Fredrik S Heffermehl som skrivit en boken "Nobels fredspris - visionen som försvann" talade i Stockholm 3 oktober 2011 tillsammans med professorn i straffrätt Ståle Eskeland.

När president Obama, krigspresidenten, tilldelades fredspriset, var den kända
amerikanska antikrigsaktivisten Cindy Sheehan i Stockholm och talade bl.a. på IrakSolidaritets möte.
Uttalande från IrakSolidaritet. Vi befann oss på ABF-huset när meddelandet om fredspriset till Obama kom. Vi citerar Cindy i uttalandet: ”Ett slag i ansiktet på fredsrörelsen.”De kunde lika gärna ha valt Bush."
131108

Senast ändrad: 2013-11-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .