.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev 131120
Barnen i Falluja-offer för illdåd i vår tid
Falluja, USA:s Guernica i Irak
Ta del av länkar till filmer och artiklar från seminariet 12 november 2013
Läs en historik över dessa anfall på Falluja som ödelade 70% av staden.
”Inga fler vapen till Irak, Obama”
skriver den irakiska författarinnan Haifa Zangana
”USA byggde mäktiga institutioner för statsterrorism i Irak”, skriver författaren till ”Blood on Our Hands”, Nicolas J.S.Davies.
Thage G Peterson talade på FN-dagen 24 oktober 2013 i Rättviks kyrka om frihet, demokrati, fred och FN-stadgans våldsförbud.
Rättvisa för Irak – de ansvariga måste ställas till svars!
Uttalande från IAON:s möte i Lissabon.
Fortsatta massavrättningar, krigsveteraners självmord med mera.

Barnen i Falluja-offer för illdåd i vår tid
Falluja, USA:s Guernica i Irak
Sammanfattning med länkar till filmer och artiklar från seminariet 12 november 2013 om vad som hände i Falluja vid USA:s 2 stora angrepp på staden och konsekvenserna av dessa angrepp. ”Aldrig någonsin har en högre frekvens av genetiska skador studerats i någon befolkning”, säger dr. Samira Alaani vid allmänna sjukhuset i Falluja.
Även Basra, Najaf, Hawija och många andra platser har drabbats hårt. Frekvensen av nyfödda med missbildningar, cancer och neurologiska sjukdomar ökar lavinartat. Några oberoende, internationella undersökningar fastställer sambanden med uranvapen, men fler undersökningar behövs.
Sverige och världen måste göra insatser för forskningen och hjälpa de drabbade barnen.
Läs sammanfattningen

I mars 2004 demonstrerade föräldrar med sina skolbarn fredligt utanför en skola i Falluja som USA intagit och förvandlat till militärbas. 17 människor, varav många barn, sköts ihjäl när amerikanska armén öppnade eld rakt in i folkmassan.
Läs en historik över dessa anfall på Falluja som ödelade 70% av staden.
En hel värld uppmärksammade de tyska terrorbombningarna av staden Guernica 1937, men om Falluja och den fruktansvärda hälsosituation staden lider av, råder tystnad.
läs historiken

”Inga fler vapen till Irak, Obama”
skriver den irakiska författarinnan Haifa Zangana
Dessa vapen används mot Iraks folk
Al-Maliki har varit i USA och träffat Obama, Biden, John Kerry med fler och till Bagdad har en strid ström av höga politiska och militära representanter som Biden, John Kerry och Centcomchefen general Lloyd J. Austen lll nyligen kommit på besök.
Al-Maliki vill ha fler F16 och snabbare. Han vill ha helikoptrar och en rad sofistikerade vapen, hjälp med bl.a kontraterror, underrättelsearbete och mycket mer.
I sitt FN-tal 24 september 2013 sade president Obama att USA ”var berett att använda alla våra maktmedel, även militär styrka, för att säkra ”our core interests” i regionen. Vi kommer att försäkra oss om det fria energiflödet från regionen (Mellanöstern).
Ska vi tro att den största ambassaden i världen inte spelar någon roll för den pågående destabiliseringen och balkaniseringen av Irak, Syrien med fler länder. Evigt pågående krig och skapande av nya motsättningar och konflikter, håller det amerikanska systemet igång.

Såväl USA som Irak åberopar The Strategic Framework Agreement (SFA) som skrevs under samtidigt som SOFA 2008 och fortfarande gäller och The Memorandum of Mutual Understanding undertecknat i december 2012.
Båda avtalen understryker militärt samarbete. Enligt Memorandum gäller ”ett starkt samband mellan amerikansk och irakisk militär och ger mekanismer för ö kat försvarssamarbete, samarbete om försvarsplanering, kontraterror och gemensamma militärövningar.” Underrättelsearbetet ska förstärkas.
Genomläsning av följande uppdatering av SFA, ger intressanta aspekter på ett militärt samarbete som inte diskuteras eller analyseras i media.
läs mer
Uppdatering av SFA

”USA byggde mäktiga institutioner för statsterrorism i Irak”, skriver författaren till ”Blood on Our Hands”, Nicolas J.S.Davies. Sammanfattning kommer på hemsidan.
Intressant för ovanstående och Haifa Zanganas artikel.

Thage G Peterson talade på FN-dagen 24 oktober 2013 i Rättviks kyrka om frihet, demokrati, fred och FN-stadgans våldsförbud. Han talade mot de långa orättfärdiga krigen i Afghanistan och Irak som kommer att kosta hela 6 trillioner amerikanska dollar. Sverige måste kämpa för fredliga lösningar på konflikter och inte delta i krig.
IrakSolidaritet hyllar Thage i samband med hans 80-årsdag för de stora insatser han gör i kampen för fred och att svensk trupp ska tas hem från Afghanistan. Vi känner oss hedrade över omnämnandet av IrakSolidaritet i hans tal.

RÄTTVISA ÅT IRAK – DE ANSVARIGA MÅSTE STÄLLAS TILL SVARS!

Medlemmar av det Internationella anti-ockupationsnätverket (I.A.O.N.) från Portugal, Algeriet, Belgien, Frankrike, Irak, Jordanien, Nederländerna, Spanien, Schweiz, Sverige och Storbritannien, representerande många internationella frivilligorganisationer, samlades i Lissabon från 11 till 13 oktober för att diskutera utvecklingen i Irak och landets framtid.
Från Sverige deltog Mike Powers och Sigyn Meder på egen bekostnad.
Ta del av uttalande om situationen och våra uppgifter.

Massavrättningarna fortsätter med en hastighet som får FN och människorättsorganisationer att protestera mot rättslösheten i Irak.
Amnesty International har gjort en nog så skakande kort film om hur fångar erkänner terrordåd i statlig irakisk TV. Oskyldigt torterade intervjuas.
”Iraks dödliga erkännandekultur
https://www.youtube.com/watch?v=kCfEnbDKp2I&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DkCfEnbDKp2I&app=desktop

Natten mellan 9 och 10 oktober hängdes 42 personer, varav en kvinna. En ren massaker.

Flera av fångarna hade förklarats oskyldiga, men inte frigivits. Familjerna förväntas betala oerhörda summor i mutor till fängelserna för att oskyldiga eventuellt ska friges.
17 november avrättades 12 dödsdömda.
Den avrättade kvinnan hade förklarats oskyldig av 2 domstolar. Under tortyr hade hon erkänt alla terroranklagelser enligt läkarutlåtanden. En tredje domstol dömde henne till döden med hjälp av hemliga ”amerikanska bevis”. Human Right Watchs Mellanösternforskare Erin Evers intervjuade henne några månader före avrättningen.
”Oanständigt och osmakligt”, säger FN:s högkommissionär för MR, Navi Pillay.
läs mer

Irakveteranen tog sitt liv genom att skjuta sig själv i huvudet. Daniel Somers från Phoenix Arizona, stod inte ut att leva med minnena av vad han tvingades göra under sina tjänstgöringar i Irak. Under 4 år, skriver han var ”hans kropp bara en bur, en källa till smärta och ständiga problem. Den sjukdom jag lever med, har förorsakat mig smärta som inte ens de starkaste mediciner kan dämpa och det finns ingen bot." Han tvingades att begå värsta tänkbara krigsbrott, ”krigsbrott, krigsbrott mot mänskligheten”, skriver han.
”Det är inte konstigt att de senaste siffrorna visar att 22 krigsveteraner tar livet av sig varje dag”.

En miljon soldater har skadats i Irak och Afghanistan
”Men du har inte hört detta rapporteras från något annat håll. Varför? Därför att regeringen inte längre vill dela denna information med allmänheten”.
I slutet av december förra året hade 900.000 soldater, män och kvinnor, behandlats  på sjukhus tillhöriga ministeriet för veteranfrågor efter sin krigstjänstgöring i Irak och Afghanistan. Den månatliga tillströmningen i slutet av 2012, var 10.000 per månad.
TAPS, en organisation som säger sig vilja hjälpa överlevarna, gör sitt bästa för att minska spridningen av Daniel Somers brev. TAPS står förstås regering och bolag nära.

I två artiklar ”Irak, ett förgiftat land” behandlas USA:s användning av olagliga vapen som kan förorsaka långsiktiga försämringar på folkhälsan. Tillräckligt många studier har gjorts för att slå fast samband med vapensystem som använts mot civilbefolkningen.
USA har hittills vägrat att uppge vare sig vapensystem, var eller i vilka mängder de använts.
Vi måste få dem att redovisa detta. Vi måste få Sverige att stödja oberoende, internationella undersökningar.
Läs om situationen i Falluja och på andra ställen i Irak.
”Irak, ett förgiftat land”, Del 1
”Irak, ett förgiftat land", del 2

I år fick Organisationen för förbud mot kemiska vapen Nobels fredspris
Organisationen har en mycket viktig uppgift, men alla länder ska väl behandlas lika?
I NYT berättar den tidigare chefen för OPCW, José Bustani, hur han avsattes efter amerikanska påtryckningar. Redan 2001 var Irak och Syrien beredda att skriva på konventionen mot kemiska vapen och stod i kontakt med OPCW. Men USA som förberedde angrepp på Irak, ville ha kvar det lögnaktiga argumentet om Iraks massförstörelsevapen.
läs mer

Krigsförbrytaren Tony Blair tjänar 2600 pund per minut när han talar offentligt
Och Chilcotutredningen som undersöker Storbritanniens deltagande i Irakkriget kommer inte till skott. Sir John Chilcot som leder utredningen får inte tillgång till brevväxlingen mellan Tony Blair och Georges W. Bush och åren går. Fredsprismottagaren president Obama och USA:s utrikesdepartement blockerar publiceringen.

Dick Cheney, tidigare vicepresident, inställde en planerad Canadaresa med motiveringen att ”risken för våldsamma demonstrationer” var för stor”. Lawyers against the War med flera organisationer uppmanar Torontos polischef att anhålla Cheney för att ha anstiftat, uppmuntrat och tillåtit tortyr. Varje steg på vägen mot att alla dessa anstiftare till krig, ställs inför rätta, utgör små ljuspunkter.
läs mer
Lawyers against the Wars brev

Bara under oktober månad har 4 journalister mördats i Irak.

Folk tvingas fortfarande leva utan elektricitet mer än ytterst få timmar under dygnet.
”Generatorer är lika väsentliga som mat”.
Bilderna säger mer än de flesta texter.

Elavbrotten kostar Irak 40 miljarder dollar om året

Strålande t ider för Shell i Irak. 11 miljarder dollarför ett kontrakt på petrokemisk industri i södra Irak.

IrakSolidaritet fortsätter att uppmärksamma Falluja. Nästa år är 10-årsdagen av USA:s 2 stora angrepp på staden. Möte förbereds troligtvis i mars i samband med 11-årsdagen av ockupationen. Vill du hjälpa till, vill du ordna ett möte där du bor? Skriv till IrakSolidaritet: info@iraksolidaritet.se

Stöd Fallujainsamlingen!
Sänd bidrag till pg: 11673-1

Hemsida: www.iraksolidaritet.se
Kontakt: info@iraksolidaritet.se
131202

Senast ändrad: 2015-07-31
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .