.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Regeringsattackerna mot Anbar fortsätter
Glöm inte Falluja, vår tids Guernica!
Angreppet måste upphöra!

Bomber över Falluja
Flyktingar i skolaAl-Malikis ”kamp mot terrorismen? Är det så här den ser ut? 
Under 12 veckor har Anbarprovinsen bombats och artilleribeskjutits. Falluja är omringat av regeringssoldater som blockerar infarterna till staden och byggt upp höga vallar av jordmassor runt den. Det kostar 7 miljoner dollar/dag.
All opposition, allt motstånd mot al-Malikis sekteristiska regim, är ”terrorism.” Al-Maliks angrepp drabbar Fallujas och Anbars civilbefolkning.
Detta och det faktum att USA förser al-Maliki med vapen för denna s.k. ”antiterrorkamp”, behandlas i en längre artikel på vår hemsida: Falluja, Ramadi under attack: Civilbefolkningen i irakiska städer angrips av regimen med USA:s stöd
Granater och Hellfiremissiler faller över Falluja och Ramadi i hjärtat av Anbarprovinsen

Många, framför allt kvinnor och barn, har dödats och skadats. Flyktingskarorna växer.
-Vi har inte mat och vi dricker vatten ur Eufrat. Vi behöver hjälp, ropade mannen som bara undantagsvis kan svara i sin mobil, när undertecknad talade med honom i Falluja. Internet och elektricitet stänger regimen oftast av.
”Jag kunde se bomberna falla som regn på gatorna, på barnen, säger en tårdränkt kvinna, Zaina, 52 år gammal, som fick lämna sin 18-årige son med sin syster i en by i Anbar. Allting var förstört”, säger hon till FN:s nyhetsbyrå IRIN den 5 mars 2014. ”Bränsle och mat blev väldigt dyrt, allting stängdes. Jag hade en damfrisering. Den blev skadad, vårt hus skadades så vi bara lämnade och kom hit”.
Bomberna tvingade Zaina och hennes man att fly från Anbars huvudstad Ramadi till norra Irak där de bor på ett motell i Sulimaniya. Zaina har sålt sina guldsmycken, de har sålt sin bil för att ha råd att fly. Runt 30.000 flyktingar från Anbar, är nu internflyktingar i norra Irak.
Enligt de senaste uppgifterna från UNAMI, har 68 333 familjer flytt från sina hem. Det närmar sig en halv miljon flyktingar. De lever i skolor, moskéer, hos släktingar i andra områden, men de flesta är internflyktingar under mycket svåra förhållanden i Anbarprovinsen.
Det är de fattiga som stannar i Falluja och Ramadi.

Barn demonstrerar mot bombningarna, 22 februari 2014.

För några dagar sedan demonstrerade ett stort antal små barn med plakat mot bombningarna på Fallujas gator. De visade att många stannar kvar trots bomber, granater och annan beskjutning. Falluja har stor erfarenhet av att försöka leva så vanligt som möjligt mot alla odds. Man fortsätter att sända barn till skolan.
Barnen och deras familjer lever i en fruktansvärd situation. Svår humanitär katastrof råder som hjälporganisationer vittnar om. Deras hjälpsändningar har dessutom blockerats av regeringsstyrkor vid stadens infarter.
Olika hjälporganisationer arbetar trots svårigheterna i Anbar eller ger hjälp till flyende som trots avspärrningar lyckats ta sig till Bagdad.  Hit sällar sig kaldeisk-katolska kyrkan i Irak vars partiark, hans högvördighet Raphael Louis Sako hjälpt tusentals familjer från Falluja och Ramadi.
Humanitära organisationer slog larm om nöd och svår social situation i Anbarprovinsen redan innan al-Maliki gick till väpnat angrepp.

Den av regeringen utlysta 72- timmars vapenvilan till måndag morgon 3 mars, var bara ren och skär propaganda. Bomber och granater fortsatte att falla.

Journalister inte välkomna
Journalister är inte välkomna till Anbarprovinsen. Vare sig irakiska eller andra nationaliteter.
Ett tillstånd från försvarsdepartementet är nödvändigt för journalister. Enbart regimen närstående kanaler som Iraqiya och Afaq rapporterar från Anbar och rör sig i området bevakade av tungt beväpnade soldater.
Invånare i Falluja och andra orter, berättar anonymt att de tvingats ställa upp i intervjuer och bara vågar säga det som förväntas behaga den sekteristiska regimen. De berättar om hela gator som spärrats av för att dessa kanaler ska kunna filma på sina villkor.
I TV-sändningarna utmålas befolkningen i Anbar som terrorister och al-Maliki i hjältemodiga ordalag för sin kamp att ”befria landet”.
Om nu Al-Maliki arresterar ”terrorister”, varför får vi inte se deras ansikten, undrar Fallujabor?
Varför får vi inte veta antalet dödade civila och dödade soldater? Istället upplever vi att siffror för antal dödade ”terrorister” på TV-program kan ändras flera gånger under programmets gång.
Det irakiska parlamentet hade till den 6 mars utlyst ett möte med uppgift att diskutera den kritiska situationen i Anbar. Till detta möte vägrade premiärministern och hans State of Lawkoalition i strid med konstitutionen att infinna sig.

Information i EU-parlamentet
Ett antal delegationer har informerat EU-parlamentet om situationen i Anbarprovinsen. Såväl, Struan Stevenson, skotsk konservativ EU-parlamentsledamot och ordförande för parlamentets delegation för relationer med Irak och som nyligen varit i Irak som shejk dr. Rafe al-Refaei, Iraks stormufti och andra representanter för olika grupper i Irak, har talat om den kollektiva bestraffning som pågår i Anbarprovinsen. Struan Stevenson och dr. Rafe al-Refaei använder så starka ord som folkmord för regeringsattackerna på Anbar. Dr Refai al- Refaei togs emot av Parlamentets vice ordförande Dr Alejo Vidal-Quadras 18 februari 2014.

Massarresteringar
Massarresteringar pågår i hela landet, men främst i sunnitiska områden. Kvarter med sunnidominans i Bagdad och andra områden utsätts för nattliga räder, flyktingar från Anbar som söker skydd arresteras och befolkningen förbjuds att ta hand om flyktingar från Anbar.
Irak hade redan över en miljon internflyktingar från ockupationen. Många syriska flyktingar har också tagit sin tillflykt till Irak.

Svår situation för sjukhusen

1 mars 2014

Sjukhusen har mottagit såväl skottskadade från arméns beskjutning som människor med svåra skador från granatsplitter. De flesta offren utgörs av kvinnor och barn.
Två rapporter som publiceras efter denna artikel, redovisar vittnesmål om krigsbrott, grova brott mot Genèvekonventionerna och dokumentation om svårt skadade på grund av regeringsattackerna.

Dr. Ahmed Shami Jassim, Falluja undervisningssjukhus

Dag för dag rapporterar Dr. Ahmed Shami Jassim från Falluja undervisningssjukhus om de dödade och sårade som sjukhuset dagligen får ta emot.
7 mars rapporterade Dr. Jassim att 2 skadade och 2 martyrer förts till sjukhuset. De två dödade var barn från samma familj. Sedan början av angreppen har sjukhuset tagit emot 127 dödade martyrer och 712 skadade.
Antalet döda i Ramadi och andra ställen, sårade och döda som inte förs till sjukhus, finns inte med i dr. Jassims statistik.
12 mars hade siffrorna stigit till 136 dödade och737 skadade. Falluja har bombats under 80 dagar, anger källor från sjukhuset.
Sjukhusen lider brist på all sjukvårdsutrustning. Operationer utförs utan anestesi och nålar återanvänds.
Sjukhuset meddelar att fler mödrar dör i samband med förlossningen på grund av rådande omständigheter.

Många irakier i Sverige har släktingar i Falluja och Ramadi som dödats, sårats eller tvingats i flykt.

Alis brorsson överlevde inte

Ali från Falluja förlorade nyligen sin brorsson, 24 år gammal, under en regeringsattack mot staden. I Brännpunkt Irak nr. 4, sid. 20, har vi berättat hur hans bror sköts ihjäl av amerikanska krypskyttar när han under USA:s anfall mot Falluja i november 2004, försökte hjälpa skadade människor. Brodern som var läkare på Falluja Allmänna sjukhus, begav sig omedelbart dit när sjukhuset kom under attack.

IRIN, FN:s nyhetsbyrå citerade i februari ( för en månad sedan) Anbars hälsolommitté som angav att 298 civila hade dödats och 1 198 skadats.

Ungefär samtidigt angav NINA att över 700 hade dödats. När dödssiffrorna för våld i Irak anges månadsvis av olika källor, finns Anbar inte med.


USA:s angrepp på Falluja 2004 och situationen idag

Det är 10 år sedan USA belägrade Falluja och angrep staden från luften och marken vid de två stora angrepp som jämnade stora delar av staden vid marken, dödade tusentals, tvingade hundratusentals i flykt och för generationer framöver skadat folkhälsan genom användandet av uranvapen.

Bakbundna läkare på Falluja Allmänna Sjukhus, 2004

8 november 2004 intogs Allmänna sjukhuset i Falluja av amerikanska specialstyrkor efter att USA först bombat nybyggda Hai Nazal sjukhuset som precis skulle öppnas för patienter. Läkare bakbands, många dödades, patienter slängdes ut.En del av patienterna fördes till Fallujas Centrala hälsoklinik. Den bombades 9 november. Både läkare, sköterskor och patienter dödades.

Många av de missbildade och svårt sjuka barn som i ökande omfattning föds efter dessa angrepp, har tagits om hand på allmänna sjukhuset i Falluja. Och nu bombas detta sjukhus om och om igen av al-Malikiregimen. Stor delar ar av Anbarprovinsen befinner sig under attack från regeringstrupper.
Dr Samira Alani som är chef för avdelningen för de missbildade barnen på Allmänna sjukhuset i Falluja och ansvarat för dokumentation och statistik, har tvingats fly undan bombningarna. Hennes grannes hus bombades, granater föll på dr. Samiras hus, barnen blev livrädda, och familjen flydde under svåra omständigheter.
Detta är en katastrof för forskningen om och dokumentationen av nyfödda med missbildningar. Det är en katastrof för kontinuiteten i detta viktiga arbete.

Dr. Alani har ägnat sig åt dokumentationen av dessa barn sedan 2008 och publicerat egna studier och studier i samarbete med andra forskare.

Doktor Samira Alani

Enligt hennes statistik föds 13 % av de nyfödda med missbildningar. Sjukhusets resurser klarar inte att dokumentera alla fall av missbildningar. Hos många nyfödda är skadorna inte uppenbara förrän senare. Hjärtsjukdomar hör till de skador som ofta upptäcks en tid efter förlossningen och inte tas med i statistiken. Inte heller de barn som föds missbildade i hemmen. De flesta barn med svåra skador dör snabbt. Det finns med andra ord fler fall än de 13 % som dokumenterats. Det senast dokumenterade barnet på Fallujasjukhuset, föddes 22 januari 2014 och 23 januari dokumenterades ett dödfött barn med missbildningar.
Såväl läkare, sjuksköterskor som annan personal har dödats under bombningarna och granatattackrna. Delar av personalen har tvingats i flykt, andra har med patienter evakuerats till andra delar av staden.
All utländsk personal på sjukhuset har begärt att få lämna staden och bett humanitära organisationer om hjälp. De uppger att de inte ens bryr sig om att få ut sina innestående lönefordringar, De vill bara ha sina pass och få lämna Falluja.
Sjukhusets presstalesman Wesam Jumah Al-Essawi uttalar sig om läget på sjukhuset 26 januari 2014.

Det är uppenbart att civilbefolkningen i Anbar är utsatt för kollektiv bestraffning. Det är uppenbart att sjukhus i strid med gällande folkrätt bombas och beskjuts med artilleri och granater. En halv miljon människor har tvingats i flykt under svåra förhållanden.

Falluja drabbas om och om igen, men Falluja gör motstånd nu som tidigare i historien.
Sigyn Meder

En vädjan om hjälp från Falluja - staden som aldrig kapitulerar
Pressrelease 2014-02-18
Föreningen IrakSolidaritet
Stöd Fallujainsamlingen!
Du kan med ett bidrag göra det möjligt för oss att hjälpa den
hårt drabbade civilbefolkningen i Anbarområdet!
Sänd ditt bidrag till pg 11673-1

Kort historik över USA:s anfall på Falluja under 2004


140312

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .