.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Parlamentsvalet i Irak 140430
Vare sig demokratiskt eller transparent

Det gäller tidigare val under ockupation och det gäller nu när huvuddelen av de amerikanska stridande soldaterna lämnat landet, vilket inte betyder att USA saknar inflytande.

328 parlamentsledamöter ska väljas som i sin tur utser president och premiärminister.
9045 kandidater slåss om dessa platser.

Valaffischer

I ett fullständigt sammelsurium av valaffischer och kandidater, är det omöjligt att uppfatta ett politiskt budskap. Löften utdelas om elektricitet och rent vatten, men partierna och partikoalitionerna har inga program, inga manifest eller fakta om hur löften ska infrias. Al-Malikis hot om att utlysa undantagstillstånd har vilat över valrörelsen. Åtskilliga utegångsförbud har införts och i samband med valet får inga privata bilar användas.

Kvinnor ska utgöra 25% av kandidaterna och även deras budskap är ofta av mycket tveksam karaktär. Den irakiska kvinnoministern är varm anhängare av lagförslaget om giftemål vid 9 års ålder och anser att Iraks kvinnor ska stanna i hemmet och lyda sina män. Några av de kvinnliga kandidaterna visar sina män, pappor eller bröder på sina valaffischer!
Irak som hade den bästa och modernaste familjelagstiftningen i Mellanöstern!

Många aparta valaffischer väcker munterhet på sociala media och sprids.

USA sänder mer vapen och uttalar sitt stöd för Al-Malikis ”krig mot terrorismen” och ”Förenta Staterna utökar i det tysta sitt antal underrättelseofficerare i Irak och håller brådskande möten i Washington och Bagdad för att hitta vägar att bekämpa islamistiska stridandes ökande våld”, säger källor som uttalar sig för USA:s regering.
”Ett Pentagon-team på hög nivå är nu i Irak för att gå igenom möjligheter att hjälpa de irakiska styrkorna i kampen mot radikala jihadister från ISIL”.
International Crisis Group säger i sin senaste rapport Iraq: Falluja´s Faustian Bargain, att "premiärminister Maliki satsat sitt återval på en grovt sekteristisk kontraterrorkampanj", att Bagdad FN och USA borde skilja mellan ISIL och staden Falluja som helhet och dess militära råd, inte bunta ihop dem i ett urskillningslöst "krig mot terrorn" och konstaterar att detta är "en konsekvens av statens djupa politiska brister".
Iraks ambassadör i Washington,Lukman Faily, sade 23 april att "parlamentsvalet nästa vecka knappast skulle få fram en majoritet för det ena eller andra partiet och underströk att USA behåller ett stort inflytande i Irak trots tillbakadragandet av stridande trupper för 2 år sedan"
I två tidigare artiklar går IrakSolidaritet igenom bakgrunden till regimens nuvarande krig mot Anbarprovinsen, USA:s roll och de djupt överdrivna påståendena att ”terrorister” tagit över Falluja och Ramadi.

Regeringsattackerna
fortsätter

Falluja, Ramadi under attack

USA:s ambassadör Stephen Beecroft prisar Iraks oberoende valkommission (IHEC) och uttrycker ”uppskattning för deras professionalism och noggrannhet”.
Samma valkommission avgick i protest mot politiska påtryckningar i slutet av mars, men återtog sina poster efter nya påtryckningar.

Minst 400 valkandidater har diskvalificerats av IHEC för påstådda kontakter med de förbjudna Baathpartiet i enlighet med USA;s påbjudna ”avbaathifiering” eller för ”dåligt uppförande”. I båda fallen drabbas framförallt oppositionella. Den politiska oppositionen förföljs i öppet krig. Den norske Irakspecialisten Reidar Visser går igenom det föga förtroendegivande uteslutningsarbetet av valkandidater.

Massarresteringar, mord på valkandidater och räder av olika slag drabbar dagligen företrädesvis sunnikandidater. Så har varje val sett ut i det ”befriade” nya demokratiska” Irak sedan ockupationen och det fortsätter med den av USA tillsatte Al-Maliki. USA:s, men även Irans man, tvingar sig kvar vid makten med alla medel och får USA:s stöd. Motståndare fängslas, attackeras eller mördas om bannlysning från att ställa upp i valet inte räcker. Nyligen angreps 4 hem i Sulaiman Bek. Ett av husen tillhörde Ayad Allawis koalition.
Allawi vann förra parlamentsvalet 2010, men manipulerades bort med hjälp av USA till förmån för al-Maliki. Det är värt att komma ihåg att Al-Malikis koalition Rättsstaten bara fick 24% av rösterna i valet 2010. Av 19 miljoner röstberättigade fick han 2,8 miljoner röster.

Oppositionens affischer rivs systematiskt ner. Ingen i den politiska klassen som slåss om makten, representerar folket. Allawi var USA:s tillförordnade premiärminister när USA angrep Falluja i 2 stora förödande angrepp för exakt 10 år sedan. Sunnitiska röster på Allawi som är sekulär shiit och uttalar sig mot sekterism och kallar sig nationalist (det gör de alla, inget annat är gångbart), visar på den oerhörda tröttheten på regimens sekteristiska politik.

Rättsväsendet kontrolleras av al-Maliki. Där finns ingen hjälp att få för de många oskyldigt arresterade fångarna.
”Oppositionen mot al-Maliki anklagar rättsväsendet för att vara starkt influerat av regeringen och att al-Maliki använder rättsväsendet mot oppositionella”. Detta gäller mot såväl sunnimuslimer som konkurrerande shiitiska grupper. Redan i valet 2010 beslöt federala domstolen att al-Maliki kunde bilda regering trots att han inte vann valet.
Han har även tilltvingat sig rättsligt stöd för att ställa upp som valkandidat en tredje omgång trots att parlamentet ville stoppa detta och det strider mot konstitutionen.

I högtidstalen,nämner USA ett enat Irak, men gör i praktiken allt för att splittra och söndra. USA:s ”politiska process”och sekteristiska kvotsystem byggd på etnisk och religiös tillhörighet, fullföljs av al-Maliki.
”Det irakiska politiska systemet, är till stor del USA:s skapelse, säger Patrick Cockburn i en artikel. Många av landets ledare har USA att tacka för sina karriärer. Detta gäller al-Maliki som utsågs av USA:s dåvarande ambassadör Zalmay Khalilzad, därför att han var den ende av ett fåtal shiamuslimska politiker som som accepterades av både USA och Iran”.
Den sekteristiska retoriken genomsyrar allt politiskt liv och präglar statlig TV.
Så här uttrycker professor Stephen Zunes det hela: "Fram till USA:s invasion, hade Irak upprätthållit en lång sekulär tradition och en stark nationell identitet bland den arabiska majoriteten trots skillnader mellan sekterna. Sekterism har avsiktligt främjat av USA i Irak som en del av sin härska och söndrapolitik som strategi för att behärska landet”.

Iraks institutioner är dysfunktionella. Ingenjörer, oljeexperter, akademiker flydde Irak vid USA:s angrepp eller blev "avbaathifierade" (avskedade) enligt Bremerbeslut som fortfarande gäller i Irak eller helt sonika mördade. Landet har inte ens klarat att godkänna en budget för valåret 2014. Politikerkåren har blivit miljardärer på ockupationen. Det är en visa bland vanliga irakier hur al-Malikis son kör snabba lyxiga sportbilar i London och de villor som denna korrupta kår skaffat i London och runt om i världen.
Det går inte att hålla demokratiskt acceptabla val under sådana förhållanden.

Även Läkare utan Gränser slog larm 29 april 2014 om de 100 000-tals fördrivna och utblottade civila internflyktingar som söker skydd längs vägarna eller lämnar Anbarprovinsen.
De flesta kommer inte att kunna rösta. Detsamma gäller irakiska flyktingar i Syrien.

Röster och valsedlar till salu
Ett statligt jobb mot en röst på ditt parti. 1000-tals jobb säljs för pengar och röster.
De nya elektroniska röstkorten som skulle distribueras till alla med rösträtt, distribueras inte i vissa områden, medan andra fått fler än ett.
Rena auktioner pågår på dessa kort. När vi talade med irakiska vänner i samband med Irakkommissionen 16-17 april i Bryssel, låg priset på 450 dollar och förväntades stiga.

Sätten att sno till sig röster är många. I Basra har banketter hållits. De utfattiga, arbetslösa irakierna i oljestaden Basra, bjuds på banketter, ett skrovmål mat. Mot röster naturligtvis. Banketterna har medfört impopulära prishöjningar på kött.
Detta återspeglar det bristande förtroende som råder, inte bara i sunnidominerade områden, utan även där shiiter är i majoritet. Södra Irak har sett många protester mot al-Maliki och den totala bristen på social service, el och rent vatten. Den stora protestvågen i Irak 2011 som omfattade 16 av 18 guvernat slogs ner i blod och massarresteringar. De främsta ledarna har mördats. Man har helt enkelt inte så mycket att hoppas på. Då går man på banketten.
De shiiakoalitioner som gav sitt stöd till al-Maliki i förra valet, är liksom kurderna djupt oeninga med al-Maliki.

Omfattande översvämningar ett led i att vinna valet?
Association of Muslim Scholars (AMSI) hävdar följande i ett uttalande.
Al-Maliki skyller på terrorister, men anklagas sjäv för att ha öppnat dammar och låta Eufrat och dessa öppnade dammar lägga delar av Bagdad, Falluja och Abu Ghraib under vatten. Ett stort antal foton visar hus i vatten och människor vadande i högt vatten. Enligt Allawi sker detta för att hindra folk i oppositionella områden från att rösta.
Samtal med människor i Falluja bekräftar dessa uppgifter. Detta vore i strid mot alla internationella konventioner.

Även från andra områden som Diyala har 1000-tals människor fördrivits från sina hem av al-Malikis USA-tränade SWAT-styrkor och regeringstrogna miliser. Var och hur ska de rösta?

Det finns helt enkelt ingen säkerhet. ”I Irak idag är säkerhet samma sak som laglöshet och ”rule of law”, innebär att att sekteristiska miliser, speciellt de av USA tränade specialstyrkorna, direkt knutna till al-Malikis kontor, härskar”, säger författarinnan Haifa Zangana, i sin artikel

Al-Maliki är som överbefälhavare och premiärminister ansvarig för rikets säkerhet. Ingen kontroll av detta utövande, äger rum. Sedan förra valet, har han personlig kontroll över försvarsministeriet, inrikes-och säkerhetsministerierna och dessutom landets kommunikationer.
140429

Senast ändrad: 2014-05-11
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .