.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Parlamentsvalet i Irak 140430 (del 2)
Tragisk fars
Vare sig demokratiskt eller transparent
Del 1

Al-Maliki
Segern är säker”, uttalade al-Maliki direkt efter att ha röstat i Bagdads tungt militariserade gröna zon i parlamentsvalet 30 april 2014. Och lade till: ”det är bara omfattningen av segern vi avvaktar”.
Al-Maliki slåss med alla medel för en tredje period som premiärminister. Han förlorade i valet 2010, men fördes till makten med amerikansk hjälp. Trots parlamentets motstånd, genomdrev han rättsligt stöd för att kunna ställa upp i detta val.
Valaffisch

Rykten går om dåligt valresultat för al-Maliki. Han har inte stöd från tidigare regeringsallierade shiitiska eller kurdiska partier, men IHEC (den oberoende valkommissionen) förnekar att al-Maliki bara skulle ha fått en miljon röster, ett mycket dåligt valresultat, och avvisar övriga skiftande siffror som florerar i media. Kommentatorer tror inte på tydlig majoritet för någon allians. Al-Maliki är impopulär, men motståndarna är splittrade. Oberoende av valresultatet, pågår kohandel om regeringsbildande.
Enligt uppgifter från IHEC kommer valresultatet att meddelas 25 maj. Samma IHEC som kollektivt avgick från sina poster i slutet av mars på grund av politiska påtryckningar för att några dagar senare återta träda i tjänst. Även det efter politiska påtryckningar.

I en tidigare artikel om valet, beskrivs rådande situation av krig mot Anbarprovinsen och den pågående repressionen av politisk opposition, en situation som omöjliggör genomförande av demokratiska och transparenta val.

De stora flyktingskarorna har haft svårt att rösta. Röster har sålts i stor utsträckning för stigande penningsummor.
Västra Bagdad under vatten
Västra Bagdad som ställts under vatten har också haft stora svårigheter att delta i valet. Enligt officiella källor har 49 byar förstörts. 1035 familjer som övergett 10 406 hus har registrerats av myndigheterna. Befolkningen anklagar regeringen för sin situation. 1100 klagomål om fusk och övergrepp har sänts till IHEC. Det är inte möjligt för väljare att ta ställning till 277 partier och koalitioner som saknar tydliga program och 9000 valkandidater .

Det har varit stora problem med de nya elektroniska röstkorten. De har inte distribuerats till alla röstberättigade. Endast 17, 27 miljoner kort distribuerades. 20 miljoner var röstberättigade. Under valdagen fungerade inte tekniken. Många timmars väntetid uppstod. Till det ska läggas förbudet att använda privata bilar. Många timmars promenad för att nå fram till köerna vid valställena, har varit vanligt. Valkort till avlidna personer och dubletter har utfärdats.

Dessutom fick många medlemmar i de väpnade styrkorna (1,2 miljoner) och polisen 2 röstkort var och hade med andra ord möjlighet att rösta 2 gånger. Deras kort hade annan färg och var markerade med ett F. Knappast befrämjande för valhemligheten. De väpnade styrkorna röstar 2 dagar tidigare än övriga Irak. Soldater vittnar anonymt om påtryckningar från befäl och att de blir straffade om de inte röstar på Al-Malikis parti. Många soldater befinner sig dessutom i daglig strid med de svårigheter det innebär.

ID, fingeravtryck och röstsedel kopplas ihop och streckkoden skannas in. Man kan starkt misstänka att anonymiteten är hotad.
Streckkoder och serienummer sammanfaller och valsedlarna matchar röstandes ID. Valhemligheten kan avslöjas. På förfrågan i Sverige i en vallokal, nickade valförrättaren jakande på en journalists direkta fråga om röstande kunde spåras genom serienumret.
Suqoorgatan i Mosul, framför universitetets jordbruksinstitution, hittades valboxar fyllda med röstsedlar.

Kostnaderna för valet är dessutom orimligt höga. Kostnaden för varje röstberättigad är 121 dollar jämfört med 23 cent i USA. Då är alla kostnader för valkandidater med mera inte inräknade. Korruption råder inom alla områden.

Turkmener klagar över att de inte kunnat rösta. Enligt en turkmensk parlamentariker kunde bara hälften av röstberättigade turkmener rösta; framför allt i norra Irak och Mosultrakten.
Detsamma gäller araber i norra Irak och omstridda områden som Kirkuk.

Irak är det farligaste landet i världen för journalister för sjätte året i följd. Och då är nämnda siffror på dödade journalister för låga. Enligt Brussells Tribunal som listar dödade mediaarbetande har 404 journalister och fotografer dödats sedan 2003. Journalister måste ha tillstånd från försvarsdepartementet för att kunna besöka Anbarprovinsen. Enbart regeringstrogna medier göre sig besvär.

Det finns inget folkligt stöd för al-Maliki. Inte heller stöder tidigare shiitiska eller kurdiska allierad honom. Ledande shiitiska präster är delade. Al-Sistani har antytt att han förespråkar förändring, men förhåller sig ”neutral”.
USA och Iran stöder al-Maliki, men inte till vilket pris som helst. Iran har bildat en cell knuten till al-Qudsstyrkorna för att bevaka att en tredje period ordnas för al-Maliki, men antyder även öppenhet för andra lösningar.
Det är ett ”smutsigt krig” som pågår i Irak med USA:s stöd, militärt och politiskt, för en sekteristisk och totalt korrumperad och dysfunktionell regim.

Både USA och Iran vill behålla inflytande i Irak, vill att al-Malikis ingångna olagliga olje-och gaskontrakt ska bestå och bekämpar samma fiender, den folkliga rörelse som strävar efter verkligt nationellt oberoende och hotar att riva upp kontrakten.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon applåderade viljan att ”stärka landets demokratiska process.”
FN:s representant i Irak, Nickolay Mladenov, uttrycker att det ”irakiska folket idag har röstat i ett val som är nyckeln till en demokratisk övergång för detta stora land.” Han anser att valet uppfyller internationell standard och hyllar EHEC:s arbete. Han önskar att alla parter ska visa tålamod.

”Detta är ett viktigt steg i bygget av Iraks demokrati”, sade Catherine Ashton.

Storbritanniens ambassadör i Bagdad, Simon Collis, hyllar parlamentsvalet i ett möte med Hoshiar Zebari, Iraks utrikesminister, om Storbritanniens stöd till "kriget mot terrorismen".

USA-Västs hyllningskör till "viktiga steg" i Iraks "demokratiska uppbygge", är ihålig. Egenintresset lyser igenom.
I ett pressmeddelande efter parlamentsvalet 2010, skrev IrakSolidaritet följande som stämmer mer än väl även idag:
”Vi kan nog utgå från att USA eftersträvar en klientregim i Irak som fortsätter att i strid med Haagkonventionen förvandla Iraks ekonomi till en del av USA:s och Västs marknad. Profiterna lockar och då tycks man tolerera krigsförbrytelser. Det gäller även Sverige. Vår handelsminister reste till Bagdad med Lundin Oil och talade om ”lysande utsikter”.
Irakisk humor

140512
Senast ändrad: 2014-05-15
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .