.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Angreppen på Anbarprovinsen är inne på femte månaden
Falluja allmänna sjukhus riskerar stängning

Kollektiv bestraffning är krigsbrott
"Barrel bombs" mot civilbefolkningen

Den redan mycket svåra situationen förvärrades när regeringen i gryningen 9 maj gick till full offensiv mot Falluja från 4 håll under fortsatt medial tystnad.

Bombruiner, maj 2014

Bostadskvarter, moskéer, skolor, daghem och sjukhus bombas och granatbeskjuts i en omfattning som skapat humanitär katastrof med över 400 000 flyktingar. Hjälporganisationer har inte tillräckligt med pengar och har svårt att nå flyktingarna.
I sitt möte med General Lloyd Austin, US Central Command, skröt al-Maliki med det ”dödliga slag han riktat mot al-Qaida och Daash (ISIS)-terrorister och alla som samarbetar med dem och kommer att fortsätta att jaga dem och eliminera dem och befria Irak och framförallt Anbarprovinsen från deras kriminella handlingar”. General Austin utlovar fullt stöd för Iraks antiterrorkamp. Dessa ”terrorister” utgörs av Anbars drabbade civilbefolkning. Åtskilliga kontakter med Anbar visar att få ”terrorister” dör. Det är övervägande civilbefolkning som drabbas och det som pågår måste betecknas som ”kollektiv bestraffning” av en befolkning i opposition mot al-Malikis sekteristiska, korrupta och repressiva regim.

De internflyktingar från Anbar som lyckats ta sig till Bagdad, fruktar för sina liv,uppger FN:s nyhetsbyrå IRIN.

Flyktingar undan bomber, maj 2014

Liksom under de värsta åren 2006- 2008 då sunnimulimer mördades av miliser för att de hette Omar eller Muhammed, upprepas detta sekteristiska milisvåld.
IRIN beskriver hur familjer flyr bomber och granater, men är så rädda för myndigheterna att många inte ens vågar registrera sig. En familj berättar om sin dubbla rädsla: de såg regeringsplanen skjuta granater och missiler över deras hem i Falluja, idag, i Bagdad, fruktar de att mannen ska arresteras. Många vågar inte ens närma sig hjälpcentra trots att de saknar mat och läkemedel. Människor uppger att de kallas för ”terrorister” och arresteras. Många Anbarbor fick sina dokument utskrivna i Bagdad för länge sedan. Nu krävs de på dokument utskrivna i Anbar.
Human Rights Watch återger vittnesskildringar om den pågående granatbeskjutningen av Falluja.


En parlamentsledamot, medlem i representantrådet, anklagar regeringen för folkmord.


Till problemen hör översvämmade områden i både Bagdad och Falluja och människor har hindrats att fly när damm-och flodvatten översvämmat deras hem. De är övertygade om att detta är en medveten regeringspolitik som bl.a. lett till att många flyktingar inte kunnat delta i parlamentsvalet.

Befolkningen anklagar regeringen för att använda barrel bombs mot deras bostadsområden.
Mohammed al-Jumaili, en lokal journalist, berättade för al-Jazeera att armén hade släppt många barrel bombs ”som träffade moskéer, bostadshus och marknader” i Falluja.
Lokala sjukhuskällor uppger att situationen blivit värre för många människor som inte kunnat ta sig ut ur staden.
Armén förnekar användandet av denna typ av bomber. Al Jazeeras Imran Khan som rapporterar från Bagdad och som talat med många vittnen och experter, anser att mycket tyder på att dessa bomber använts. ”Barrel bombs” är oljetunnor laddade med explosiva ämnen och granatsplitter som slängs ut från helikoptrar.

Helikopter med "barrel bombs", maj 2014

Den dagliga skörden av sårade och döda som förs till akutmottagningen rapporterades för igår, 18 maj, av NINA nyhetsbyrå: 5 skadade och 4 dödade. Artilleribeskjutning hade drabbat centrala och östra Falluja hela dagen.
17 maj meddelade dr. Ahmed Shami Jassem att Falluja allmänna sjukhus sedan attackerna började  vid årsskiftet tagit hand om 335 döda och 1399 skadade.
Många döda och sårade i andra delar av Anbarprovinsen är inte medräknade. Endast de som förts till sjukhuset.
Regeringen redovisar inte dödstal för Anbarprovinsen som inte heller finns med i FN:s och andra organisationers redovisade siffror.
Igår kom chockbeskedet att Falluja allmänna sjukhus riskerar stängning.
Dr Ahmed Shami Jassem, chef för residerande läkare på sjukhuset, meddelade att sjukhuset snart kommer att stängas. Sjukhuset har bara 3 läkare och 5 sköterskor kvar. Det räcker inte för att genomföra akuta operationer på skadade eller följa upp deras och sjukas situation. Dessutom bombar regeringen sjukhuset eller bombar i dess direkta närhet. Det har nu skett 15 gånger (sedan angreppen inleddes vid årsskiftet). Dr Shami har har begärt att få hjälp från från den lokala regeringen och hälsoministeriet för att få medicinsk utrustning, läkemedel och vårdpersonal till sjukhuset. Han har även bett armén låta medicinsk personal ta sig till sjukhuset. Deras arbete är att behandla sjuka och sårade. De har ingen reletion till den ena eller den andra parten i konflikten.
Från IrakSolidaritets sida är vi djupt upprörda över omvärldens tystnad och över den kollektiva betraffning som sker av Fallujas civilbefolkning och som även direkt och i strid med internationella konventioner, riktar sig mot sjukhuset.
Tidigare artiklar:
Angreppen fortsätter
Falluja, Ramadi under attack
140519

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .