.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

General Lloyd Austin, chef för US Central Command på besök i Bagdad
USA:s och Iraks militära samarbete ökar snabbt

General Lloyd Austin, chef för US Central Command, träffade premiärminister al-Maliki i gröna zonen 10 maj 2014 och

General Lloyd Austin, ambassadör Beecroft och Al-Maliki

gav sitt fulla stöd till ”kampen mot terrorismen”, Det sker ett allt tätare irakiskt-amerikanskt militärt samarbete. General Austin prisade dessutom al-Malikis ”plan för att befria Falluja” och lyckönskade till valet.

Al-Maliki underströk de ”dödliga slag hans väpnade styrkor tilldelat terroristerna”.
Närvarande var även vice statssekreterare Brett Macairk och USA:s avgående Irakambassadör Robert Beecroft.
Civilbefolkningen i Falluja, Ramadi och hela Anbarprovinsen som drabbas av antiterrorkampen, flyr undan bomber och granatbeskjutning. Artiklar finns här.

Irakierna och deras folkliga motstånd vann en seger när USA:s väpnade förband tvingades lämna Irak i slutet av 2011. Detta är förvisso sant, men också osant: Såväl militär personal, anställda av USA:s UD istället för Pentagon, CIA och specialtrupper stannade kvar i Irak och ett allt tätare samarbete har utvecklats mellan al-Maliki och USA i kraft av det strategiska ramavtalet och Memorandum of Understanding från december 2012. 1000-tals legoknektar har dessutom överförts till den irakiska regeringen och drabbar inte USA:s militärbudget, utan Iraks.
USA:s fortsatta kamp för det strategiskt belägna och på naturtillgångar rika Irak, tar sig andra mer osynliga former än de tidigare stora truppstykorna. Former som inte märks på samma uppenbara sätt som tidigare och som mötte sådant motstånd, både väpnat och politiskt, att inte ens premiärministrar som säljer ut sitt land, kan säga något annat än att de försvarar landets oberoende.
Vi ska väl heller inte glömma att president Obama in i det sista försökte få till stånd en kvarvarande truppstyrka (residual force) på 10-20 000 soldater i Irak. Stora likheter finns med situationen i Afghanistan.

Generallöjtnant Michael Bednarek, chef för USA:s Office of security Cooperation-Iraq beskriver att samarbetet i bekämpandet av terrorismen består av fäöljande: ”förse Irak med vapen, information, träning, utveckling och flygfoton för att upptäcka terrorgruppernas och de väpnade gruppernas rörelser som bekämpar den irakiska regeringen”.
Michael Bednarek som  är hög rådgivare till försvarssektorn berättar: Vi har många uppdrag speciellt för Irak inom säkerhets-och försvarssektorn och institutioner knutna till den nationella säkerheten. Artikeln gör en genomgång av den långa lista med vapen som USA försett Irak med och han understryker att ”vi inte har någon annan allierad som får ett så betydelsefullt stöd till säkerheten och försvarssektorn”.
Samarbetet är stort inom underrättelsesektorn där USA underlättar för den irakiska kontraterrorbyrån och försvarsministeriet att manövrera bättre med hjälp av bl.a. underrättelseofficerare och understryker att ”utomordentliga ansträngningar behövs för att stödja Irak i kampen mot al-Qaida och ISIS".
Han är tydlig när det gäller flygfoton. USA förser Iraks regering med foton på ”terroristplatser”. Och detta stöd ska fortsätta. Lika tydligt är det att bombmålen i högsta grad är civila bostadsområden, moskéer, marknader och skolor i den oppositionella Anbarprovinsen, men även Diyala och andra områden.

Irak vill gärna ha bestyckade drönare som Predators eller Reapers som skulle skötas av amerikanska tekniker och militära utbildare.
USA tränar dessutom en andra omgång specialtrupper på kort tid i Jordanien och fler underrättelseofficerare har sänts till Irak.
Ett vapenavtal värt en miljard dollar är på gång. Irak ska köpa mer krigsflyg, pansarfordon och luftskepp för bl.a. underrättelseverksamhet.

President Obama vill gärna att vi ska betrakta honom som fredens president, förtjänt av sitt fredspris och mainstream media har levt upp till den bilden genom att upprepa att den siste amerikanske soldaten lämnat Irak, men det finns undantag.
JournalistenTed Koppel ställde 131212 frågan till USA:s dåvarande ambassadör i Irak på NBC, om inte åtminstone CIA och specialtrupper skulle förbli i Irak. ”You're actually doing pretty well, were I authorized to talk about half of this stuff”, svarar ambassadören.
General Caslen rapporterar i september 2012 i en artikel av Tim Arango i NYT att USA sänt en specialstyrka till Irak på begäran av al-Maliki.
11 mars 2013 kunde vi läsa i Wall Street att CIA skulle öka sin roll i Irak.
USA har nyligen undertecknat ett antal stora kontrakt bl.a. gällande utrustning för hela den irakiska olje-och gassektorn.
I ett antal artiklar om USA och Iraks olja och gas som vi ska återkomma till, anger USA Iraks strategiska och ekonomiska betydelse. Hot mot dessa intressen ska avvärjas. Al-Maliki står som garant för olje-och andra kontrakt, olagliga enligt den fortfarande gällande oljelagen. Kontrakten skulle kunna hotas av den pågående oppositionen i Anbar. Det irakiska folket i sin helhet, har mycket tydligt klargjort sitt motstånd mot utförsäljningen av oljan och motståndet kräver att alla olagliga kontrakt rivs upp.
140519

Senast ändrad: 2014-05-21
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .