.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Läkare gripna och misshandlade i Haditha

Läkarna Walid Al-Obeidi, chef för Hadithas allmänna sjukhus, och Jamil Abdul Jabbar, den ende kirurgen i Haditha-området i västra Irak, greps och hölls fängslade under en vecka. De misshandlades svårt och hotades med samma behandling i framtiden av de amerikanska soldaterna.
Det berättar skribenten Sabah Ali på Brysseltribunalens hemsida 30 oktober 2005.

Doktor Walid berättar: De grep mig i mitt eget hus, inför min egen familj, band för ögonen och bakband mig på morgonen den 5 oktober 2005. Det skedde under den senaste attacken mot Haditha. De besatte sjukhuset i åtta dagar och inrättade sitt kontor där. Första dagen slog de mig i ögonen, näsan, ryggen, händerna, benen... Ansiktet var helt täckt av blod. När de tog bort bindeln kunde jag inte se. De förhörde mig ända in på eftermiddagen. Jag förstod senare att jag var inspärrad i förrådet på sjukhuset. Sedan band de händerna på magen och lämnade mig i två dagar. Jag flyttades sedan till apoteksavdelningen. De anklagade mig för att behandla terrorister, och frågade efter deras namn.

Jag sa att jag behandlar patienter oavsett vilka de är, i enlighet med min läkared; även om de är nationalgardister (vilket faktiskt skedde) eller amerikaner. Och även om jag inte vill bahandla upprorsmän har jag inget val, för de var beväpnade och maskerade. Jag skulle göra allt de ber om. Några dagar senare kom en av soldaterna in i rummet, sa ingenting, men sparkade mig igen i ansiktet och gav sig iväg.

Doktor Jamil, kirurg sedan 20 år, greps och misshandlades svårt. När vi träffade honom 22 dagar därefter var han fortfarande blå i ansiktet. Näsan var bruten och han hade ett stort sår i huvudet:

De slog mig i ögonen och på näsan, sparkade mig med sida kängor under hakan. En av dem hotade att om jag inte talade skulle hand räkna till tre och sedan skjuta mig. Han började räkna och efter tre vände han på geväret och slog till mig i bakhuvudet. Jag kunde inte röra mig eller se på flera dagar. De hotade att ge sig på våra familjer. Av någon anledning tog de en bild av mig när jag blödde; jag hörde klicket från kameran.

Bägge läkarna hotades med samma behandling i framtiden om de inte talade. De varnades för att berätta något för media om gripandet. De fick frågan om vem som skrivit de anti-amerikanska slagorden på väggen mitt emot sjukhuset. Vad hette upprorsmännen de behandlat? Och vilka är de döda i sjuhusdatorerna?

Doktor Walid säger att han inte vet vem som skrivit på väggen utanför sjukhuset, vad upprorsmännen hette eftersom de var maskerade. Han förklarade bilderna på döda kroppar var av okända människor som hittats efter striderna:

Vi kan inte behålla dessa kroppar i evighet; vi har inte tillräckligt med kylutrymmen. Efter två månader tar vi därför en bild på dem och begraver dem. Och när någon kommer och frågar efter en släkting visar vi bilderna på de döda.

FN, internationella människorättsorganisationer, WHO, Läkare utan gränser... och alla berörda uppmanas att hjälpa dessa och andra irakiska läkare och att förhindra samma behandling i framtiden. Doktorerna Walid och Jamil tror att de kan komma att gripas och misshandlas i framtiden. De kräver att de amerikanska soldaterna inte ockuperar och förstör sjukhuset varje gång de angriper Haditha. De tror inte att de irakiska myndigheterna förmår att skydda dem.

Se länk nedan till artikeln "Iraqi Doctors Beaten and Arrested in Haditha Hospital". Läs också en fortsättning om förhållandena i Haditha via länken "Haditha: River Gate… to Hell" och två andra om Haditha.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .