.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Sorg och vrede över fördrivningen av kristna, yezidier och andra grupper i Irak

Det är med stor vrede och sorg vi tar del av den fördrivning som äger rum av kristna från Mosul och Nineveslätten, av yezidier från sina byar, turkmener och andra gamla folkgrupper som shabak och mandéer.
Det är en stor sorg för det irakiska folket, vars olika etniska och religiösa grupper levt i god sämja långt innan Irak bildades som nation. Kristna och andra grupper har en mångtusenårig historia i det gamla tvåflodslandet.

Före ockupationen var det ofint i Irak att fråga om folks tillhörighet. Det fanns ingen sunnitriangel. USA införde den benämningen. I hög utsträckning gifte sig sunni och shia med varandra. Kristna och muslimer firade varandras fester. Kvarteren var blandade i Bagdad, i Mosul, i Basra, i Kirkuk och inga irakiska klaner består av bara sunni eller shia.
Kristna uttrycker i kyrkorna och på olika sätt att de är irakier och får stöd av många muslimer som uttrycker sin solidaritet genom att säga att de också är kristna. Det är stor sorg för både kristna och muslimer när kulturarv förstörs. Jonas grav i Mosul var liksom många andra helgedomar heliga för såväl kristna som sunni och shia.

En stor del av Fallujas övervägande sunnibefolkning är på flykt sedan månader tillbaka. Det handlar om en halv miljon civila från Anbarprovinsen enligt UNHCR.
Den fördrivning av sunnimuslimer som sker nu och pågick under hela ockupationen, talas det inte om. Varför får vi inte veta att den totalt korrupta al-Malikiregimen under åtta månader bombat Falluja och andra städer till ruiner med ökande hjälp av militära rådgivare från USA, med Hellfiremissiler, Apachehelikoptrar och andra vapen och med samma argument – kriget mot terrorismen – som när USA bombade Falluja under två stora anfall under 2004.
Många flyende undan al-Malikis bomber och artilleribeskjutning har tagit sig till irakiska Kurdistan där stora grupper nu fängslas som ”terrorister”. Mosul bombas och mängder av civila kristna, men även andra grupper, flyr undan bombningarna.

När nu även USA börjat bomba (se uttalande) norra Irak, riskerar situationen att bli än mer katastrofal för befolkningen. Det finns inga kliniska bombningar. Det drabbar civila. Al-Maliki har skrutit med att ha dödat hundratals ISIS varje vecka. Rapporterna från sjukhusen visar sårade och dödade kvinnor och barn. Läkare utan gränser har protesterat mot al-Malikiregimens terrorbombningar mot flera sjukhus. Bombningar av sjukhus utgör krigsbrott.

Långvarig opposition mot Al-Malikiregimens repressiva regim
Över hela Irak reste sig människor i protest mot repression, korruption, fattigdom och förtryck 2011. ”Det är vår olja, inte tjuvarnas”, stod det på plakaten. ”Vi är alla irakier”, ”Vi är inte sekterister”, ropade man. Manifestationerna slogs ner i blod från norr till söder. Detsamma har skett med de senaste årens protester som främst utgått från Anbarprovinsens övervägande sunnibefolkning som sett sig totalt marginaliserad, utsatts för massarresteringar, fängslanden, tortyr och våldtäkter av 1000-tals kvinnor som arresterats istället för manliga släktingar. Protesterna riktar sig mot de av ockupationsmakten påtvingade politiska strukturerna.

Sekterism leder till etnisk rensning
Det irakiska folket lever under en sekteristisk regim med en ”politisk process” införd av USA. Konstitutionen har skrivits av ockupationsmakten i strid med internationell lagstiftning.
USA påtvingade det sekulära Irak, där etnisk och religiös tillhörighet hade mindre betydelse, en rent sekteristisk regim, helt betingad av sekt och etnicitet enligt kvotsystem. USA genomförde medvetet etnisk rensning som främst drabbade sunnimuslimer i Bagdad. I kvarter med övervägande sunnibefolkning tvingades shiamuslimer bort och tvärtom. USA lät bygga höga murar med checkpoints som verktyg för etnisk rensning för att kontrollera befolkningen och USA utbildade och finansierade dödsskvadroner med samma radarpar som i Centralamerika på 80-talet
USA gjorde om skolor och bibliotek till tortyrcentra där oppositionella sunnimuslimer, men även oppositionella från alla andra etniska och religiösa grupper torterades. USA:s dödsmiliser mördade människor i åratal. Svårt sargade lik hittades på Bagdads gator. Folkrätten kräver att krigsförbrytarna ska ställas till svars för sina handlingar!
Dessa dödsmiliser, vilkas verksamhet minskade under några år, försvann aldrig, och dessa övervägande shiamuslimska och proiranska miliser har al-Malikis stöd för sin verksamhet. Idag bedriver de arresterings- och mordkampanjer. I flera Bagdadkvarter fördrivs sunniter. ISIS, en terrororganisation, som enligt läckta dokument från Edward Snowden iscensatts av USA-Israel, dödar shiamuslimer, men drabbar även sunnimuslimer, grupper som strävar efter ett enat, fritt och oberoende Irak.
IrakSolidaritet tar det skarpaste avstånd från terror, i vilket namn terroristerna än agerar. Motstånd och opposition mot Al-Malikiregimen, den klientregim som tillsatts av USA, och som är fullständigt laglös, avrättar, arresterar och torterar utan tillstymmelse till rättslig process, är legitimt.

När folkliga krafter når framgångar, krafter som kräver rättvisa, demokratiska fri-och rättigheter, stopp för tortyr och andra övergrepp och stopp för utländskt inflytande, dyker IS upp.
De svarar i högsta grad mot USA:s och Israels uttalade planer på att skapa kaos, splittra och balkanisera Irak i småstater, somdrivs till inbördes konflikter. Det är en medveten härska- och söndrataktik.
Obamas vice-president Joe Biden uttalar nödvändigheten av att splittra Irak liksom Israels premiärminister Netanjahu och naturligtvis Barzani som utnyttjat situationen för att inta det oljerika Kirkuk och ett antal oljefält som tillhör nationen Irak. Med energihungriga Turkiets hjälp har KRG byggt en parallell pipeline till hamnen Ceyham. KRG:s första oljetransport gick symboliskt nog till Israel. De styrande kurdpartierna har långvariga goda förbindelser med Israel som även tränar peshmergaofficerare.
ISIS dödar inte bara shiamuslimer. De dödar sunnimuslimer och alla andra grupper. Enligt den irakiska stormuftin har 100-tals sunnipräster mördats av IS, bl.a. präster i Falluja och Ramadi som stödde den folkliga proteströrelsen.
Vi kan ännu inte avgöra om ISIS, regeringsmiliser eller proiranska miliser hållit i mordvapnen eller utfärdat hoten i alla de fall när civila dödas eller fördrivs. Det har tydligt framkommit att Iran deltar på al-Malikis sida med al-Qudsmiliser. Officiellt har Iran medgivit att tre officerare dödats i strid i Irak. Vid ett antal av de fruktansvärda attentat som ägt rum i Irak som tillvitas ISIS, anklagas även olika miliser för brotten.

En svåröverskådlig situation har skapats, men dokumenten finns, citaten finns. Det går att utläsa USA:s vilja att skapa kaos för att härska. President Obama är mycket tydlig med att vilja försvara USA:s ekonomiska intressen i Irak. Den röda linjen uppnåddes då IS enligt media närmade sig Erbil. Där finns Exxon, Chevron och Halliburton med andra, där finns militära rådgivare och amerikanskt militärt samarbetskontor. KBR har tjänat 39,5 miljarder dollar under 10 år i Irak.
I praktiken har USA under hela ockupationen och med nuvarande politik förberett för delning av Irak. Etnisk rensning har varit en av metoderna.
USA bombar åter Irak och president Obama hotar med ett långvarigt krig!
Det är djupt upprörande för irakier som upplevt USA:s medvetna förstörelse och omvandlande av det tidigare sekulära Irak till en ”kollapsad stat”, där totalt kaos råder och där bolagen och de korrupta politikerna i gröna zonen berikar sig och blir miljardärer.
Ett oberoende, självständigt och enat Irak med möjlighet till fred och återuppbyggnad, kräver att USA:s bombningar stoppas och att all utländsk inblandning upphör!
Iraks folk i sin stora och fantastiska mångfald behöver att Sverige och världen ger dem allt nödvändigt bistånd genom de internationella humanitära organisationerna!
Sigyn Meder, IrakSolidaritet
140811

Senast ändrad: 2014-08-21
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .