.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev från IrakSolidaritet 141022
Seminarium
27 november kl. 18:00 på ABF Stockholm, Sveavägen 41
USA:s tredje Irakkrig: Kostnader och konsekvenser
USA trappar upp sitt tredje Irakkrig: artikel på svenska om det aktuella läget Irak
Irakiska läkare kallar användandet av DU (utarmat uran) för ”folkmord”
Den nya regimen
Dödsmiliser
ISIS

Seminarium
27 november kl. 18:00 på ABF Stockholm, Sveavägen 41
USA:s tredje Irakkrig: Kostnader och konsekvenser
Haifa Zangana
irakisk författarinna, journalist och kulturpersonlighet talar initierat om den nuvarande situationen i Irak.
Jenny Wrangborg
kallskänkan som blev populär poet, inleder seminariet med sina fina Irakdikter.
Arr. IrakSolidaritet

Vi hoppas och tror att många är mycket intresserade av att veta vad som händer i Irak i detta svåra läge då även mycken desinformation sprids.
Kom på seminariet!
Sprid vidare!

Du kan läsa mer om seminariet här

Information
USA trappar upp sitt tredje Irakkrig
Det går inte att bekämpa ISIS med bomber
”Kriget mot ISIS, göder ISIS”, säger den kände Mellanösternkännaren Robert Fisk.

USA:s bomber faller åter över Irak och USA trappar upp sin närvaro med militära rådgivare, specialstyrkor och en division på 500 soldater. Dessutom satte USA 5 oktober in lågt flygande helikoptrar mot ISIS och USA ökar sin militära närvaro vid Iraks gräns i Kuweit. Närvaron av privat kontraktsantällda militärer ökar och vapenföretag når all time high.
President Obama lovade USA:s folk att inte sända marktrupper att strida i Irak.
Han håller inte det löftet. Däremot kommer USA knappast att sända större markstyrkor. Det var ett misslyckande redan förra gången. Det är troligtvis bombningar och hemliga specialuppdrag som USA satsar på.
Höga militärer och politiker understryker krigets långvariga karaktär.

Det som sker i den syriska staden Kobane (Ain-al-Arab) är förfärligt när extremiströrelsen Islamiska staten (IS, även kallat ISIS) begår avskyvärda brott mot civilbefolkningen och tvingar hundratusentals att fly till eländet i flyktingläger. ISIS är en extremiströrelse som uppstått som resultat av USA:s  krigspolitik i det kaos som nu råder i den oljerika regionen. De är beväpnade till tänderna med tunga vapen som ursprungligen levererats av USA och Nato men även andra länder till regionen.
Men media rapporterar inte om Falluja och Anbarprovinsen i Irak som bombats under 10 månader, även med ”barrel bombs”. Även här flyr hundratusentals människor undan bomberna. Den irakiska regimen har bombat med USA:s stöd och beväpning och under ledning av 90 militära rådgivare enligt USA:s officiella siffror.

President Obama har inlett ett nytt krig mot Iraks folk i strid med FN-stadgan och internationell lag under förevändning att ”förhindra folkmord”. Han hotar med ett ”långvarigt projekt” i såväl Irak som Syrien. Få observatörer tror att bomber och mera våld kan lösa problem. Våld föder oftast mer våld, som huvudsakligen drabbar civila. ”Kriget mot ISIS göder ISIS”, säger den kände Mellanösternkännaren Robert Fisk. Och det göder vapenindustrin, tillägger han.
Många civila dör under bomberna. Regimen har bombat Falluja allmänna sjukhus ett 30-tal gånger. Personal har flytt och sjukhuset har mycket stora problem. Fler sjukhus har bombats liksom skolor, moskéer och bostadshus. Det utgör krigsbrott. Många forskare och observatörer drar slutsatsen att terroristerna stärks av bombningar som drabbar civilbefolkningen med död och förstörelse. ”Tvärtom är bombningarna en enorm propagandaseger för IS”, säger Per Jönsson som är associerad redaktör på Utrikespolitiska Institutet (IU).Stora människomassor drivs i flykt. I Anbarprovinsen finns 400 000 nya internflyktingar sedan januari i år.

Artikeln tar även upp orsakerna till USA:s tredje Irakkrig med fler aspekter och pekar på vapenindustrin och privat kontraktsanställda militärer som några av krigets stora profitörer. Det blev all time high-rekord för Lookheed Martin, General Dynamics, Raytheon och Northrop Grumman när det stod klart att det blir långvariga krig i Irak och Syrien.
Halliburton, det skandalomsusade oljeserviceföretaget, har fått ett oljeborrningskontrakt värt 278 miljoner dollar.

Den irakiska regimen har skrivit mycket lukrativa kontrakt med företag som BP, Exxon och Shell. Irak hade nationaliserat oljan på 70-talet, en nagel i ögat på bolagen och bidragande orsak till USA:s angrepp på Irak.
Läs en längre artikel på svenska om situationen på vår hemsida.

1700 bomber
USA-koalitionen har fällt mer än 1700 bomber i samband med 6600 flyguppdrag över Irak och Syrien under "Operation Inherent Resolve".
632 av dessa var flygattacker enligt US Central Command.
Stor förstörelse och många dödade civila i både Irak och Syrien.

Straffrihet för miliser
ISIS begår avskyvärda och fruktansvärda brott mot Iraks civilbefolkning. Media är fyllda av deras hemska brott. Men samtidigt får vi inte veta sanningen om härjande miliser som med regimens stöd begår avskyvärda brott; en regim som agerar med fullt stöd från USA och NATO.
Amnesty, HRW och internationella media påtalar att shiamuslimska miliser härjar med regimens goda minne och ”absolut straffrihet”. Genom att tillåta miliser som rutinmässigt begår sådana avskyvärda övergrepp, sanktionerar den irakiska regeringen krigsbrott och uppmuntrar en farlig cykel av sekteristiskt våld som sliter sönder landet”, säger Donatella Rovera, Amnestys internationella krisrådgivare.
Många av miliserna är samma miliser som mördade och torterade sina offer främst under ockupationsåren 2006-2008. De har halshuggit flera av sina offer, men det tycks inte vara viktigt. De är inte från USA.
Radarparet Negroponte och Steele, ökända för sitt stöd till dödsskvadroner i Centralamerika på 80-talet, dök även upp i det ockuperade Bagdad.
En längre artikel på svenska och länk till dokumentär om USA:s roll vid etableringen av dödsskvadroner i Irak.

”Inkluderande regering”
Iraks nye premiärminister, Haider al-Obadi, kommer från samma extremreligiösa Dawaparti som al-Maliki och har gjort karriär inom ockupationens politiska klass. President Obama sade sig vila ha en ”inkluderande regering”, men det är knappast möjligt med den nytillsatte inrikesministern, Mohammed Ghabban, högt uppsatt inom den ökända Badrorganisationen och al-Maliki som vice premiärminister.
Badrmilisen var en del av de fruktade dödsskvadronerna under ockupationen och mördade sunnimuslimer och andra oppositionella framför allt under åren2006-2008. De har inte ändrat politik. Se länk till artikel ovan.
Det är en ren utmaning mot sunnibefolkningen och andra oppositionella. Med ett val av inrikesminister. USA:s UD har godkänt detta och andra tvivelaktiga val. Badrmilisen är i hög grad aktiv även idag. Befolkningen får freda sig från USA-koalitionens bombningar, regeringens attacker, miliser och dessutom peshmergas som passar på att ta för sig av "omstridda" områden. Befolkningen ansätts även av iranska al-Qudsstyrkor. Irans inflytande ökar och Bardorganisationen med fler miliser står Iran nära.

Många dödade civila och stor förstörelse
Verkligheten måste kompliceras. ISIS fördriver människor från sina byar, men det gör även regimens bomber och striderna med regimtrupper och miliser.
I Anbar, i Falluja, i Ramadi, i Mosul har regimen och numer även USA:s bomber drivit människor på flykt.
6 oktober 2014 bombade USA en marknad och bostadshus i Hit, Anbar. 22 civila dödades, varav flera barn och kvinnor. USA förnekar konsekvent alla civila offer. 180 000 människor flydde Hit-området undan dessa bomber och strider. Många av dessa var internflyktingar i Hit.

1 september 2014 bombade regimen en yrkesskola Al-Alam i Alwayi Al-Thawri i Al-Alam nära Tikrit.
Skolan härbergerade internflyktingar. 31 civila dödades och 41 skadades. 24 barn hörde till de dödade, skriver Human Rights Watch.

Förtvivlade flyktingar
beskriver hur de flyr från Falluja och andra städer såväl från ISIS som regimens ”barrel bombs” och mumer USA-koalitionens bombningar. De undrar vart de ska ta vägen? Många har flytt flera gånger.

En artikel i Middle East Eye beskriver den fruktansvärda förstörelsen som drabbat Anbarprovinsen: sjukhus, skolor, moskéer och bostäder har förstörts.

Minst 60 personer har avrättats
genom hängning under detta års första 9 månader

Rättslösheten är total.
Enligt Iraks justitiedepartement väntar 1 724 fångar på avrättning.
I dagarna har ett stort antal fångar, bland dem tidigare vice premiärminister Tariq Aziz, överförts från Kadimiyafängelset i Bagdad till fängelse i Nassiriya. Fångarna fördes iväg iklädda pyjamas och i kedjor. Det troliga är att fångarna, varav många som Tariq Aziz, är mycket sjuka och inte får den sjukvård och de mediciner de behöver, har förts bort för att avrättas.
Röda Korset och andra människorättsorganisationer måste agera!

USA säljer ammunition till tanks för 600 miljoner dollar.
Ammunitionen tillverkas av General Dynamics Corp.

Denna ammunition kan innehålla utarmat uran!

Irakiska läkare kallar användandet av DU (utarmat uran) för ”folkmord”
Den oberoende journalisten Dahr Jamail sammanfattar den fruktansvärda hälsokatastrof som USA/Storbritanniens användande av DU förorsakat i Irak.
Vi har skrivit en hel del om detta och pengar fån Fallujainsamlingen har bidragit till oberoende forskning om den ökande frekvensen av genetiska skador, cancer-och andra sjukdomar. Efter Gulfkriget drabbades Basra hårt av USA:s uranvapen och sedan USA:s 2 stora angrepp på Falluja 2004, föds långt fler nyfödda med aldrig tidigare skådade missbildningar.
Detta är en humanitär katastrof och regimens bombningar av Falluja allmänna sjukhus drev många läkare och annan vårdpersonal i flykt.
Till de flyende hör dr. Samira Alani, ansvarig för missbildade nyfödda. Sjukhuset bombades. Grannarnas hus bombades och granater föll över hennes hus. Hon flydde med sina vettskrämda barn.
Detta innebär ett stort slag mot forskningen. Sedan 2008 hade hon fört statistik över de drabbade barnen. I början av detta år flydde hon. Ingen läkare tar nu detta ansvar. Sjukhusets begränsade resurser går till akutvård av skadade.
Läs Dahr Jamails skakande artikel. Han har många gånger besökt Irak och Falluja.


Irakisk journalist halshuggen av ISIS
Minst 17 journalister och mediafotografer har avrättats under 2014 av ISIS, enligt Reportrar utan gränser. Många har kidnappats och deras öde är okänt.
En av de avrättade, 3-barnspappa, halshöggs 10 oktober i Samarra.
De är inte från USA, de är inte britter. De är inte västerlänningar. De är irakier. Det blev inga mediakampanjer och ingen upprördhet.

USA som folkrättsstridigt angripit och ockuperat Irak, och begått alla upptänkliga krigsbrott leder nu en bombkoalition av bl.a. gamla kolonialmakter.
Vem tror att detta ska lösa problemen? Det stärker terrorismen som många forskare påpekar.
”Kriget mot ISIS, göder ISIS”, säger den kände Mellanösternkännaren Robert Fisk.
”Det är en bra tid att vara vapenfabrikör av jätteformat som Lockheed Martin när de USA-ledda luftangreppen mot ISIS intensifieras”, säger han.
"USA:s bombningar är ett sluttande plan till ännu ett katastrofalt Irakkrig", säger den kända oljeanalytikern Antonia Juhasz. "Det är otroligt osannolikt att en bombkampanj mot ISIS kommer att sluta väl".
"Irakierna kommer bara att uppfatta detta som fortsättningen på vad som hände tidigare. Det skapade en kollapsad stat och ökade spänningarna mellan etniska och religiösa grupper och underströk att USA var berett att gå hur långt som helst för olja".
"Slutmålet för Obamaadministrationen". säger A.Juhasz, är inte att skydda mänskliga rättigheter, men att utöva politisk och ekonomisk makt i området". Hon understryker västliga oljebolags stora oljeintressen i irakiska kurdistan.
Det var när ISISnärmade sig Erbil, USA startade bombkampanjen.
ISIS främsta inkomster är just oljan och plundring och försäljning av Iraks och Syriens kulturarv. Och köpare finns det.
EU:s Irakambassadör Jana Hybášková är upprörd över att länder i EU köper olja av ISIS. Hon vill inte avslöja vilka länder, men uppger att fullastade tankfaryg lägger till i europeiska hamnar.
Bl.a. Tyskland är djupt indraget i handeln med med ISIS som säljer plundrade kulturskatter från Irak.
141024

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .