.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

USA:s tredje Irakkrig:
Kostnader och konsekvenser
Seminarium 27 november 2014, ABF Stockholm med
Haifa Zangana, irakisk författare och journalist samt
Jenny Wrangborg, poet


 

Offentligt möte

Haifa Zangana

irakisk författarinna, journalist och kulturpersonlighet talade initierat om den nuvarande situationen i Irak.
Jenny Wrangborg
kallskänka och populär poet, inledde seminariet med fina dikter om Irak, om fred och solidaritet.

Sigyn Meder
inledde och hälsade gästerna välkomna

Mötet filmades. Länkar lades ut på Youtube och finns här:
Del 1: Sigyn Meder från IrakSolidaritet inleder och poeten Jenny Wrangborg läser dikter (på svenska).
Länk: http://youtu.be/sUDt00XpOBY

Del 2: Haifa Zangana talar om situationen i Irak (på engelska)
Länk: http://youtu.be/AcKEJd58LPs

Del 3: Haifa Zangana svarar på publikens frågor (på engelska)
Länk: http://youtu.be/DsiSPNANdi8

Varmt tack till Franz Smidek som filmade


Inbjudan till seminariet med text och flygblad

Sammanfattning på svenska


– 
Situationen i Irak är mer komplicerad idag än under USA:s ockupation. Då fanns en tydlig fiende. Idag är många styrkor aktiva och bilden mer oklar. Motståndet har försvagats och splittrats. USA välkomnar IS, som ger dem en ny förevändning att bomba, skicka vapen och fler militärer.

Haifa Zangana, 141127

Det sade den irakiska författaren och journalisten Haifa Zangana vid ett offentligt möte anordnat av IrakSolidaritet på ABF-huset i Stockholm 27 november. Hon gav hon en skakande bild av läget i Irak.

Jenny Wrangborg, 141127

Mötet inleddes med diktläsning av Jenny Wrangborg.
Jenny framförde sina dikter mycket slagkraftigt och gripande. Hon läste också en dikt som hon skrev före invasionen 2003 och situationen har sedan dess bara eskalerat till det värre. Det är glädjande med en ung och politiskt engagerad författare.

Föreningens ordförande Sigyn Meder, som var mötesledare, informerade om att USA har framfört önskemål om att Sverige ska skicka 1700 Carl Gustaf-granatgevär till Iraks regering och att Tony Blair tilldelas Rädda Barnens Global Legacy Award
– Att en krigsförbrytare, som borde ställas till svars för sina brott i Irak, istället hedras på detta sätt, är upprörande och har mötts av omfattande protester, konstaterade hon.

Haifa Zangana besökte Stockholm några dagar i november, inbjuden av IrakSolidaritet, för att informera om USA:s tredje krig i Irak – kostnader och konsekvenser. Under detta besök, som var hennes andra, intervjuades hon av media, talade inför journalistelever vid Stockholms Universitet och träffade bland annat företrädare för Vänsterpartiets internationella utskott och Stockholmsdistriktets ordförande.

Flygbombningen drabbar civilbefolkningen
Haifa Zangana berättade att 30 länder nu deltar i de USA-ledda flygangreppen i Irak och att över 400 flygattacker har genomförts, varav 81 hittills under november.

– USA har nu uppemot 8000 soldater i Irak, inklusive dem på ambassaden i Bagdad, som är den största i världen. De påstår att de sänder trupp bara för att bistå och träna irakiska förband. ”No boots on the ground”, säger president Obama. De påstår också att de är där på begäran av den irakiska regeringen, för att hjälpa det irakiska folket att komma över sina meningsskiljaktigheter. Det är samma argument som i Vietnam, att det handlade om ”intern aggression” vietnameser emellan. Nu säger man sig vilja göra slut på sekterismen, men sekterism förekom inte i Irak före den amerikanska interventionen 2003. Till skillnad från till exempel Irland har Irak ingen historia av interna religionsstrider. Kurder och araber, shia och sunni och olika minoriteter har levat fredligt tillsammans sedan århundraden.

– Flera miljarder USA-dollar har spenderats på att hjälpa den irakiska armén sedan USA drog bort sina trupper, men 10 juni, när IS ryckte fram, kollapsade armén på två dagar. Hur kommer det sig? Jo, det är en virtuell armé. En befälhavare säger sig ha 1000 soldater och får lön till dem, men eftersom det antalet soldater inte finns i verkligheten lägger han själv beslag på pengarna.

– IS är en brutal, barbarisk organisation, men den sades då ha ca 300 medlemmar, som intog Mosul och andra städer. Varje flygraid dödar civila.
– Ingen vet egentligen hur många soldater IS har. Vi har övervägande västliga uppgifter, och uppenbart är att någon ljuger. Antalet uppgavs först till 300, för attenligt CIA snabbt öka till 100 000, och förra veckan sades de enligt presidenten i norra Irak, vara 200 000 IS-soldater i Irak.

– De folkliga mobiliseringsenheterna: Då Mosul föll, utfärdade den högste shiitiske prästen, ayatolla Ali al-Sistani en fatwa, en uppmaning till Jihad mot IS, alltså ett islamiskt jihad mot IS, där de deltagande får 200-500 dollar i betalning. Det är regeringsvänliga miliser för att hämnas, och de agerar ansvarslöst med godtyckligt dödande. De började med att döda fångar. Det tillsammans med luftangrepp och bombningar tvingar människor att lämna sina hem. Folk i dessa provinser betraktas allmänt som ”terrorister”, och total straffrihet gäller för dem som begår övergrepp. De drabbade är huvudsakligen kvinnor och barn. Ingen myndighet ingriper, bara Human Rights Watch, Amnesty International och FN:s människorättsråd rapporterar om sådant
– Drönare används också, liksom ”barrel bombs”, som är förbjudna och medför massiv förstörelse. Bomber är kollektiv bestraffning, de riktar sig inte enbart mot terrorister.

– Det började med protester mot att kvinnor fängslats, vilket regeringen förnekade, och utsatts för våldsövergrepp och våldtäkter. Det finns mängder av exempel på hur kvinnor tagits som gisslan av regeringssidan. De rapporteras som terrorister eller potentiella terrorister. Gripandena baseras på hemliga angivare; sådana finns det tusentals av.

 – USA är mycket nöjda med IS; de ger dem skäl att skicka vapen och trupper. IS har skapats ”out of the blue”. Alla som är emot regeringen anklagas för att vara IS.

 – En halv miljon barn dog till följd av sanktionerna (före invasionen 2003). Vi lever fortfarande med de långsiktiga följderna av sanktionerna och kriget.

– En undersökning visade att 43 procent av universitetseleverna, den nya generationen, vill dö. Förstörelse är inte ett abstrakt ord. Den dödar på ett långsamt sätt. Och den dödar nu.

– Al Maliki, som är ansvarig för den fortsatta förstörelsen understödd och beväpnad av USA, befordras – och fick stöd av Sveriges regering lisom även den nya regeringen med Haider al-Abadi som premiärminister.

 – UNAMI, FN:s organisation för Irak, uppger att 4100 irakier dödades eller sårades under oktober. Två tredjedelar av de sårade beräknas dö. Sjukvården fungerar inte. Läkare har tvingats i flykt och läkemedel saknas.

– Storbritannien ber EU om 1,2 miljarder till den nya irakiska regeringen, som består av samma ministrar som den tidigare, men på nya poster. Utrikesministern blir utbildningsminister, oljeministern blir utrikesminister osv. Det sekteristiska systemet är oförändrat. Det finns mellan 19 och 23 milisstyrkor, som leder kidnappningsmarknaden, rövar bort personer, ofta barn, och kräver lösensumma. Ofta dödas de även om pengarna betalas ut.

– Obama lovade att dra bort USA:s trupper. Varför kommer de nu tillbaka? Oljan är fortfarande viktig, de klarar sig inte utan den. Den är, som Henry Kissinger sagt, ”alltför bra för att lämnas åt araberna”.

– Den brittiska regeringens handelsattaché i Irak, baronessan Emma Nicholson, arbetar för att främja vapenaffärer. Hon har sagt: ”Vi måste lära oss hur vi ska slåss för lönsamma kontrakt, storskaliga (megasize) kontrakt.”
Hennes stora intresse för mänskliga rättigheter under Saddam Hussein, blåste bort med ockupationen.

– Sekterism, korruption och brutalitet är en dödlig kombination med enorma orättvisor. Irak har aldrig gjort USA någon liknande oförrätt. Irak har anklagats, men aldrig gjort något sådant, bara sökt jämlika relationer.

Sjukhus bombas
Efter Haifa Zanganas inledning visades en kort, men skakande film med krigsoffer från Fallujas allmänna sjukhus. Krigsoffren är barn skadade av regimens bombningar och filmade 21 november 2014.
Se filmen: https://www.youtube.com/watch?v=6sSv5DcsFPY

Sigyn Meder, 141127

Sigyn Meder introducerade filmen med att påpeka att Falluja och Anbarprovinsen bombats varje dag sedan 30 december 2013. Fallujas allmänna sjukhus har hittils bombats 33 gånger både av Al-Malikiregimen och nuvarande premiärminister Haider al-Abadi. Med benäget stöd och militär utrustning från USA.
Det finns ingen beräkning av antalet döda i Anbarprovinsen, men 5000 döda och skadade har förts till Fallujas allmänna sjukhus. Av dem var en tredjedel kvinnor och barn.
Dr. Samira Alani den kvinnlig läkare som dokumenterat situationen för de nyfödda spädbarnen med missbildningar och fört statistik över dem, har tvingats fly från Falluja. Regeringsstyrkor och miliser hindrar sjukhuset att få in personal och mediciner.

Frågestund
Under frågestunden sade Haifa Zangana bland annat följande:

– Vi talar ogärna om Irans inblandning, eftersom imperialismen är huvudfiende och Iran har motsättningar till USA, men på senaste tiden har Irans regering själv visat upp foton, särskilt på Quassem Suleimani, befälhavare för Quds-brigaderna. Det är en betydande förändring.

– Hur många stridande IS har går inte att säga. Media i Tunisien, Algeriet, Jemen, Frankrike och Storbritannien ger olika siffror. De rapporterar också om kvinnliga ledare inom IS. Källorna kan manipulera antalet. Vi har ingen oberoende journalistik. De har gjorts till måltavlor och dödats. Antingen är man inbäddad journalist eller måltavla. Oss irakier tror media inte på. Det var irakier som avslöjade Abu Ghraib, men först när amerikaner framträdde och visade bilder rapporterades det i media.

– En USA-befälhavare fick vid en presskonferens frågan ”Hur vet ni vilka som är IS?”. Hans svar: ”Vi känner dem.” Han vägrade utveckla det närmare.

– Stammarna är splittrade. Några är för regeringen, andra emot. Motståndet finns där, men inte så starkt som när USA-trupperna var den uppenbara måltavlan. Den ökande militära närvaron Nu är det många styrkor på marken. Det finns 19-25 miliser.

– När man försöker etablera säkerhet, är inrikesministerposten en nyckelfunktion. Den nuvarande inrikesministern Mohammed Salem al-Ghabban är ledare för Badr-milisen, en av de grymmaste styrkorna, känd för tortyr och mord. Han var tidigare transportminister. En krigsförbrytare, som belönas med en nyckelpost som minister. Det skapar ingen säkerhet. Miliser kan ostraffat göra vad som helst. Regeringen kan inte och vill inte komma åt dem. Och den regeringen har USA:s stöd och uppbackning.

– Det irakiska folket står inför stora svårigheter och behöver internationell solidaritet och stöd. Regeringarna måste tvingas att inta en annan ståndpunkt. Krigsbrotten måste utredas och bestraffas, inte belönas.

(Benämningen ISIS, som Haifa använde, har här genomgående ändrats till IS.)
Christer Lundgren sammanfattade

Intervjuer och bloggar
Intervju i SvD av Martin Mederyd Hårdh
Inte entydigt vem som är terrorist i Irak

FIB/K
Johanna Lundqvist, redaktör, intervjuade

FIB/K:s hemsida

Klas Sandberg bloggar på Vindskupan
Dödläge

USA trappar upp sitt tredje Irakkrig
En längre artikel sammanfattar situationen i Irak. Den publicerades 27 oktober 2014, men fler uppdaterade artiklar kommer.
141202

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .