.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Persson slätstruken
om Irak

men kritik mot kriget
och krav på folkrätt finns

Föreningen IrakSolidaritet har under hösten bedrivit en kampanj för att uppmärksamma USA:s krig mot irakiska byar och städer. Denna massförstörelse sker under nästan total tystnad i svensk press.

Läs föreningens uttalande från den 15 september. Detta har överlämnats till regeringen. Se länk nedan.

I samband med ett möte med statsminister Göran Persson i en absolut fullsatt Z-sal på ABF-huset i Stockholm fick Sigyn Meder från IrakSolidaritet chansen att ställa två frågor till honom, en av frågorna i anknytning till vårt uttalande.

För att fästa frågorna och svaret på papper skickade Sigyn dem i ett brev till regeringskansliet. Nedan följer en redovisning av brev, frågor och svar.

Z-salen på ABF var sprängfylld. TV filmade men som vanligt inte ett ord i vare sig press eller TV.

Sigyn har kontaktat registrator och brevavdelningen på regeringskansliet. Andemeningen i Göran Perssons svar är korrekt återgiven enligt dem. För övrigt läggs hennes/föreningens krav och förväntningar "ad acta" till handlingarna.

Frågor till och svar
från statsministern

Hej Göran!
Det var jag som ställde två frågor om Irak till dig när du i onsdags talade på ABF i Stockholm.

Jag kunde ställt många fler men tiden var kort och många ville komma till tals.

Jag valde den första frågan eftersom vi nyligen skickade ett uttalande just om förstörelsen av irakiska städer till dig och regeringen.

I det uttalandet har vi vissa förväntningar på Sveriges regering. Vi tycker att det är mycket chockerande att ockupationsmakten kan få ödelägga stad efter stad utan att regeringen påtalar vare sig USA:s terrorbombningar eller bruk av förbjudna vapen som splitter- och fosforbomber.

Ockupationsmakten har inte heller rätt att ändra ett lands ekonomiska system. Det står i strid med Genève-och Haagkonventionenerna. Detta sker nu i snabb takt i enlighet med ett av de så kallade 100 Bremerbesluten. Är det rimligt att utländska bolag ska kunna ta hem hela vinsten och inte behöver investera ett öre i Irak? Är det rimligt att ett av dessa beslut skyddar all utländsk personal från att dömas för brott i Irak. Det gäller alla från trupperna till kontraktsanställda och de 20.000 privata säkerhetsagenterna som härjar i landet.

Jag slutar här med att fråga dig om jag har rätt uppfattat ditt svar på mina frågor så att jag kan publicera ditt svar.
Det är av mycket stort intresse vad du och regeringen uttalar i dessa frågor.

Vänligen
Sigyn Meder
Föreningen IrakSolidaritet
Onsdag den 7 oktober

Frågorna


När jag kom till ABF strax före 12.00 i ett helt annat ärende var det liv och rörelse.

Det uppenbarade sig snart att Göran Persson skulle tala kl. 12.00. Hade jag vetat det hade jag naturligtvis tagit med IrakSolidaritets uttalande till regeringen om USA:s massförstörelse av irakiska städer och byar och delat ut.

Några minuter innan mötet skulle sluta fick jag ändå chansen att ställa två frågor.

Fråga 1: Temat för ditt tal idag har varit "De stora frågorna" men du nämnde inte ens USA:s angreppskrig mot Irak, fördömt av en hel värld och av Säkerhetsrådet som stridande mot folkrätten. Varför fördömer inte regeringen den oerhörda och medvetna förstörelse som USA:s krigsmaskin utsätter irakiska städer och byar för? Olof Palme sade ifrån när samma supermakt härjade i Vietnam.

Fråga 2: Vad är din kommentar till det som hänt i Basra. Internationell press har redovisat händelseförloppet, men i Sverige är det tyst (jag hade då inte hunnit läsa Erik Wijk i Aftonbladet). Två brittiska agenter utklädda till araber åker fast i sin bil fylld med sprängmedel som man nog kan gissa vad de skulle användas till. Just det. Skylla på motståndsrörelsen. Brittiska armén fritog de två med hjälp av stridsvagnar som dödade människor och demolerade polisstationen! Vi vet ju att detsamma hände i Vietnam och annorstädes. Jag rekommenderar varmt filmen "The quiet American" efter en roman av Graham Greene. Ja, författarnamnet fick jag visst inte med innan det var dags att sluta.

Jag har försökt att skriva ner Göran Perssons svar så exakt som möjligt.

Svar


Göran Perssons svar: "Vi uttalar oss kritiskt. Det var ett krig som inte hade stöd. Vi sitter fast i en situation. Ingen vet hur det ska sluta. Utvecklingen går av egen kraft. Vi måste se till att FN får vara med och avsluta kriget. Vi måste uppnå fred med FN. Vi fördömer. Vi måste ha en internationell ordning för rättssäkerheten. Folkrätten blir annars lidande. Andra stora makter kan gå in och göra liknande saker. Kriget i Irak stred och strider mot folkrätten!"
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .