.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

"Våga markera svenskt missnöje med amerikanska övertramp"

Sverker Åström kritiserar regeringen: Vi ska angripa USA:s nonchalans och fräckhet på diplomatisk väg. Regeringen kan inte längre försvara den officiella ståndpunkten att Sverige och USA har gemensam värdegrund. Den amerikanska utrikespolitiken kräver att regeringen Persson markerar sitt missnöje med Bush-administrationens nuvarande nonchalans och fräckhet.

Så presenterar Dagens Nyheter 27 november 2005 en debattartikel av förre kabinettssekreteraren och pensionären Sverker Åström, en av de främsta namnen inom officiell svensk utrikespolitik.

DN fortsätter: Han erinrar om att socialdemokraternas partikongress gav regeringen mandat att ta det fulla ansvaret att kritisera stormakten USA:s politik när det är nödvändigt. Regeringen måste våga ta det steget utan att snegla på handelspolitiska hänsyn, skriver han.


Sveriges främste diplomat kritiserar USA

Redan förra året kritiserade Sverker Åström USA när han talade under den svenska sessionen av World Tribunal on Iraq 13-14 november 2004. Den ägde rum mitt under USA:s bombningar av Falluja och han sade bl.a. följande:

Ockupationen fortsätter som vi vet för närvarande genom aktionen i Falluja, som ju närmast kan betraktas som en
systematisk masslakt på civila människor och ingenting annat. Och den interimistiska regeringen är ju närmast en ren fantomregering som inte kan fatta några beslut utan godkännande från amerikanskt håll.

Han underströk även själva grundtanken med FN.

Själva grundtanken i FN:s stadgar, själva skälet till att FN över huvud taget kom till, var ett enda, och det var att förhindra ett angrepp av en medlemsstat på en annan, för att med andra ord hindra, som man då ansåg, upprepande av tyska angrepp 1914 och 1939. Det är alltså mot denna absolut grundväsentliga bestämmelse i stadgan som de här två
stormakterna, Amerikas Förenta Stater och Storbritannien, har agerat och det tycker jag man för det första ska komma ihåg.

Angrepp, militärt våld över gränserna, får bara förekomma i självförsvar, enligt artikel 51, eller efter beslut i säkerhetsrådet, och sådana omständigheter förelåg alltså inte. Dessutom har angriparna ljugit i vissa väsentliga hänseenden.

Läs Åströms hela DN-artikel via länken nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .